Τα Θεοφάνεια ετοιμάζεται να εορτάσει αύριο ολόκληρος ο Χριστιανισμός, μια Δεσποτική εορτή που συνδέεται με τον καθαγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Ιδιαίτερη χάρη έχει ο εορτασμός αυτός στο Άργος Ορεστικό, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αλιάκμονα, από την παλιά Γέφυρα, κοντά στο σημείο Σκάλκη (κάτω από το κέντρο υγείας). Τελετή που συνήθως παρακολουθούν εκατοντάδες κόσμο, ενώ πολλοί είναι και οι τολμηροί, που πέφτουν στα νερά του ποταμού, για να πιάσουν τον Σταυρό.

Φέτος όμως, ο εορτασμός των Θεοφανίων, έρχεται μετά από έντονη κακοκαιρία που σημαδεύτηκε απο χιονόπτωση και από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αύριο μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το θερμόμετρο αναμένεται να κατρακυλήσει ακόμα περισσότερο και ενδεχομένως να ξεπεράσει και τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Μετά από επίμονες ερωτήσεις αναγνωστών μας, η sentra.com.gr επικοινώνησε τόσο με τον Αρχιερατικό Άργους Ορεστικού, Πρωτοπρεσβύτερο π. Λεωνίδα Μπάρδο, όσο και με τον δήμαρχο Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, αναφορικά με θέμα του αυριανού εορτασμού. Η απάντηση και των δύο ήταν πως η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού θα γίνει κανονικά, όπως κάθε χρόνο. Ήδη ο δήμος έχει μεριμνήσει, ώστε όλη η διαδρομή να είναι αποχιονισμένη και για τον πάγο θα γίνει και σήμερα ρίψη αλατιού, ώστε με ευκολία να μεταβούν όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την τελετή στα παγωμένα νερά του Αλιάκμονα.

Όσο αφορά το πρόγραμμα του εορτασμού, αρχικά θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής (όπως και στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου) Η Θεία Λειτουργία αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 10.30, οπότε και θα ξεκινήσει εντός του Ιερού Ναού η ακολουθία του λεγόμενου Μεγάλου Αγιασμού. Περίπου στις 11.00 αναμένεται να ξεκινήσει η πομπή προς το ποτάμι, όπου και θα γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here