Αντισυνταγματικός κρίθηκε με ψήφους 14-11 ο νόμος Παππά (4339/2015) για τις τηλεοπτικές άδειες, από την ολομέλεια του ΣτΕ.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά από 5.30 ώρες δεν ακολούθησε την ενδιάμεση λύση να δώσει προθεσμία στο ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει σε διορθώσεις.

Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.

Με την απόφαση των Συμβούλων Επικρατείας, ο νόμος, βάσει του οποίου διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ακυρώνεται, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούσαν πριν τον διαγωνισμό, συνεχίζουν να λειτουργούν ενώ οι νέες άδειες δεν ισχύουν, ενώ το δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα στους υπερθεματιστές

Σύμφωνα με το ΣτΕ ο διαγωνισμός έπρεπε να γίνει από το ΕΣΡ, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο να προχωρήσει σε νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Κατά την έξοδό του από το κτίριο ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, Ν. Σακελλαρίου, δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση. “Δεν μπορω να κανω απολυτως καμία δήλωση. Η διάσκεψη ειναι μυστική”, είπε χαρακτηριστικά.

Δεν κλείνουν κανάλια, επιστρέφει ο Καλογρίτσας μετά την απόφαση του ΣτΕ

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, με εξελίξεις και συνέπειες που είναι ακόμα δύσκολο να προσδιοριστούν, προκάλεσεη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4339/2015, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση υποδέχθηκε με αμηχανία αλλά και με οργή την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, αλλά και του αρμοδίου υπουργού Νίκου Παππά, υπογράμμισε οτι θα σεβαστεί την απόφαση των δικαστών, χαρακτηρίζοντας την όμως άδικη, που παρατείνει το καθεστώς ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Ταυτόχρονα καταθέτει νομοθετική πρωτοβουλία την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή με την οποία θα χαρακτηρίζει «προσωρινούς αδειούχους» και τις οκτώ εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, εφόσον όμως δεχθούν να πληρώσουν ένα ενδεικτικό τίμημα κατοχής της τηλεοπτικής συχνότητας, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα ανέρχεται στα επτά εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Η 5η κατά σειρά Διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειεςολοκληρώθηκε έπειτα από πεντέμισι ώρες συνεδρίασης στις έντεκα χθες το βράδυ και με ψήφους 14 έναντι 11 έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά και ιδίως το άρθρο 2Α με το οποίο μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες αδειοδότησης από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την χθεσινή συνεδρίαση, επικράτησε και πάλι ένταση μεταξύ των μελών του δικαστηρίου, ενώ είναι χαρακτηριστικό οτι η συζήτηση διακόπηκε δύο φορές και πραγματοποιήθηκαν δύο σύντομα διαλείμματα προκειμένου να αποφορτιστεί η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Από την στιγμή που αποφασίστηκε οτι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, τα μέλη του δικαστηρίου αποφάσισαν οτι περιττεύει να συζητηθεί και η προσφυγή των καναλιών για τον περιορισμό των τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις.

Επιστρέφει ο Καλογρίτσας αλλά όχι MEGA και EPSILON

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και από τις πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης χθες το βράδυ, το Μέγαρο Μαξίμου ανέμενε αυτήν την απόφαση και γι’ αυτό είχε ήδη προετοιμάσει την πρώτη γραμμή της πολιτικής της άμυνας.

Λίγο μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσαν οτι θα κατατεθεί νομοθετική πρωτοβουλία στην Βουλή, με την οποία θα χορηγούνται βεβαιώσεις λειτουργίας (προσωρινές άδειες) σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά όχι και σε εκείνους που αποκλείστηκαν γιατί δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις.

«Θα είναι μια ρύθμιση – γέφυρα που θα τακτοποιεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο μέχρι να διαβάσουμε το σκεπτικό της απόφασης και συντάξουμε νέο νόμο» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας οτι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην συνεχιστεί το «τζάμπα» και η «αεροπειρατεία» στα κανάλια. Όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, για να λάβουν προσωρινή άδεια οι οκτώ εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν (για αριθμό απασχολουμένων, υποδομές και πρόγραμμα) και να καταβάλουν ένα προσωρινό τίμημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα καθοριστεί στα επτά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Εφόσον λοιπόν καταβάλλουν και το τίμημα αυτό, δικαίωμα προσωρινής λειτουργίας θα έχουν άμεσα οι τέσσερις εταιρείες που επικράτησαν στον διαγωνισμό (ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑΪ, ALTER EGO και DIMERA), οι τρεις που πρόσφεραν χαμηλότερα ποσά (ALPHA, STAR και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ), αλλά και και η εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα που πλειοδότησε αλλά αποκλείστηκε μετά τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων.

Αντιθέτως δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν προσωρινή άδεια οι σταθμοί MEGA ,EPSILON και ART που αποκλείστηκαν για τυπικούς λόγους από τον διαγωνισμό.

Νίκος Παππάς: Δεν ρίχνουν κυβερνήσεις οι δικαστικές αποφάσεις

Σχολιάζοντας τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών που ζήτησαν ήδη από χθες την παραίτηση της κυβέρνησης αλλά και του ιδίου, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση οτι δεν θα καταφέρει κανείς να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση στην χώρα, προσθέτοντας οτι τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις.

«Η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη και δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τζάμπα και η αεροπειρατεία από τους καβαλάρηδες του δωρεάν» είπε, σημειώνοντας οτι την Δευτέρα στη Βουλή θα δοθεί η δυνατότητα στους πάντες να αναπτύξουν τις απόψεις τους.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε άδικη την απόφαση του ΣτΕ που στερεί το δημόσιο από έσοδα τα οποία θα διέθετε σε παιδικούς σταθμούς και σε νοσοκομεία.

