Με «πινελιές» της τελευταίας στιγμής ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του στο Μαξίμου διαμορφώνουν το τελικό προφίλ του νέου κυβερνητικού σχήματος,

το οποίο επιδιώκεται να συνδυάζει ανανέωση, εχέγγυα αποτελεσματικότητας, πολιτική διεύρυνση και διατήρηση κομματικού «αποτυπώματος».  Η ονοματολογία στα media κορυφώνεται, αλλά… «κοντός ψαλμός αλληλούια»: Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα ανακοινωθεί σε λίγες ώρες – εντός της ημέρας – και  δεν αποκλείεται να κρύβει εκπλήξεις.

Με τον ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση και να συγκροτήσει ένα «σχήμα μάχης», ικανό να ολοκληρώσει με επιτυχία τη νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές, να βάλει σε κίνηση τη «μηχανή» της οικονομίας και παράλληλα να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Οι τελικές επιλογές δεν φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα, ακόμη κι αν βρεθούν εκτός κυβέρνησης– όπως προεξοφλείται –  οι Π. Σκουρλέτης και Θ. Δρίτσας, οι δύο υπουργοί που αντιτάχθηκαν σε αποφάσεις αποκρατικοποιήσεων, εμμένοντας σε προεκλογικές διακηρύξεις και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Διαφωνίες, δυσαρέσκεια και εσωτερικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσουν οι επιλογές εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, οι οποίες  ενδέχεται να γίνουν στη λογική της πολιτικής διεύρυνσης προς τον κεντροαριστερό χώρο.

Τελιγιορίδου

Παρά τα δημοσίευματα και την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών, για ενδεχόμενη είσοδο στην κυβέρνηση της βουλευτού Καστοριάς Ολυμπίας Τελιγιορίδου, αυτό φαίνεται πως δεν θα γίνει. Μάλιστα πληροφορίες της ΣΕΝΤΡΑΣ αναφέρουν πως η κ. Τελιγιορίδου επιστρέφει στην Καστοριά. Αν και το όνομα της ακούστηκε πολύ, ίσως το επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου να έκρινε πως είναι ακόμα νωρίς για κάποιο υπουργικό θόκο για την βουλευτή της Καστοριάς, παρότι ανταποκρίθηκε σε όλες τις απαιτήσεις και φαίνεται να κρατά καλά τις ισορροπίες. Ίσως να δούμε σε κάποιο άλλο ανασχηματισμό να αξιοποιήται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά, αν και με τις καραμπόλες που καταγράφονται μέχρι και αυτή τη στιγμή όλα στο τέλος μπορεί να αλλάξουν!

Οι καινούργιοι στην κυβέρνηση

Για τα νέα πρόσωπα που θα εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα ελάχιστες είναι οι πληροφορίες. Αφορούν κυρίως βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθούν να αναλάβουν τουλάχιστον δύο υπουργικά χαρτοφυλάκια και τέσσερις θέσεις υφυπουργών.

Στα υποψήφια νέα μέλη του υπουργικού συμπεριλαμβάνονται ο βουλευτής  Β΄Θεσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος,  η πανεπιστημιακός Φωτεινή Βάκη, που είναι βουλευτής Κερκύρας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ,  ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας – που είναι τώρα ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και ο νυν επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, πρώην στέλεχος του παλιού Συνασπισμού.

Κατά πληροφορίες, οι κ. Τσίπρας και Πιτσιόρλας προορίζονται για θέσεις υφυπουργών στα υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης  και Ενέργειας. Η κ. Βάκη πιθανότατα θα διαδεχθεί την Σία Αναγνωστοπούλου στο υπουργείο Παιδείας, με πολιτικό προϊστάμενο τον Νίκο Φίλη. 

