Τα εγκαίνια του Αρχοντικό Τσιατσιαπά πραγματοποίησε σήμερα, 30 Ιουνίου 2017, τo Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το Αρχοντικό Τσιατσιαπά στη βόρεια παραλία της πόλης, εξαιρετικό δείγμα αστικής οικίας των μέσων του 18ου αιώνα και τεκμήριο της ιστορίας και του πολιτισμού της Καστοριάς, αποδόθηκε στο κοινό ως επισκέψιμο μνημείο. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία πλέον να γνωρίσουν το πλούσιο παρελθόν του, να θαυμάσουν τις εξαιρετικές τοιχογραφίες και τις ξύλινες διακοσμήσεις του και να ταξιδέψουν στην εποχή των πρώτων ιδιοκτητών του.

Μέσα σε αυτήν την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που αποπνέει το Αρχοντικό την περίοδο της οικονομικής ευημερίας της πόλης, ακολούθησε πάρτι στην αυλή του με χορούς από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου οι Καστοριανοί ταξίδευαν στο πλαίσιο των εμπορικών τους δραστηριοτήτων.

Oι δηλώσεις της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, Ανδρομάχης Σκρέκα, και του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Σωτήρη Αδαμόπουλου.

Το αρχοντικό του Τσιατσαπά βρίσκεται στη συνοικία Απόζαρι, στη βόρεια παραλία της λίμνης. Χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα από τον άρχοντα Μόραλη. Επισκευές πρέπει να έγιναν το 1754 από τον Τσιατσιαπά, όπως φανερώνει επιγραφή σε τοίχο της νότιας πλευράς καθώς και σε τοιχογραφία «οντά».

Πρόκειται για κτίριο μεγαλόπρεπο με ορθογώνια κάτοψη, τρεις ορόφους και ισόγειο. Πλούσια διακοσμημένοι, με τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα, είναι οι χώροι του τρίτου ορόφου, αν και σε ορισμένα σημεία έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Εντυπωσιακές αλλά και σημαντικές για τη γνώση της λαϊκής ζωγραφικής είναι η τοιχογραφία μιας φανταστικής πόλης σε τοίχο του «δοξάτου» και η σχηματική παράσταση της Κωνσταντινούπολης στο νοτιοδυτικό δωμάτιο, χρονολογημένη με επιγραφή στα 1798.

Κάντε κλικ στη Χρυσούλα για το ρεπορτάζ του aboutkastoria!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here