Με τη διαδικασία της άρσης μέτρων να εξελίσσεται σταδιακά στη χώρα μας, ένα από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν πλήθος κόσμου, τόσο εργαζομένων, όσο και αθλουμένων, είναι το πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια. Το Dikaiologitika News επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΠΦΑΑ (Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής), Κωνσταντίνο Παπούλια, για το ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες γυμναστές που περιμένουν να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους. Πιθανή η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων ακόμα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Αρχικά, ο ΣΥΠΦΑΑ (Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής), εκπροσωπεί χιλιάδες εργαζομένους στο χώρο της γυμναστικής. Ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι σε γυμναστήρια κλπ εκπροσωπούνται από τον συγκεκριμένο σύλλογο.

Όπως μας λέει ο κ. Παπούλιας, στόχος είναι ο κλάδος να συσπειρωθεί, ώστε με τις επιστημονικές γνώσεις των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ (ΣΕΦΑΑ) να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αθλουμένων στην ασφάλεια και στην σωστή εκγύμναση τους, ώστε να επιστρέψουν στα γυμναστήρια και στις λοιπές μορφές άθλησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΠΦΑΑ συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Νίκο Παπαθανάση, καταθέτοντας τα αιτήματα και τις προτάσεις του Συλλόγου. Ο υφυπουργός, δέχθηκε τους εκπροσώπους του ΣΥΠΦΑΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να ενημερωθεί για τα αιτήματά τους.

Συνοπτικά, ο ΣΥΠΦΑΑ προτείνει το άνοιγμα των γυμναστηρίων, νωρίτερα από τις 29 Ιουνίου, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεντρώνει αρκετές πιιθανότητες, ακόμα και για το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Συγκεκρίμενα, οι προτάσεις που κατατέθηκαν στον κ. Παπαθανάση ήταν η επίσκεψη των ασκουμένων στους χώρους μόνο κατόπιν ραντεβού, όπως συνέβη με την επαναλειτουργία των κέντρων αισθητικής, καθώς και η παραμονή τους για μία (1) ώρα, με παράλληλη εφαρμογή της αναλογίας ένας ασκούμενος ανά δέκα (10) τετραγωνικά μέτρα.

«Με αυτόν τον τρόπο, οι βασικοί κανόνες υγιεινής τηρούνταν και εφαρμόζονταν αυστηρά προ πανδημίας, οπότε είναι αυτονόητη η τήρηση και η εφαρμογή τους από εδώ και στο εξής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου του Συλλόγου.

Συνοπτικά, τα αιτήματα του ΣΥΠΦΑΑ, αφορούν την άμεση επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, με τους προφανείς περιορισμούς λόγω κορονοϊού και τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, καθώς και η οικονομική στήριξη του κλάδου (επίδομα, μείωση ενοικίου για τα γυμναστήρια, μείωση εισφορών κ.α.)

Όπως τονίστηκε και στον κ. Παπαθανάση, «η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων στο έβδομο στάδιο, όπως αυτή προγραμματίζεται την 29η Ιουνίου, είναι η περίοδος που ο τζίρος τους παρουσιάζει μεγάλη ύφεση και θα υποβάλλει τους επαγγελματίες σε περαιτέρω έξοδα χωρίς να υπάρχουν έστω τα αντίστοιχα έσοδα, με αποτέλεσμα αρκετά γυμναστήρια να βάλουν μόνιμα λουκέτο και να βρεθούν χιλιάδες γυμναστές χωρίς εργασία.

Σε σύγκριση με άλλους κλάδους όπως της εστίασης ή του τουρισμού που για αυτούς η επαναλειτουργία τους στο έβδομο στάδιο αποτελεί την πιο κερδοφόρα περίοδο, οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος και Μάϊος που τα γυμναστήρια τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, αποτελούσαν το 40% του ετήσιου τζίρου τους».

Αναλυτικά τα αιτήματα του ΣΥΠΦΑΑ:

• Αναθεώρηση την ημερομηνίας άρσης αναστολής λειτουργίας γυμναστηρίων και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων (πριν εκπνεύσει ο τρέχων μήνας).
• Άμεση άδεια να εκτελούνται ιδιαίτερα μαθήματα (1 γυμναστής-1 ασκούμενος).
• Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για το τρέχον έτος.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα επόμενα 2 έτη.
• Μείωση καταβολής ενοικίου τουλάχιστον έως τη λήξη του έτους.
• Οικονομική αποζημίωση για τους μήνες Μάιο/Ιούνιο που αποτελούν κερδοφόρα περίοδο του κλάδου (σε αντίθεση με κλάδους εστίασης ή τουρισμού που την αντίστοιχη περίοδο θα επαναλειτουργούν).

Ο κ. Παπαθάνασης τόνισε ότι θα μεταφερθεί η πρόταση στους αρμόδιους υγειονομικούς, καθώς και ότι για το θέμα ασχολείται τόσο ο ίδιος, όσο και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και ότι σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here