Οι αμετακίνητοι

Από τους υπουργούς του τωρινού σχήματος, αναντικατάστατοι και ακλόνητοι στις θέσεις του θεωρούνται οι επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ  Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Παιδείας Νίκος Φίλης, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης (ο οποίος όμως δεν θα έχει το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών, που συγχωνεύεται με το Ναυτιλίας) 

Αναντικατάστατος θεωρείται επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητική Μεταρρύθμισης και Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος μάλιστα θα αναβαθμισθεί σε υπουργό, καθώς οι τομείς αρμοδιότητας του αποσπώνται από το «υπερυπουργείο» Εσωτερικών και θα αποτελέσουν ξεχωριστό υπουργείο.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, για τον οποίο κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι ενδέχεται να αναλάβει το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, έχοντας στην αρμοδιότητα του τα media – άρα θα συνεχίσει να χειρίζεται τα θέματα των τηλεοπτικών αδειών.

Μετακινήσεις, αναβαθμίσεις, αποχωρήσεις

Υπουργικό χαρτοφυλάκιο φέρεται να αναλαμβάνει η Ολγα Γεροβασίλη, την οποία θα διαδεχθεί στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, νυν διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού. 
Κατά πληροφορίες, η κ. Γεροβασίλη προοριζόταν για το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά υπήρξε σφοδρή αντίδραση από πλευράς του Παν. Κουρουμπλή, στον οποίο προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας – εάν αποχωρήσει ο Γ. Κατρουγκαλος – ή το Υγείας.

Στο υπουργείο Μεταφορών-Ναυτιλίας, που αναβαθμίζεται και αποκτά  ευρύτατες  αρμοδιότητες συγχωνευόμενο με το παλιό υπουργείο Μεταφορών, τον Θ. Δρίτσα θα διαδεχθεί πιθανότατα ο νυν υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Για τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη ή Δικαιοσύνης φέρεται ότι έχει βολιδοσκοπηθεί ο Φώτης Κουβέλης

 Ποιοί φεύγουν

Ερωτηματικό αποτελεί η παραμονή ή μη του Γ. Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας. Προ εβδομάδων, όταν η κ, Γεροβασίλη προανήγγειλε εμμέσως τον ανασχηματισμό, υπήρχε η πληροφορία ότι ο κ. Κατρούγκαλος είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργός να αποχωρήσει από το υπουργείο και να αναλάβει τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης. Εν συνεχεία επικράτησε η άποψη ότι πρέπει να παραμείνει για να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα εργασιακά.

Στη λίστα υπουργών και υφυπουργών που θα βρεθούν πιθανότατα εκτός κυβερνητικού σχήματος, εκτός των Π. Σκουρλέτη και Θ. Δρίτσα περιλαμβάνονται οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

Αμφίβολη η παραμονή στο υπουργείο Ανάπτυξης της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία δεν αποκλείεται όμως να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο

 Το στίγμα των επιλογών

Η αναδόμηση των υπουργείων με κατατμήσεις και μεταφορά αρμοδιοτήτων δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε πολλές αλλαγές προσώπων, χωρίς να διαταράξει εσωκομματικές ισορροπίες.  Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι τρία στοιχεία του ανασχηματισμού θα σηματοδοτήσουν επιλογές του Αλέξη Τσίπρα ως προς το προφίλ που θέλει να δώσει στο νέο σχήμα και τις ισορροπίες στις σχέσεις του με το κόμμα:

– Η θεωρούμενη πλέον βέβαιη «έξοδος» των Πάνου Σκουρλέτη και Θ. Δρίτσα

–  Ο αριθμός, τα πρόσωπα και το «ιδεολογικοπολιτκό προφίλ» των εξωκοινοβουλευτικών που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια

– Οι αναμενόμενες αλλαγές στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας- Ανάπτυξης και Μεταφορών-Ναυτιλίας και η πιθανολογούμενη μετακίνηση του Γ. Κατρούγκαλου από το υπουργείο Εργασίας, ενώ η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το εργασιακό μπαίνει στην τελική φάση.

Μια άλλη σημαντική ένδειξη για τις επιλογές του Μαξίμου και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται, θα είναι ο ρόλος και το εύρος αρμοδιοτήτων που θα απομείνουν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, μετά τη μεταφορά ορισμένων βασικών αρμοδιοτήτων της αντιπροεδρίας στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here