Χρήζουν διευθέτησης θέματα όπως οι ώρες λειτουργίας των μονάδων, η ανάπτυξη ορυχείων τρίτων και η προένταξη των λιγνιτικών στην αγορά

Αποζημίωση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ ζήτησε και αναμένεται να λάβει η ΔΕΗ προκειμένου να γίνει το restart στη λιγνιτική παραγωγή της και να μεγιστοποιηθεί η εξόρυξη του ορυκτού καυσίμου κατά 50% μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακυρώνεται και όλο το πλαίσιο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της διετίας 2022- 2023, το οποίο προέβλεπε για την τρέχουσα χρονιά να κλείσουν τα φουγάρα για τις Μονάδες Αγίου Δημητρίου 1, 2, 3, 4 και για την Μεγαλόπολη 3, η οποία σημειωτέον είναι σε καθεστώς μόνιμης βλάβης και για τις μονάδες Αγίου Δημητρίου 5, Μελίτη 1 και Μεγαλόπολης 4 το 2023.

Όπως αποφασίστηκε στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου από την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, για να αυξήσει η ΔΕΗ την συμμετοχή του καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και να φουλάρει τις μηχανές με πλήρη λειτουργία του λιγνιτικού της στόλου, απαιτείται σειρά προκαταρκτικών ενεργειών, τις δαπάνες των οποίων η Επιχείρηση δεν θα μπορέσει αποσβέσει και με το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς δεν θα αποζημιωθεί.

Στην παρουσίαση που έκανε η διοίκηση υπό τον κ. Γιώργο Στάσση την προηγούμενη εβδομάδα στον Πρωθυπουργό, αναφέρθηκε ότι η ΔΕΗ διατρέχει τον κίνδυνο, σε περίπτωση που ανακάμψουν οι τιμές και δεν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας να προχωρήσει σε αποζημιώσεις εργολάβων και προμηθευτών.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here