Το Αρχαιολογικό Έργο, στη Μακεδονία και στην Θράκη θα βρεθεί στο επίκεντρο της 31ης συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου να έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018.

Στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση  θα συμμετέχουν αρχαιολόγοι από τις Εφορείες Aρχαιοτήτων, από Πανεπιστήμια αλλά και ξένες αρχαιολογικές Σχολές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το ανασκαφικό έργο των δύο τελευταίων ετών, 2016-2017/αρχές 2018, καθώς και τα αποτελέσματα των ανασκαφικών τους ερευνών και επιστημονικών μελετών, σε Μακεδονία και Θράκη. Αναμένονται περισσότερες από 60 ανακοινώσεις σχετικά με την αρχαιολογική έρευνα που διεξάγεται στη Βόρεια Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι την Καστοριά.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που, ειδικά για την Κοζάνη, σύμφωνα με την Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, θα αφορούν στις μεγάλες σωστικές ανασκαφές που διενεργούνται στο πλαίσιο της κατασκευής του Αγωγού TAP καθώς και της επέκτασης των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ.

Την ανακοίνωση για τον Αγωγό TAP, με τίτλο «Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), 2016-2018: Αρχαιολογική διαδρομή στην Βόρεια Εορδαία», θα κάνουν οι Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη και Βίκη Λαϊνά. Θα παρουσιαστούν τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την ιστορία και της προϊστορία της Βόρειας Εορδαίας, Π.Ε. Κοζάνης, που έφερε στο φως η σωστική αρχαιολογική έρευνα η οποία  διενεργείται στην περιοχή από τα τέλη του 2016, στο πλαίσιο της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP). Σωστικές ανασκαφές διενεργήθηκαν στις τοπικές κοινότητες Πύργων, Περδίκκα, Δροσερού, Γαλάτειας, Φούφα και στην δημοτική κοινότητα Πτολεμαΐδας. Τα ευρήματα μαρτυρούν διαχρονική κατοίκηση του χώρου, από την αρχή της νεολιθικής εποχής.

Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης και για την έρευνα στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ. Την ανακοίνωση, με τίτλο «Κίτρινη Λίμνη 2016-2017: Τα ανασκαφικά δεδομένα από την περιοχή των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ», θα κάνει η Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη. Η περιοχή της Κίτρινης Λίμνης, όπου κυρίως αναπτύσσονται τα λιγνιτωρυχεία, βρίσκεται εξ αυτού σταθερά στο επίκεντρο της σύγχρονης αρχαιολογικής έρευνας. Κατά τα έτη 2016-2017 η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τρία ορυχεία, στις κοινότητες Ποντοκώμης, Κλείτου και Μαυροπηγής. Στην θέση Σουλουκιά Ποντοκώμης ανασκάφηκε νεολιθικός οικισμός και ταφές της αρχαιότερης και μέσης νεολιθικής περιόδου. Στη θέση Κρυόβρυση Κλείτου ερευνήθηκε τμήμα οικισμού της αρχαιότερης νεολιθικής, καθώς και οικισμού και νεκροταφείου της ύστερης εποχής χαλκού και των ελληνιστικών χρόνων. Ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση εμφανίζει Μαυροπηγή όπου σε έξι θέσεις ερευνήθηκαν οικισμοί και νεκροταφεία χρονολογούμενα από την ύστερη εποχή χαλκού έως και τους βυζαντινούς χρόνους.

Με την αρχαιολογική έρευνα στην Π.Ε. Κοζάνης συνδέεται και μία ακόμη ανακοίνωση των: Μαριάννα Λυμπεράκη, Ντούσκα Ούρεμ – Κώτσου, Κώστα Κωτσάκη, Σταύρου Κώτσου, Αρετής Χονδρογιάννη-Μετόκη, με τίτλο «Νεολιθική Σταυρούπολη και Τούμπα Κρεμαστής Κοιλάδας: μαγειρικά σκεύη και το κοινωνικό πλαίσιο της χρήσης τους». Μέσα από μορφολογικά χαρακτηριστικά των σκευών των δύο οικισμών θα παρουσιαστούν στοιχεία για την προετοιμασία και κατανάλωση της τροφής και θα συζητηθούν  οι σχετικές διαφορές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here