ο αεροπλάνο Beluga XL της Airbus έκανε χτες την παρθενική του πτήση. To ειδικού τύπου αεροσκάφος αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο του είδους του που έχει διασχίσει τους αιθέρες.

Τη στιγμή της απογείωσής του από της εγκαταστάσεις της Airbus στην Τουλούζη, καταχυροκροτήθηκε από περίπου 10.000 κόσμου που είχε συγκεντρωθεί εκεί.

Το Beluga XL, που θα ξεκινήσει επίσημα τις πτήσεις του από το 2019, είναι κατά 6 μέτρα πιο μακρύ και κατά 1 μέτρο πιο πλατύ από τα BelugaST, που αποτελεί ένα προηγούμενο μοντέλο. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο χρησιμοποιείται κυρίως για την μεταφορά αντικειμένων μεγάλου μεγέθους και πλέον θα διαθέτει 30% μεγαλύτερη χωρητικότητα, που σημαίνει ότι θα μπορεί να μεταφέρει δύο φτερά ενός Α350 XWB, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, που μπορούσε να μεταφέρει μόνο ένα.

Perierga.gr - Beluga XL: η παρθενική πτήση του μεγαλύτερου Airbus

Το αεροπλάνο διαθέτει δύο κινητήρες Rolls Royce Trend 700 που του δίνουν την δυνατότητα να μεταφέρει έως 227 τόνους. Μάλιστα, το δεύτερο αεροπλάνο τέτοιου τύπου είναι ήδη υπό κατασκευή, καθώς στόχος είναι από τις αρχές της νέας δεκαετίας όλα τα αεροσκάφη τύπου BelugaST να αντικατασταθούν.

Ο σχεδιασμός του, εξωτερικά φέρει δυο μάτια και ένα ζωγραφισμένο χαμόγελο, που μας θυμίζει κάποιο είδος δελφινιού. Οι υπάλληλοι της Airbus κλήθηκαν να ψηφίσουν το σχεδιασμό που θα ήθελαν να έχει το αεροπλάνο και η τελική επιλογή ήταν αυτή, κατακτώντας το 40% των ψήφων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here