Λίγο νωρίτερα, με δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη είχε επιτεθεί κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνοντας οτι έλαβε μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.

«Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο» είπε, «το οποίο έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το “μαύρο” στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής». Επίσης τόνισε οτι η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί, δηλαδή την επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης που στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών κι εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό. «Πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών» σημείωσε.

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα για τις άδειες: Ζητούν εκλογές και παραιτήσεις

Ρόλο προάγγελου ραγδαίων εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό, εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι μπορεί να διαδραματίσει η συντριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το «νόμο Παππά» και δικαίωσε, όπως λένε στο Μοσχάτο, τη σθεναρή στάση υπεράσπισης της συνταγματικής τάξης και της προάσπισης της πολυφωνίας που τήρησε η Νέα Δημοκρατία

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έμεινε στο γραφείο του μέχρι αργά τη νύχτα και είχε συσκέψεις με το στενό επιτελείο των συνεργατών του για να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα που φέρνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία λίγοι ανέμεναν ότι θα ήταν τόσο ξεκάθαρη στην κατεύθυνσή της, ανέβαλε την επίσκεψη που επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης στο Άγιον Όρος.

Ο λόγος της αναβολής ήταν περισσότερο διότι θεωρήθηκε ότι δεν μπορούσε να απομονωθεί για ένα εικοσιτετράωρο προσκυνήματος, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα της επίσκεψης στο «Περιβόλι της Παναγιάς», την ίδια ώρα που θα βρισκόταν σε εξέλιξη η πολιτική θύελλα που, όπως φάνηκε από τις πρώτες πολιτικές αντιδράσεις τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης όσο και από την αντιπολίτευση, έχει προκληθεί και θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες με αφορμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Στο επιτελείο του Μοσχάτου υποστηρίζουν ότι «ενισχύονται τα εκλογικά σενάρια», καθώς «κατέρρευσε το βασικό μέρος του κυβερνητικού αφηγήματος περί καταπολέμησης της διαπλοκής», αφού πλέον απεδείχθη και με τη δικαστική βούλα φια να ελεγχθεί η ενημέρωση». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηρίζουν «καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της χώρας» την απόφαση του ΣτΕ και έχουν την άποψη ότι «όλα είναι ρευστά και η κυβέρνηση δεν θα αντέξει στο νέο πολιτικό περιβάλλον που μοιραία δημιουργείται». 

Και αυτό καθώς πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του απώλεσαν, πλέον, την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων, η οποία πέρασε στην αξιωματική αντιπολίτευση που, δικαιωμένη στις επιλογές της, νομιμοποιείται να ανακοινώνει εκείνη την ανάληψη πρωτοβουλίας για να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, αλλά και να επαναφέρει, με μεγαλύτερη ένταση, το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν», ήταν το αρχικό σχόλιο από το γραφείο Τύπου της ΝΔ. «Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε», σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση. 

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.», συνέχισε η ανακοίνωση. «Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε. Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν».  

Στοχοποιώντας τον πρωθυπουργό, επεσήμαναν ότι «ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση» Και συμπλήρωσαν: «Δεν τα κατάφερε. H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη». 

Και η ανακοίνωση έκλεισε με την αναγγελία ότι η Νέα Δημοκρατία «θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

«Ολισθηρός δρόμος εκτροπής»
Από το στόχαστρο των γαλάζιων επιτελών δεν ξέφυγε και η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη με την οποία εκδηλώθηκε η αντίδραση του Μαξίμου στην απόφαση του ΣτΕ. «Η κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά τη νύκτα. «Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα», πρόσθεσαν και κατέληξαν λέγοντας: «Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψ
ουμε».

Φώφη Γεννηματά: Πολιτικά έκθετη η κυβέρνηση – Να παραιτηθεί ο Ν.Παππάς 

Την παραίτηση του Νίκου Παππά ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Η δήλωσή της έχει ως εξής: 

«Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.  Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο «μαύρο» στην ενημέρωση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

 Όσον μας αφορά θα συμβάλλουμε στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ ,με όλες του τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα αρμοδιότητες ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Με διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού . Η Κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη . 
Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα. 

Επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης ο Υπουργός κ.Παππάς».

Το Ποτάμι

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την αντιπολίτευση ήρθε από το Ποτάμι, που σχολίασε ότι οι προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν, προσθέτοντας εμφατικά: «Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση». 

H ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής: 

Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ.Παππάς, με την άδεια του κ.Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZATV». Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ.Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ.Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα.

Ανδρέας Λοβέρδος: Αντιμέτωπος με τις ευθύνες του ο Νίκος Παππάς

Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππα ζήτησε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών.

Δηλώνοντας ότι τώρα χρειάζεται συναίνεση τόνισε ότι «Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει!.. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός… Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν άκουσε την Βουλή επί ένα ολόκληρο χρόνο, δεν συνεκτίμησε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

«Τώρα ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται. Δεν συνεχίζω, όμως, άλλο με τον κ. Παππά. Ο λαός λέει πως τους ξαρμάτωτους δεν τους χτυπάμε. Και ο ίδιος είναι θεσμικά και πολιτικά μια τέτοια περίπτωση», κατέληξε.

«Μοιραίο λάθος του Νίκου Παππά», δήλωσε η Ένωση Κεντρώων
Μοιραίο λάθος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, τόνισε σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων.

Η απόφαση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εκτιμάτο ως αναμενόμενη γιατί οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ ήρθε από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος σχολίασε στο twitter: «Τελικά, υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here