Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα εορταστεί η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην μαρτυρική Γράμμουστα, ενώ από φέτος και κατόπιν επιθυμίας του σεπτού ποιμενάρχη της Καστοριάς κ. Σεραφείμ θα υπάρξει και μια νέα λατρευτική καθιέρωση.

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρόνια, ο εορτασμός της Παναγίας θα πραγματοποιηθεί στον νέο Ιερό Ναό, που είχε ερειπωθεί, ανεγέρθηκε εκ νέου, εγκαινιάστηκε πέρυσι και έτσι για δεύτερη χρονιά θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία στο πρωταρχικό «σπίτι» της Παναγίας της Οδηγήτριας, αντί για το μικρό Εκκλησάκι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και που επί χρόνια εξυπηρετούσε τις ανάγκες για τον εορτασμό.

Μάλιστα, από φέτος και λόγω της μεγάλης αγάπης που τρέφει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς για την Γράμμουστα, αλλά και τον μεγάλο σεβασμό προς την Παναγία Οδηγήτρια (άλλωστε με δική του πρωτοβουλία θεσπίστηκε να εορτάζεται η σύναξη της Παναγίας της Οδηγήτριας στο Άργος Ορεστικό, όπου φυλάγεται η θαυματουργή εικόνα, κάθε Κυριακή του Θωμά, μέσα δηλαδή στην Αναστάσιμη Εβδομάδα) θα τελείται Θεία Λειτουργία και την επόμενη μέρα του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή στις 16 Αυγούστου. Να θυμίσουμε πως ο Μητροπολίτης της Καστοριάς, ήταν παρών και πριν λίγες μέρες, στις 29 Ιουλίου στον ίδιο ιερό Ναό, για την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ημέρα των εγκαινίων. Να σημειώσουμε επίσης, πως ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου εορτάζει και πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός Ναός της Καστοριάς, γεγονός που δεν του επιτρέπει να είναι εκεί ακριβώς την ημέρα της εορτής της Παναγίας. Για όλους αυτούς λοιπόν τους λόγους, από φέτος καθιερώνεται, εκτός από την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου να τελείται Θεία Λειτουργία και την επομένη στις 16 Αυγούστου.

Έτσι λοιπόν το πρόγραμμα για τον φετινό εορτασμό, που εξέδωσε η Εκκλησιαστική Επιτροπή έχει ως εξής:

  • 15 Αυγούστου Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας

16 Αυγούστου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Καστοριάς  κ.κ Σεραφείμ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here