“Θέλω να μεταδώσω ένα θετικό μήνυμα για την οικονομία γενικά, αλλά και ειδικότερα για τον κλάδο της γουνοποιίας, από τον οποίο συντηρούνται, άμεσα ή έμμεσα, 10.000 εργαζόμενοι. 

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις έγκυρων παραγόντων του κλάδου γουνοποιίας, ύστερα από μια καταστροφική τριετία συρρίκνωσης και ζημιών, όπου πάνω από το 50% της παραγωγικής ισχύος των επιχειρήσεων γούνας και συναφών δραστηριοτήτων έπεσε σε αδράνεια ή χάθηκε κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς εγγενείς αλλά και εξωγενείς συγκυρίες, ένα νέο αναπτυξιακό και πολλά υποσχόμενα περιβάλλον διαμορφώνεται πλέον στον κλάδο”, δήλωσε από το βήμα της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, στην προσπάθεια αναγέννησης της γουνοποιίας:, “η Πολιτεία συμβάλλει με όσα κίνητρα συμμετοχής στα προγράμματα χρηματοδότησης ΜμΕ διαθέτει, μέσω των ΕΣΠΑ, του Αναπτυξιακού Νόμου, της σύστασης του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΜΥΔ) ή και άλλων καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και με τη θέσπιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης επιχειρηματικών χρεών”.

Όπως σημείωσε, “στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, έχουν ενταχθεί στον νομό Καστοριάς 18 έργα πλην κρατικών ενισχύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 19 εκατομμυρίων ευρώ” “Είμαι πραγματικά αισιόδοξος για την ελληνική γουνοποιία, δεδομένου ότι βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης βασικά προβλήματα του κλάδου, όπως είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη γουνοποιία, που ετοιμάζεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και αφορά την πιστοποίηση του προϊόντος με ελληνικό σήμα και η επεξεργασία προγράμματος χρηματοδότησης 500 θέσεων εργασίας. Επίσης, η ένταξη του κλάδου στα παραδοσιακά επαγγέλματα ή η διαφοροποίηση του φόρου πολυτελείας αναλόγως του προϊόντος και η νομιμοποίηση του εκθετηρίου του Συνδέσμου Γουνοποιών Προφήτης Ηλίας”, σημείωσε από το βήμα των εγκαινίων.

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. υπουργός σημείωσε πως “διανύουμε το πρώτο πραγματικά έτος εξόδου από την οικονομική κρίση, που ταλαιπώρησε επί οκτώ ολόκληρα χρόνια τη χώρα, η πρώτη χρονιά ανάπτυξης της οικονομίας και αυτό δεν είναι ευχολόγιο αλλά βεβαιότητα” και επισήμανε ότι την ανάπτυξη “μαρτυρούν, ήδη από το α’ τρίμηνο του 2017, η δυναμική αύξηση των εξαγωγών, η θεαματική προσέλευση τουριστών, η σημαντική επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής, η αύξηση του όγκου του λιανικού εμπορίου, η όψιμη αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων από επιχειρήσεις, η κλιμακούμενη προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και βεβαίως η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης”.
Πρόσθεσε επίσης ότι ώς αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί και “το σημαντικό είναι ότι αυτό συμβαίνει χωρίς ακόμη να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, με την ολοκλήρωση της οποίας και την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και υποχώρηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική οικονομία. Έτσι θα επιτραπεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στον μηχανισμό πιστωτικής χαλάρωσης”.

Μάρκος Πετρόπουλος

pcmind NEW

AD TELECTRON

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here