Στην τελική φάση μπαίνουν οι διαβουλεύσεις για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Οι ενστάσεις που διατυπώνει η Κομισιόν, τι επιδιώκει η κυβέρνηση. Ο ρόλος των market test

Στην πιο κρίσιμη φάση της εισέρχεται η διαπραγμάτευση για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν σήμερα πάνω στην ελληνική λίστα με τις υπό πώληση μονάδες και σημείο αναφοράς το επικείμενο market test, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων και αποφάσεων.

Αυτό που είχε διαπιστωθεί και είχε εξαχθεί ως συμπέρασμα κατά τις πρώτες διερευνητικές επαφές, που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, ανάμεσα στους ιθύνοντες του υπουργείου Ενέργειας, στους επικεφαλής της ΔΕΗ και στους εκπροσώπους της Κομισιόν, είναι η διαφωνία των Βρυξελλών στο «πακέτο» πώλησης που παρουσίασε η Αθήνα. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω πακέτο, περιλαμβάνονται δύο γερασμένες μονάδες του Αμύνταιου, η καινούργια της Μελίτη, μια άδεια νέας μονάδας (Μελίτη), καθώς επίσης και τρία ορυχεία που αποτελούν τον τροφοδότη των παραπάνω. Οι Ευρωπαίοι, στις πρώτες προκαταρκτικές συζητήσεις, που ενδεχομένως να αποτελέσουν και οδηγό για το τι θα… επακολουθήσει σήμερα και όλη την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, εξέφρασαν τις ενστάσεις τους, κυρίως για τις δύο παλαιές μονάδες του Αμύνταιου, υποστηρίζοντας ότι έχουν μικρή πωλητική αξία και ως εκ τούτου δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο επικείμενο market test, που θα διενεργήσει η ΔΕΗ.

Οι Βρυξέλλες, είχαν διατυπώσει αίτημα για αντικατάσταση των δύο εργοστασίων του Αμύνταιου από το «πακέτο» πώλησης και προσθήκη σ’ αυτό των δύο μονάδων στη Μεγαλόπολη. Μάλιστα, κατά τη δίμηνη προεργασία και διαβούλευση ανάμεσα σε Αθήνα και Κομισιόν, είχε ανοίξει και κουβέντα για το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου στη Δυτική Μακεδονία, που αποτελεί τρόπον τινά ένα από τα «φιλέτα» της ΔΕΗ

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

Στόχος του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ, κατά τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα με τους αρμοδίους των γενικών διευθύνσεων Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι να θέσει «κόκκινες» γραμμές αναφορικά με τα «φιλέτα» των λιγνιτικών μονάδων και να αποκλείσει εν τη γενέσει τους σκέψεις, σχετικά με την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.

Απόλυτος κριτής τα market test

Απόλυτος κριτής για τη ΔΕΗ θα αποτελέσουν τα market test, τα οποία βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου, είχαν οριστεί να διενεργηθούν το Σεπτέμβριο, ωστόσο πήραν αναβολή για τον Οκτώβριο. Προς το παρόν οι κορυφαίοι ενεργειακοί «παίκτες» της χώρας αλλά και μεγάλοι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι τηρούν στάση αναμονής, χωρίς να διαφαίνεται εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις μονάδες της ΔΕΗ.

Οι ιθύνοντες της ΔΕΗ, έχουν το βλέμμα τους και στην Κίνα, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος απηύθυνε κάλεσε την κινεζική Shenhua Group να συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία και να διεκδικήσει ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και ορυχεία.

Επισημαίνεται ότι η Shenhua έχει ήδη συμφωνία στην Ελλάδα με τον όμιλο Κοπελούζου για κοινές επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Πηγή: www.sofokleousin.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here