Με …γεμάτα χέρια επισκέφθηκε την Καστοριά, εχθές Τρίτη, ο Γ. Γ. Προστασίας του Πολίτη, Δ. Αναγνωστάκης, ενώ στο επίκεντρο της επίσκεψής του στάθηκε η κατασκευή του νέου Αστυνομικού Μεγάρου, οι κινητές μονάδες της Αστυνομίας, μία εκ των οποίων θα δημιουργηθεί στο νομό μας, αλλά και η ενίσχυση με υλικοτεχνική υποδομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Οι ανακοινώσεις του κ. Αναγνωστάκη έγιναν στο δημαρχείο Καστοριάς, όπου προηγήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο Ανέστη Αγγελή, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρου Καρυπίδη, του αντιπεριφερειάρχη, Σωτήρη Αδαμόπουλου, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, καθώς και άλλων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τον Γενικό Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη καλωσόρισε στην περιοχή μας η τοπική Βουλευτής, Ολυμπία Τελιγιορίδου, δίνοντας το …στίγμα των ανακοινώσεων, με κυρίαρχη αυτή του Αστυνομικού Μεγάρου, που …ταλαιπώρησε την τοπική κοινωνία επί μία δεκαετία, περίπου.

«Η Πολιτεία έχει πάρει ένα δάνειο, εδώ και πολλά χρόνια, το οποίο και αποπληρώνει, ενώ, στην πραγματικότητα, αυτό το δάνειο δεν έχει αξιοποιηθεί ποτέ. Σήμερα, σε συνεργασία με τον δήμο Καστοριάς, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι το ζήτημα αυτό οδεύει προς την οριστική του λύση. Απομένει η επικαιροποίηση της μελέτης και, πιστεύω, ότι αυτό δείχνει ότι όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί παράγοντες συνεργάζονται τα αποτελέσματα είναι θετικά», τόνισε η κ. Τελιγιορίδου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του κτιρίου

«Πρόσκληση» στον δήμαρχο για αξιοποίηση του Οθωμανικού Στρατώνα

Η κ. Τελιγιορίδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον διχασμό της τοπικής κοινωνίας, που δημιουργήθηκε για τη διατήρηση του οθωμανικού στρατώνα στο Μαθιουδάκη, καλώντας τον δήμαρχο Καστοριάς, να προχωρήσει σε ενέργειες να αξιοποιηθεί το εν λόγω κτίριο για να αποτελέσει έναν χώρο Πολιτισμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναγνωστάκης αφού εξήρε το έργο της Αστυνομίας, που έχει, σε μεγάλο βαθμό, ως αποτέλεσμα τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας του νομού, δεσμεύθηκε για εντατικοποίηση της προσπάθειας των αστυνομικών δυνάμεων, ανακοινώνοντας, ταυτόχρονα, την διεύρυνση του θεσμού των κινητών μονάδων αστυνόμευσης σε 33 νομούς της χώρας, ανάμεσά τους και η Καστοριά. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή μας θα δημιουργηθεί μία κινητή μονάδα, η οποία θα στελεχωθεί από τρεις αστυνομικούς που θα ανταποκρίνονται στα αιτήματα των πολιτών των παραμεθορίων, κυρίως, οικισμών, παρέχοντας όλες σχεδόν τις υπηρεσίες που παρέχει η Αστυνομική Διεύθυνση, παίζοντας, ταυτόχρονα, τον ρόλο του «διαμεσολαβητή» με άλλες υπηρεσίες, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη, σε όλα τα επίπεδα.

Στόχος, όπως είπε, άλλωστε, είναι η εφαρμογή ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης που θα βασίζεται περισσότερο στην πρόληψη και την αποτροπή της εγκληματικότητας και όχι στην καταστολή. Ο κ. Αναγνωστάκης ανακοίνωσε ακόμα την προμήθεια θερμικών καμερών για τον έλεγχο των συνόρων.

Εντός του 2016 η έναρξη κατασκευής του Αστυνομικού Μεγάρου

Σε ό,τι αφορά το Αστυνομικό Μέγαρο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, ο Γενικός Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη δήλωσε:

«Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω είναι ότι άμεσα θα γίνει η υποβολή και η επικαιροποίηση της μελέτης του έργου από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Δεσμεύομαι ότι όσο γρήγορα «έτρεξαν» τις διαδικασίες οι παράγοντες του νομού τόσο γρήγορα θα …τρέξουμε και εμείς. Μπορούμε να βάλουμε. ως ρεαλιστικό στόχο. το τέλος του 2016. Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη».

Θόδωρος Καρυπίδης: «Κερδίσαμε το …στοίχημα με την ιστορία»

Στη άποψή του περί αποκατάστασης των αδικιών που υπέστη η περιφέρεια από το «Κοζανοκεντρικό» κράτος, επέμεινε για άλλη μία φορά ο κ. Καρυπίδης, τοποθετούμενος σχετικά με την ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου, θεωρώντας ότι η κατασκευή του θα αποτελέσει την αποκατάσταση μίας ακόμη αδικίας, ενώ έκανε αναφορές και στο διατηρητέο πλέον κτίριο του στρατώνα στο Μαθιουδάκη.

«Είναι μια θετική εξέλιξη που θα πρέπει να …αγκαλιαστεί από όλους προκειμένου το νέο κτίριο να παραδοθεί στα στελέχη της Αστυνομίας και την κοινωνία της Καστοριάς. Είναι, όμως, μία σημαντική εξέλιξη γιατί …κερδίσαμε το στοίχημα με την ιστορία και διατηρήσαμε ένα πολιτισμικό μνημείο, κάτι που το οφείλαμε και σε αυτούς που προηγήθηκαν, αλλά και σε αυτούς που θα ακολουθήσουν. Θέλω να πω ότι, όταν βιαζόμαστε να προσεγγίζουμε θέματα, κάνουμε και λάθη, όταν, όμως, με ηρεμία συναποφασίζουμε, κάνουμε το σωστό», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Το νέο κτίριο θα ανεγερθεί στο δεύτερο τμήμα του οικοπέδου του στρατοπέδου Μαθιουδάκη, ακριβώς δίπλα από το χώρο όπου υπάρχει ο οθωμανικός στρατώνας, μετά και από την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς.

«Είναι μία ιστορική στιγμή, καθώς, μετά από πολλά χρόνια, η Αστυνομία θα αποκτήσει το νέο κτίριο, που θα της δώσει τη δυνατότητα να είναι πιο κοντά στον πολίτη. Όταν υπάρχει συνεργασία υπάρχει και αποτέλεσμα. Όλα θα γίνουν στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο, επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας», τόνισε ο κ. Αγγελής.

Γιάννα Λούσιου για την ΣΕΝΤΡΑ

anagnostakis asty megaro kastoria

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here