Σε εφαρμογή μπαίνει η απόφαση της κυβέρνησης για επιστροφή μαθητών στα θρανία, ακόμα και στις περιοχές που ισχύει αυστηρό lockdown και παρά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για νέα έξαρση των κρουσμάτων στο επόμενο διάστημα.

Κουδούνι θα χτυπήσει ξανά το πρωί της Δευτέρας, σε ΝηπιαγωγείαΔημοτικά και Ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων, όπως αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, με τη σύμφωνη γνώμη της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τη νόσο Covid-19.

Η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων, το οποίο είχε προαναγγείλει ήδη από τις 2 Ιανουαρίου. Ακολούθησε ένα κυβερνητικό αλαλούμ με αντικρουόμενες απόψεις, με το Υπουργείο Παιδείας τελικά να ανακοινώνει επισήμως την περασμένη Πέμπτη (7 Ιανουαρίου) ότι τα μαθήματα θα γίνουν οριστικά δια ζώσης από τις 11 Ιανουαρίου, σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Μάλιστα, η ανακοίνωση του Υπουργείου προηγήθηκε της έκτακτης συνεδρίασης της επιτροπής λοιμωξιωλόγων, η οποία απλώς επιβεβαίωσε την ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για τα σχολεία. 

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα παραμένει άγνωστο το πότε θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, μιας και δεν φαίνεται να υπάρχει σχετική συμφωνία μέχρι στιγμής ανάμεσα στους ειδικούς και στην κυβέρνηση. 

Αντιδράσεις στις «κόκκινες» περιοχές

Το άνοιγμα των σχολείων αποφασίστηκε και για τις «κόκκινες» περιοχές, όπου εντοπίζεται έξαρση της πανδημίας και έχουν ληφθεί περαιτέρω περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, ήδη υπάρχουν αντιδράσεις για την απόφαση αυτή, με τοπικούς φορείς να έχουν εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις τους. 

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης ζήτησε να μην ανοίξουν τα σχολεία στη Σητεία, τονίζοντας ότι η έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή δεν επιτρέπει την ασφαλή παρουσία των παιδιών στα σχολεία. «Η υποκρισία της κυβέρνησης πρέπει να σταματήσει εδώ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, τονίζοντας πως «η απαίτηση των γονέων να μην ανοίξουν τα σχολεία της περιοχής τη Δευτέρα πηγάζει από τον φόβο που προκαλεί η αδιαφορία και η εμμονή των αρμόδιων φορέων να μη λαμβάνουν μέτρα προστασίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς».

Επιστολή απηύθυνε και ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσιος Καλαντζάκης στην υπουργό Παιδείας, στον υπουργό Εργασίας και στον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να ζητήσει την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των βρεφονηπιακών σταθμών και των ΚΔΑΠ του Δήμου Ιεράπετρας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού σε όμορη περιοχή.

Επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, ζήτησε την παράταση αναστολής λειτουργίας των σχολείων στην Κάλυμνο, καθώς το νησί βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown. Ο Ν. Σαντορινιός συντάχθηκε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επισήμανε την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, καθώς η τοπική κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα ανησυχούν εύλογα για πιθανή αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του ιού.

Έχουν χτυπήσει το καμπανάκι

Το δια ζώσης άνοιγμα των σχολείων έρχεται ενώ ειδικοί και επιστήμονες έχουν χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για μια νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας το προσεχές χρονικό διάστημα, απόρροια κυρίως των κυβερνητικών αστοχιών, λαθών και παλινωδιών, με τα μέτρα-ακορντεόν και τις υποχωρήσεις απέναντι στην ιεραρχία της Εκκλησίας.

Μάλιστα, υπό τον φόβο αύξησης των κρουσμάτων, η ειδική επιστημονική επιτροπή δεν έδωσε το πράσινο φως για άνοιγμα των καταστημάτων, ούτε με τη μέθοδο του click away. 

Μιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, τόνισε την ανάγκη για μεγάλη προσοχή στα επόμενα βήματα, που πρέπει να είναι ήπια, καθώς εκτίμησε πως από τα μέχρι τώρα δεδομένα την επόμενη βδομάδα θα έχουμε αυξημένα κρούσματα. Στο ίδιο πλαίσιο ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποίησε ότι εάν ανοίξει κανονικά το λιανικό εμπόριο και η δευτεροβάθμια, θα υπάρξει  μεγαλύτερη διασπορά με αποτέλεσμα οι ημερήσιες μολύνσεις να φτάσουν τις 2.000 τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

«Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση» είπε για να ξεκαθαρίσει ότι το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει κάτι τέτοιο.

Με τα παραπάνω συμφώνησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, η οποία επεσήμανε πως εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει η τάξη της Γ’ Λυκείου, που πρέπει να πάρει προτεραιότητα αλλά μόνο με τεστ σε καθηγητές και μαθητές.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία με τα εν πολλοίς γνωστά μέτρα προφύλαξης κατά του κορονοϊού, όπως μάσκες, αντισηπτικά και σχολαστικοί καθαρισμοί. Για άλλη μια φορά, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις ειδικών και εκπαιδευτικών για ολιγομελή τμήματα και προσλήψεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ουσιαστική προστασία για τα παιδιά, τους δασκάλους – νηπιαγωγούς και τις οικογένειές τους έναντι του νέου κορονοϊού. 

Σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν και είχαν εφαρμοστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν από την επιβολή του δεύτερου lockdown τον Νοέμβριο, από τις 11 Ιανουαρίου θα ισχύουν τα εξής:

  • Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους
  • Τα σχολεία πρέπει να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά
  • Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. 
  • Σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών
  • Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.
  • Προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).
  • Όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία, ώστε σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές να έχουν εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στα σχολεία.

efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here