Βίντεο: Σ. Μπουρινάρης και Α. Γραμμένου αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην Ομάδα Διοίκησης της Εμποροπανήγυρης – Δείτε όλη η συζήτηση του θέματος

Την αντίθεση τους με τη συγκρότηση Ομάδας Διαχείρισης Έργου για τη λειτουργία της Εμποροπανήγυρης του Άργους Ορεστικού εξέφρασαν οι δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας, Σωκράτης Μπουρινάρης και Αννέτα Γραμμένου, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο του δήμου, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα συμμετέχουν σε αυτή.

Ρεπορτάζ: Μάρκος Πετρόπουλος

Τη σύσταση της Ομάδας Διοίκησης της Εμποροπανήγυρης, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού κατά τη συζήτηση των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων, εξηγώντας ότι ο χρόνος πιέζει και το θέμα δεν μπορούσε να καθυστερήσει. Ο κ. Κεπαπτσόγλου σημείωσε ότι είχε ζητήσει την τοποθέτηση των επικεφαλής των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, Σ. Μπουρινάρη και Αν. Γραμμένου, ήδη από τις 9 Σεπτεμβρίου, κάτι, που όπως υποστήριξε δεν έγινε και για αυτό το λόγο τους τοποθέτησε στην ΟΔΕ μόνος του. Ο κ. Κεπαπτσόγλου τόνισε ότι η συγκρότηση της ομάδας αυτής προκύπτει από την κανονιστική λειτουργία της εμποροπανήγυρης.

Οι τοποθετήσεις Μπουρινάρη, Γραμμένου

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Μπουρινάρης δήλωσε πως σκόπευε να ενημερώσει χθες, κατά τη διάρκεια του δημ. συμβουλίου για την απόφασή του να μην συμμετέχει, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι νέοι όροι της κανονιστικής ορίζουν τη συγκρότηση της ομάδας, αλλά εκείνοι διαφωνούν με αυτό, διότι, όπως είπε, η Εμποροπανήγυρη είναι και ένα οικονομικό γεγονός που πρέπει να διευθύνεται από την Οικονομική Επιτροπή: «Η οικονομική επιτροπή πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο της εμποροπανήγυρης. Αυτό υποστηρίξαμε και στο παρελθόν, αυτό υποστηρίζουμε και τώρα, αυτό θα υποστηρίζουμε και αύριο. Επιπλέον φέτος επιβάλλεται η οικονομική επιτροπή να είναι το καθ ύλην αρμόδιο όργανο για την εμποροπανήγυρη Εφόσον πλέον δεν υπάρχει αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών. Για αυτό το λόγο και δεν θα συμμετέχουμε στην ομάδα διοίκησης». 

Από την πλευρά της η κ. Γραμμένου εξήγησε πως: «ότι έχει να κάνει με το πανηγύρι θα έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο Άρα ούτε και εμείς θα συμμετέχουμε».

Τοποθετήσεις συμβούλων

Στο θέμα τοποθετήθηκε αρχικά ο κ. Αλεξανδρος Καράτζιος (ομάδα Κεπαπτσόγλου), λέγοντας πως η Επιτροπή είναι μετεξέλιξη της Επιτροπής Εμποροπανήγυρης, και όχι κάτι καινούριο: «Πρώτη φορά ακούω κάποιον επικεφαλής να μη θέλει να συμμετέχει σε μια θεσμοθετημένη Επιτροπή. Θεωρώ ότι θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις, για να προσθέσεουν στη διαδικασία. όσων αφορά το οικονομικό κομμάτι, τη διαχείριση είσπραξης των οφειλομένων την έχει η οικονομική υπηρεσία έτσι και αλλιώς».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Βαγγέλης Βασιλειάδης (ομάδα Κεπαπτσόγλου), ο οποίος είπε πως είναι λανθασμένη η αντίληψη του κ. Μπουρινάρη αφού: «η Ομάδα ασχολείται με όλα τα ζητήματα της Εμποροπανήγυρης (τεχνικά ζητήματα, εύρυθμη λειτουργία κ.λπ.) με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για εκθέτες και επισκέπτες».

Τέλος, επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο κ. Νίκος Χατζηκυριακίδης (ομάδα Κεπαπτσόγλου), λέγοντας πως «βάσει νόμου, η Οικονομική Επιτροπή έχει αρμοδιότητα μόνο για τα τέλη. Ακόμη και την κανονιστική την φτιάχνει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Όλες οι εισπράξεις γίνονται αποκλειστικά και μόνο, μέσω τραπεζών».

