Μπουτάρης: Εκατό φορές κι αν βανδαλίσουν τα εβραϊκά μνημεία, 110 φορές θα τα φτιάξουμε

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διεμήνυσε ότι όσες φορές κι αν οι βάνδαλοι επιχειρήσουν να καταστρέψουν τα εβραϊκά μηνύματα, αυτά θα ξαναφτιάχνονται – «Κάνουμε έκκληση στην κοινωνία να μην υποκύψει στους βανδαλισμούς»

Να μην υποκύψουν στους βανδαλισμούς κάλεσε τους πολίτες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που διεμήνυσε ότι «100 φορές κι αν βανδαλίσουν τα μνημεία, 110 φορές θα τα φτιάξουμε».

Οι δηλώσεις του κ. Μπουτάρη γίνονται στον απόηχο της νέας βεβήλωσης του εβραϊκού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με εκπροσώπους του υφυπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας, αναφορικά με τους βανδαλισμούς των εβραϊκών μνημείων.

Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε 24ωρη φύλαξη των μνημείων. Όμως, η πρότασή του απορρίφθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης με τους αρμόδιους φορείς και αντιπροτάθηκε ενίσχυση του φωτισμού και αυξημένη επιτήρηση.

«Κάνουμε έκκληση στην κοινωνία να μην υποκύψει στους βανδαλισμούς. Δηλώνουμε ότι 100 φορές κι αν βανδαλίσουν τα μνημεία, 110 φορές θα τα φτιάξουμε. Η ιστορία αυτής της πόλης και η συνείδηση της κοινωνίας δεν θα κάνει πίσω σε τέτοιου είδους αντιλήψεις» δήλωσε ο δήμαρχος.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα διαφωνεί με τη φρούρηση των μνημείων 

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι τα «μνημεία δεν μπορούν να φρουρούνται, γιατί θα είναι ντροπή για την πόλη».

«Τα μνημεία έχουν γίνει για να μας θυμίζουν την ιστορία. Δεν μπορεί να έχουν έναν αστυνομικό δίπλα. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει φωτισμός και καλύτερη διαχείριση», είπε και πρόσθεσε ο κ.Σαλτιέλ πως κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν συλλήψεις για τους βανδαλισμούς «όχι για παραδειγματισμό αλλά για να ξέρουν ότι η πόλη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Θόδωρος Λαόπουλος, προέτρεψε τους πολίτες να έχουν «αυξημένη εγρήγορση για τα μνημεία, δίνοντας το μήνυμα πως αυτοί που έκαναν τους βανδαλισμούς είναι πολλοί λίγοι».

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος, τόνισε πως η «πολιτική κληρονομιά της πόλης πρέπει να περιφρουρηθεί»” και πρόσθεσε πως η ανάπλαση του χώρου όπου βρίσκεται το εβραϊκό νεκροταφείο εντός του ΑΠΘ «θα γίνει με τρόπο ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά στο μέλλον για ανάλογα περιστατικά βανδαλισμού».

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here