Υπομονή και αντοχή για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμα, μέχρι να μπει ο Φεβρουάριος, θα πρέπει να επιδείξουν 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι που χρωστούν στο δημόσιο, προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Μετά την υπουργική απόφαση για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά Ταμεία, υπεγράφη την Παρασκευή από την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου και η αντίστοιχη για όσους έχουν χρέη κυρίως ή μόνον στην εφορία. Ωστόσο στο τελευταίο άρθρο της η απόφαση ορίζει πως η ισχύς ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου 2018.

Όπως προβλέπει η απόφαση, οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις στις εφορίες. Ωστόσο όσοι μπουν στην διαδικασία θα χρειαστούν να αφιερώσουν αρκετό χρόνο για να συγκεντρώσουν όλα τα δικαιολογητικά που θα καθορίσουν αν θα καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και τι διακανονισμό θα πετύχουν.

Τα «κλειδιά» της ρύθμισης

Το νέο μοντέλο ρυθμίσεων προς το δημόσιο είναι παρόμοια με εκείνη για τα Ταμεία, με τη διαφορά ότι οι αιτήσεις γίνονται στην ΑΑΔΕ αντί στο ΚΕΑΟ και το «κούρεμα» των οφειλών μπορεί να φτάσει  στο 85% ή και στο 95% των τόκων και των προστίμων (όχι όμως στη βασική οφειλή). Η απόφαση Παπανάτσιου καθορίζει πώς θα κάνουν ρύθμιση όσοι έχουν χρέη (βασική οφειλή μετά τη μείωση των προσαυξήσεων) έως και 50.000 ευρώ προς το δημόσιο και μόνον, ή έως 50.000 ευρώ συνολικά προς οποιουσδήποτε αλλά τουλάχιστον το 85% προς το δημόσιο μόνο.

Η ρύθμιση αφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα που δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό γιατί δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ) αλλά όχι τα νοικοκυριά. Προϋπόθεση είναι να κριθούν «βιώσιμοι», δηλαδή να μπορούν να πληρώνουν μέχρι το τέλος τις δόσεις τους χωρίς να δημιουργούν νέα χρέη.

Πηγή: www.protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here