Ανοιχτή επιστολή για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ (ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ) υπογράφουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου εξηγώντας τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση της μονάδας

Η επιστολή

Με αφορμή την επίσκεψη στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ του κλιμακίου για θέματα Υγείας της Ν.Δ (Νέας Δημοκρατίας) στις 20 Ιουνίου του 2017, θα θέλαμε ως εργαζόμενοι του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ να θέσουμε τους παρακάτω προβληματισμούς μας.

Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο επικεφαλής του κλιμακίου μόλις μπήκε στο χώρο υποδοχής του κέντρου και χωρίς να δει όλους τους χώρους, τον εξοπλισμό και να συζητήσει με το σύνολο των εργαζομένων για το έργο που προσφέρεται, έκανε μια βιαστική, κατά την άποψή μας, πρόταση για πιθανή μελλοντική ιδιωτικοποίηση του κέντρου.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ που λειτουργεί σε ένα σύγχρονο κτιριακό  συγκρότημα με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή, ήταν και είναι ένας δημόσιος φορέας κοινωνικού χαρακτήρα. Επισημαίνοντας ότι εξ αρχής αποτελούσε έναν  από τους βασικούς σκοπούς  του  ιδρύματος από τον εμπνευστή του, αείμνηστο Ιατρό Μιχαήλ Ζάχο, καθώς και των συνεχιστών του , που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει μοναδικές για το νομό υπηρεσίες αποκατάστασης σε ασθενείς (ασφαλισμένους και μη ασφαλισμένους) διαφόρων ηλικιακών ομάδων, (από βρέφη ως υπερήλικες) και διαφόρων παθήσεων, από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ενδεικτικά για το έτος 2016, πραγματοποιήθηκαν 7.000 συνεδρίες αποκατάστασης (φυσιοθεραπείες, εργοθεραπείες, γυμναστήριο) και 2.000 επισκέψεις στα Εξωτερικά Ιατρεία.

Επίσης, το κέντρο από την έναρξή του, έχει μια εξελικτική πορεία  και συνεχίζονται οι προσπάθειες για να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες δομές του (η πισίνα και η κλινική αποκατάστασης ) και έτσι, να επιτευχτεί η ολιστική φροντίδα ασθενών του Νομού μας και όχι μόνο, που χρήζουν αποκατάστασης.

 

Για όλα τα παραπάνω:

Δεν συμφωνούμε  με την οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση του κέντρου, είτε σε μορφή ιδιώτη επενδυτή, είτε σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού φορέα, είτε σύμπραξη ιδιώτη με Περιφέρεια ή Δήμο, θέλοντας να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα και συμφέρον των παρεχόμενων υπηρεσιών, διότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η κοινωνική μέριμνα και προστασία, κυρίως για τον οικονομικά αδύναμο ασθενή. Δυστυχώς τα μηνύματα που έρχονται από αρκετά ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης που λειτουργούν είναι ότι, οι ασθενείς εκτός από την υποχρεωτική τους ασφάλιση (δεν δέχονται ανασφάλιστους ), επιβαρύνονται και  με επιπλέον οικονομικό κόστος παρόλο που το ταμείο τους πληρώνει αδρά.

Επίσης θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις για το προσωπικό. Έχει γίνει γνωστό ότι μερίδα εργαζομένων σε ορισμένα ιδιωτικά κέντρα παρά το γεγονός ότι αμείβονται  χαμηλά, βρίσκονται σε δεινή θέση να είναι στα δικαστήρια για να λάβουν δεδουλευμένα  μηνών.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι με την οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση το δημόσιο θα έχει μεγάλη οικονομική απώλεια (διαφυγόντα κέρδη) λόγω της μη αποζημίωσης των θεραπειών από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών.       (Η αποζημίωση θα καταλήγει στην τσέπη του εκάστοτε ιδιώτη και όχι στο δημόσιο όπως γίνεται μέχρι τώρα)

Πιστεύουμε στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ του κέντρου υπό την εποπτεία του εκάστοτε Υπουργείου , με την στήριξη των υπαρχουσών δομών και την ανάπτυξη των υπόλοιπων (πισίνα, κλινική αποκατάστασης) που με τις κατάλληλες ενέργειες και την προτεινόμενη στελέχωση θα αποτελέσει ένα πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης  για τον νομό  μας (και όχι μόνο), που θα έχει ως αποτέλεσμα να  ευεργετηθεί, να ανακουφιστεί και να αποκατασταθεί πλειάδα συμπασχόντων συμπολιτών μας στον τόπο τους.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ

 1. Γκάσα Δήμητρα Προϊσταμένη, ΤΕ Νοσηλεύτρια
 2. Ιωαννίδου Γεωργία Υπεύθυνη, ΤΕ Νοσηλεύτρια
 3. Αποστολίδου Σουλτάνα, ΤΕ Φυσιοθεραπεύτρια
 4. Καραθάνου Ειρήνη, ΤΕ  Εργοθεραπεύτρια
 5. Μητσιάνη Αναστασία, ΤΕ Νοσηλεύτρια
 6. Μιρκόπουλος Στέργιος, ΤΕ Φυσιοθεραπευτής
 7. Μπουρινάκης Λάζαρος, ΥΕ Τραυματιοφορέας
 8. Νάκου Σωτήριος, ΥΕ Κλητήρας-Θυρωρός-Νυχτοφύλακας
 9. Παπαλάμπρου Θωμάς, ΤΕ Εργοθεραπευτής
 10. Σακελάρη Χαρίκλεια , ΔΕ Β. Νοσηλεύτρια
 11. Σιάσιου Όλγα, ΥΕ Πρακτική Νοσοκόμος
 12. Σίσκου Ζωή, ΔΕ Β. Νοσηλεύτρια
 13. Φιλιάδου Ξανθίππη, ΤΕ Φυσιοθεραπεύτρια
 14. Φίλιου Παναγιώτα, ΠΕ Φυσικής Αγωγής
 15. Τσικόγιας Τριαντάφυλλος ΤΕ Φυσιοθεραπευτής

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here