Έξι εβδομάδες έχουν απομείνει μέχρι την εκπνοή του χρόνου και οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί είναι ουκ ολίγες.

Στις ήδη γνωστές υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, έρχονται να προστεθούν και οι «ειδικές» υποχρεώσεις: από την υποβολή της αίτησης για την ανανέωση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ και την επίσπευση των μεταβιβάσεων ακινήτων για τις περιοχές στις οποίες επίκειται αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μέχρι την προσφυγή στον νόμο Κατσέλη λόγω… λήξης του νόμου.

Έξτρα υποχρεώσεις έχουν φέτος και οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που εισέπραξαν το 2017 τα αναδρομικά από την εσφαλμένη παρακράτηση εισφορών. Επίσης, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να γίνει η σχετική δήλωση και στο ηλεκτρονικό μητρώο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, για όσους έχουν εισοδήματα από μισθώσεις τύπου Airbnb.

O Νοέμβριος είναι ούτως ή άλλως ένας από τους βαρύτερους μήνες καθώς πρέπει να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ο ΕΝΦΙΑ και για φυσικά πρόσωπα και για εταιρείες καθώς ο ΦΠΑ (δεύτερη δόση γ’ τριμήνου για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και Οκτωβρίου για όσους τηρούν διπλογραφικά). Ο λογαριασμός φτάνει στα 5 δις. ευρώ. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ασχοληθούν με τις αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ αλλά και την πλατφόρμα Airbnb. Ειδικότερα:

Κοινωνικό τιμολόγιο: Οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος, πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο προκειμένου κάθε φορά να λαμβάνονται υπόψη τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για το ύψος των εισοδημάτων. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται μέσα σε έναν μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Εξαιτίας της παράτασης που δόθηκε φέτος για την υποβολή των δηλώσεων των πυρόπληκτων έως και τις 30 Οκτωβρίου, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων –γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης- είναι η 30η Νοεμβρίου. Αιτήσεις πρέπει να γίνουν από όλους ακόμη και από αυτούς που είναι ήδη ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο. Όσοι παραβλέψουν, θα απενταχθούν από την 1/12 με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντική επιβάρυνση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος

Airbnb: Οι ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται ακίνητα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα πρέπει να κάνουν εγγραφή στο ειδικό μητρώο ακινήτων που λειτουργεί στην ηλεκτρονική σελίδα της ΑΑΔΕ. Για όσους έχουν εισπράξει έστω και ένα ευρώ από τις αρχές του χρόνου, οι εγγραφές θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Όλες οι μισθώσεις από την 1/12 προϋποθέτουν και τον αριθμό εγγραφής στο μητρώο αλλά και τον ειδικό κωδικό του ακινήτου.

Ο Δεκέμβριος είναι επίσης δύσκολος μήνας καθώς έχει και πληρωμή τελών κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ.

Έχει επίσης τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Η μεταβίβαση ακινήτων μέσω γονικής παροχής ή δωρεάς δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι από την 1/1/2019 ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Στις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αύξηση στην τιμή ζώνης, θα αυξηθούν και τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογραφικά, έξοδο υποθηκοφυλακείου κλπ) αλλά ενδεχομένως και οι φόροι μεταβίβασης καθώς δεν καλύπτονται όλα τα ακίνητα από το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις: Στο τέλος του χρόνου εκπνέει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι συνταξιούχοι για να δηλώσουν τα αναδρομικά που πιστώθηκαν στον λογαριασμό τους πριν από έναν χρόνο. Τα αναδρομικά αυτά, μπορεί να εισπράχθηκαν το 2017 αλλά αφορούσαν σε προηγούμενα έτη (2016 και πριν). Έτσι, τώρα πρέπει να δηλωθούν και αυτά τα εισοδήματα με τις αντίστοιχες τροποποιητικές δηλώσεις. Το κίνητρο των φορολογουμένων –κυρίως συνταξιούχων- να ανταποκριθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι ότι θα γλιτώσουν από το πρόστιμο της εκπρόθεσμης τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης το οποίο ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Στη λίστα των φορολογικών δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, περιλαμβάνονται –όπως έχει επισημάνει στο άρθρο του στο fpress.gr ο Αποστόλης Αλωνιάτης- δύο ακόμη κατηγορίες:

Οι δηλώσεις των κατοίκων εξωτερικού, στην περίπτωση που έχει γίνει δεκτή η μεταφορά του ΑΦΜ τους, στην Δ.Ο.Υ κατοίκων εξωτερικού. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στη Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτηση τους εγκρίθηκε μέσα στο 2018, μπορούν να υποβάλουν την φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2017, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου. Σε περίπτωση όμως που η αίτηση για μεταφορά της φορολογικής κατοικίας σε χώρα του εξωτερικού δεν εγκρίθηκε, ο φορολογούμενος έχει την υποχρέωση για υποβολή φορολογικής δήλωσης, ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος. Η δήλωση αυτή θεωρείται εκπρόθεσμη και ως εκ τούτου επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.

Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εμπρόθεσμα, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου (Δευτέρα 31/12/2018).Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών: ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, καθώς και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης

Τέλη κυκλοφορίας – κατάθεση πινακίδων: Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει ότι δεν θα κάνει καμία αλλαγή φέτος στα τέλη κυκλοφορίας ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να «ανέβουν» τα ειδοποιητήρια στο Taxis. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά. Η κατάθεση των πινακίδων προκειμένου το όχημα να τεθεί σε καθεστώς ακινησίας, γίνεται στη Δ.Ο.Υ ενώ για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος για όλα τα προηγούμενα έτη. Και φέτος, δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι σχετικές αιτήσεις ακινητοποίησης. Ειδικά μετά τη θέσπιση των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα» χιλιάδες είναι οι οδηγοί (και κυρίως εταιρείες ενοικιάσεως οχημάτων που δουλεύουν πρωτίστως τους καλοκαιρινούς μήνες) που σπεύδουν να «ακινητοποιήσουν» τα οχήματά τους για να γλιτώσουν έξοδα από τέλη κυκλοφορίας και από ασφάλιση ή ακόμη και τεκμήρια.

Νόμος Κατσέλη: Ο νόμος τελειώνει στο τέλος του χρόνου. Όσοι πιστοί προσέλθετε λοιπόν. Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι κάποιος άλλος νόμος θα τον αντικαταστήσει αλλά στη μια περίπτωση μιλάμε για ενεργό νόμο και στη δεύτερη για μια αόριστη δέσμευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here