Δευτερολογία Σ. Μπουρινάρη με αιχμές 

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μπουρινάρης δήλωσε ότι εμμένει στην αρχική του θέση, προσθέτοντας ότι θα ασκήσει ενδελεχή έλεγχο στα οικονομικά του πανηγυριού: «Πρώτον αφού ξεκαθαρίσω ότι δεν υπονοούμε τίποτα θα τονίσω και πάλι ότι αφού δεν υπάρχει αρμόδιος αντιδήμαρχος, η Οικονομική Επιτροπή Θα πρέπει να είναι υπεύθυνη. Δεύτερον, το 2013 όταν γινόταν ο απολογισμός, για το οικονομικό κομμάτι δεν είδαμε απολύτως τίποτα. Η τότε Επιτροπή μας παρέπεμψε σαν σώμα στην οικονομική υπηρεσία. Επειδή όμως, εκτός όλων των άλλων, η εμποροπανήγυρη έχει οικονομικό χαρακτήρα, δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα να δουλέψει οικονομική επιτροπή δέκα μέρες παραπάνω. Όσον αφορά τώρα την Οικονομική Επιτροπή δηλώνω ότι σαν μειοψηφία θα ασκήσουμε κανονικότατα όλες τις αρμοδιότητες που απορρέουν σαν μέλος της επιτροπής, καθ’ όλη τη διάρκεια της εμποροπανήγυρης. Το λέω ευθαρσώς για να μην παρεξηγούμαστε».

Π. Κεπαπτσόγλου: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»

Κλείνοντας το θέμα, κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Πάνος Κεπαπτσόγλου, σημείωσε ότι η Ομάδα Διοίκησης της Εμποροπανήγυρης είναι ένα θεσμοθετημένο όργανο, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι σε ότι αφορά τα οικονομικά της εμποροπανήγυρης όλα γίνονται μέσω τραπεζών μέχρι το τελευταίο ευρώ και υπό τον έλεγχο των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου: «Ο κύριος Μπουρινάρης έχει ένα κενό από το 2013 μέχρι σήμερα. Από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολλά στην εμποροπανήγυρη. Είναι λογικό να μην τα ξέρετε, θα τα διαπιστώσετε στην πορεία. Ενημερωτικά να σας πω ότι οι εισπράξεις γίνονται μόνο διατραπεζικά και κάθε μεσημέρι ενημερωνόμαστε επίσημα από τις τράπεζες για το ποιος έχει πληρώσει και ποιος όχι. Και το τελευταίο ευρώ πιστοποιείται τραπεζικά. Το αν θα ασκήσετε το δικαίωμά σας (σ.σ. για έλεγχο) είναι υποχρέωσή σας. Όπως έχετε και υποχρέωση να συμμετέχετε σε όλες τις συνεδριάσεις των δημοτικών Συμβουλίων και των επιτροπών του Δήμου. Η ομάδα διοίκησης της εμποροπανήγυρης έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο,έχει πάρει έγκριση νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, άρα υφίσταται νόμιμα. Εάν δεν επιθυμείτε να συμμετέχετε σας παρακαλώ να το δηλώσετε γραπτώς μαζί με τους λόγους που δεν επιθυμείτε να συμμετέχετε. 

Όσον αφορά το υπονοούμενα περί οικονομικής επιτροπής και οικονομικής διαχείρισης, επίσης έχετε ένα μεγάλο κενό από το 2013. Παλιά είχε αντικείμενο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών. Σήμερα πλέον δεν έχει γιατί όπως έχω τονίσει και θα το τονίζω συνεχώς, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην οικονομική υπηρεσία του δήμου. Και αν κάποια στιγμή χρειαστεί παίρνουμε μία πολιτική απόφαση. Ένας Δήμος είναι ένας οργανισμός που οφείλει να λειτουργεί άψογα, χωρίς να χρειάζεται η πολιτική ηγεσία. Αυτός είναι ο στόχος και εδώ στο Άργος Ορεστικό το έχουμε πετύχει. Όσον αφορά για τους ελέγχους, είναι δικαίωμά σας, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

ΒΙΝΤΕΟ: ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here