Δύο στο εκατομμύριο δόσεις οι πιθανότητες θανάτου από τυχόν θρόμβωση-θρομβοπενία λόγω του εμβολίου – Από 16-19 Απριλίου σταδιακά το άνοιγμα για τα ραντεβού της δεύτερης κατηγορίας πολιτών με υποκείμενα νοσήματα – Από 21 Απριλίου  τα ραντεβού των εκπαιδευτικών και των 55-59 ετών – Από 24 Απριλίου οι 50-54 ετών

Στις εξελίξεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού και τις ημερομηνίες για το άνοιγμα νέων κατηγοριών εμβολιασμού αναφέρθηκαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πιο αναλυτικά η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε:

Το θέμα που θα μας απασχολήσει και σήμερα είναι οι εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας από το εμβόλιο AstraZeneca.

Η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση:

-Έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις με θρομβοπενία και συγκεκριμένα 19 περιπτώσεις.

-Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό.

-Φαίνεται να είναι ιδιοσυστασική αντίδραση από το εμβόλιο

-Διαφαίνεται μία τάση για μικρή αύξηση στις μικρότερες ηλικίες. Αντίθετα έχει τεκμηριωθεί ότι με την ηλικία αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος σοβαρής νοσησης.

Ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρενέργεια αυτή αποτελεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις με θρομβοπενία.

Δεν έχουμε περιπτώσεις εκδηλώσεων παρενεργειών μετά τη δεύτερη δόση.

Λόγω των παρενεργειών από το εμβόλιο, οι πιθανότητες είναι δύο στο ένα εκατομμύριο θάνατοι. Από τη νόσο Covid, στη χώρα μας η συχνότητα θιανάτου είναι 23-35 ανά εκατομμύριο σε μικρότερες ηλικίες και 40-49 σε μεγαλύτερες ηλικίες και αυξάνει όσο μεγαλώνει η ηλικία.

Η Εθνική επιτροπή συνιστά τη συνέχιση του εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια, για άτομα ηλικία από 30 και πάνω.

Στο emvolio.gov.gr υπάρχουν οδηγίες για την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων αυτών και την αντιμετώπισή τους. Δεν συνίσταται κάποια ιδιαίτερη αγωγή σε άτομα που πρόκειται να εμβολιαστούν.

Οι αντιδράσεις αυτές αφορούν μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca και κανένα άλλο εμβόλιο. Είδαμε μία σημαντική μείωση εμβολίων σε παιδιά και εφήβους. Πρέπει να καλυφθεί αυτό το κενό, για να μην έχουμε επανεμφάνιση των νόσων αυτών και εν μέσω πανδημίας. Έχει ήδη ανοίξει η έρευνα σε όλες τις εταιρείες για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 16.

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τους 2.212.000

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here