Αγρότες και γεωπόνοι μιλούν στον ΑγροΤύπο για τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες από την κακοκαιρία Μήδεια.

Χανιά

Ο γεωπόνος κ. Σταθάκης μας δίνει μία εικόνα αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή των Χανίων. Μας ενημερώνει ότι η Κρήτη γενικότερα έχει μεγάλη διαφοροποίηση στις θερμοκρασίες συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας που πλήττονται απο τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στις δενδρώδεις καλλιέργειες, εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιοχές. Το χιόνι που έριξε αυτές τις μέρες λειτούργησε προστατευτικά. Η μόνη δενδρώδης καλλιέργεια που ίσως έχει υποστεί ζημιές είναι τα αβοκάντο που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και κάποια από αυτά έχουν ξεπεράσει το στάδιο του ληθάργου. Ωστόσο, το πρόβλημα θα φανεί σε λίγες μέρες και δεν προβλέπεται μεγάλη μείωση παραγωγής καθώς έχει προλάβει να ανοίξει ο πρωτογενής οφθαλμός ο οποίος μπορεί να αναπληρωθεί με τους δευτερογενείς και να μην υπάρξει μείωση της παραγωγής.

Καστοριά

Έπειτα από επικοινωνία μας με τον κ. Μπαμπατζάνη, γεωπόνο στην περιοχή της Καστοριάς μας εξήγησε οτι τις προηγούμενες δύο μέρες υπήρχε παγετός με τις θερμοκρασίες να φτάνουν έως και τους -15°C. Παρ΄όλα αυτά, τα μηλοειδή που είναι οι κύριες δενδρώδεις καλλιέργειες, δε φαίνεται να έχουν επηρεαστεί αρνητικά καθώς χρησιμοποιούνται όψιμες ποικιλίες και δεν έχουν αναπτυχθεί οι ανθοφόροι οφθαλμοί. Προβλήματα διαφαίνονται ήδη στις αμυγδαλιές, αν και δεν είναι εκτεταμένη η καλλιέργεια στην περιοχή. Τα προβλήματα αυτά αναμένεται οτι θα είναι πιο έντονα με την αύξηση της θερμοκρασίας όπου θα ανεβούν οι χυμοί των δένδρων και θα διαφαίνεται η κατάρρευση των ιστών και το μαύρισμα στα κλαδιά.

Ραχώνα Πέλλας

Οι χιονοπτώσεις και οι παγετοί των τελευταίων ημερών προβλέπεται οτι θα δημιουργήσουν μεγάλες απώλειες παραγωγής στις αμυγδαλιές στην ορεινή περιοχή του Ραχώνα Πέλλας που βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων καθώς οι θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις ημέρες είναι -8 °C. Τα δένδρα εξαιτίας της πρωιμότητας έχουν περάσει ήδη τη φάση του λήθαργου και είναι στο στάδιο της λευκής κορυφής. Όπως μας ενημερώνει ο παραγωγός κ. Σάββας Μαρουτζίδης, αν συνεχιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει τρομερή απώλεια παραγωγής εξαιτίας της πτώσης των ανθοφόρων οφθαλμών και της μη ικανοποιητικής καρπόδεσης. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι οι παραδοσιακές Φυρανιές και η Τέξας. Η ανησυχία των υπόλοιπων παραγωγών της περιοχής είναι μεγάλη καθώς τα έξοδα για κλάδεμα, χαλκούχους ψεκασμούς και λιπάνσεις είναι πολλά.

Κοζάνη

Στην περιοχή της Κοζάνης οι θερμοκρασιακές τιμές έχουν φτάσει τους -6 βαθμούς Κελσίου. Ο γεωπόνος κ. Δεληγιαννίδης αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ότι όσον αφορά στις αμυγδαλιές θα υπάρξουν σίγουρα προβλήματα. Όπως λέει: Υπολογίζω ότι οι παραγωγοί πρώιμου αμύγδαλου και ελιάς θα έχουν υποστεί ζημιές, ενώ οι υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως οι κερασιές και οι ροδακινιές, επειδή χρησιμοποιούνται όψιμες ποικιλίες στην περιοχή πιθανών να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Ελλασόνα

Ο κ. Ζάγκας Δημήτρης είναι παραγωγός 70 στρεμμάτων αμυγδάλων στην περιοχή του Δομένικου Ελασσόνας. Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 9.000 στρέμματα με αμύγδαλα. Στο Δομένικο καλλιεργούνται κυρίως οι ποικιλίες Φυρανιάς και Τέξας και η κατάσταση που βρίσκονται τα δένδρα τώρα είναι της πράσινης κορυφής. Στην φάση αυτή οι επιπτώσεις από τον παγετό δεν είναι ακόμα ορατές, καθώς το στάδιο ανάπτυξης του οφθαλμού είναι μικρό και σε αυτό το στάδιο υπάρχει μεγάλη αντοχή στον παγετό.

Πτολεμαΐδα

Ο γεωπόνος κ. Αλεξανδρίδης αναφέρει επίσης οτι στην περιοχή δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές στα ροδάκινα, τα μήλα και τα κεράσια καθώς χρησιμοποιούνται όψιμες ποικιλίες.

Ίσως μεταγενέστερα εντοπιστούν προβλήματα σε στάρια τα οποία έχουν σπαρθεί τον Ιανουάριο, προσθέτει.

Βελβεντό Κοζάνης

Μιλήσαμε με τον κ. Βαρσάμη, παραγωγό ροδάκινου, με μια έκταση 45 στρεμμάτων. Μας ενημέρωσε οτι οι θερμοκρασίες της περιοχής είναι απο -8°C εώς -12,5°C και σίγουρα θα υπάρχει αντίκτυπο στις ροδακινιές. Ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε αργότερα όμως, κατέληξε.

Χατζηιερεμία Βασιλική, agrotypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here