Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας έπαψε να αποτελεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Έπειτα από 47 χρόνια και 30 ημέρες μίας συχνά εξαιρετικά δύσκολης σχέσης, το Λονδίνο λογαριάζεται πλέον ως πρωτεύουσα τρίτης χώρας

Από το δημοψήφισμα, το 2016, οι Βρετανοί πολιτικοί και πολίτες που υποστήριζαν την άμεση έξοδό της χώρας τους από την ΕΕ,έκαναν λόγο για μια πράξη χειραφέτησης και μια ημέρα ανεξαρτησίας για μια χώρα που κάποτε αποτελούσε τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του κόσμου.

Mε ένα πάρτι στους δρόμους οι Βρετανοί γιόρτασαν το Brexit με μπύρες και συνθήματα. Υπήρχαν βέβαια και οι υποστηρικτές του Remain που γιόρτασαν διαφορετικά βγαίνοντας στους δρόμους με ευρωπαϊκές σημαίες.

Την ίδια στιγμή, ο Μπόρις Τζόνσον σε διάγγελμά του τόνισε πως είναι το Brexit είναι η αρχή και όχι το τέλος για τη Βρετανία και πως ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη χώρα.

Η ιστορία

Μια σχέση 47 ετών και τριάντα ημερών έφθασε στο τέλος της. Μια συμβίωση, από τις πλέον δύσκολες που έχουν υπάρξει ποτέ σε διεθνές επίπεδο, τελείωσε και ευτυχώς με ένα συναινετικό διαζύγιο. Ωστόσο, όπως σε κάθε διαζύγιο, καμία πλευρά δεν μπορεί να αισθάνεται πλήρως δικαιωμένη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει για πρώτη φορά ένα κράτος – μέλος και ένα κράτος που αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πυρηνική δύναμη και την έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Από την 1η Φεβρουαρίου η ΕΕ έχει 66 εκατ. λιγότερους πολίτες, 5,5% μικρότερο έδαφος ενώ το Ακαθάριστο Εθνικό της Προϊόν έχει μειωθεί κατά 2,3 τρις ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει τον μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο και βρίσκεται αντιμέτωπο με πιθανές αποσχιστικές τάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία. Αυτή είναι η πραγματικότητα που ισχύει με το Brexit. Από την Παρασκευή το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας έπαψε να αποτελεί κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πώς ξεκινήσαμε και πώς φτάσαμε ως εδώ και τι πρόκειται να συμβεί από τούδε και στο εξής;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here