Όσα ειπώθηκαν στην συνάντησή τους στο Κρεμλίνο – Καλό σημάδι η ανακοίνωση περί μερικής αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων, διεμήνυσε ο Γερμανός καγκελάριος

Τρεις ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτινκαι του Γερμανού Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Κρεμλίνο.

Ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι οι σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας είναι «καλές» κι ότι οι διμερείς οικονομικοί δεσμοί εξακολουθούν να έχουν μεγάλες δυνατότητες. Σε ότι αφορά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ο Σολτς υποστήριξε ότι είναι ένα «καλό σημάδι».

Την ίδια ώρα, όμως ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε στον Πούτιν την έντονη ανησυχία του για τους χιλιάδες στρατιώτες που παραμένουν στα σύνορα: «Ανησυχούμε πολύ για το τι θα γίνει με τους εκατό χιλιάδες στρατιώτες και τις δραστηριότητές τους στο άμεσο μέλλον. Δεν μπορούμε να δούμε καμία λογική στην παρουσία των στρατευμάτων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση. Αυτό είναι σημαντικό σε αυτή την τεταμένη και δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην υπάρξει πόλεμος στην Ευρώπη», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

putin-solts-546

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αντίδραση της Δύσης σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, ο γερμανός καγκελάριος επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι «γνωρίζουν σίγουρα τι πρέπει να γίνει», για να προσθέσει«Η εντύπωσή μου είναι ότι το γνωρίζουν και όλοι οι άλλοι». Σχετικά με τον ρόλο του αγωγού Nord Stream 2 στη διένεξη, ο κ. Σολτς περιορίστηκε να απαντήσει: «Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον αγωγό, όλοι ξέρουν τι συμβαίνει». Σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εργάζεται για ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, δήλωσε εκ νέου ότι ο κ. Σρέντερ εκφράζει προσωπικές του απόψεις, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Ο καγκελάριος διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αφορούν τον Nord Stream 1 για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Aπό την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την ΕΕ και όλες τις δυτικές χώρες.

«Ωστόσο», όπως είπε, «τα συμφέροντα της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη. «Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη», τόνισε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που η χώρα του απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. Ο ίδιος πάντως, υπογράμμισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματα της χώρας του. Επιπλέον, εξήρε τη σημασία του αγωγού «Nord Stream 2» στη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος, όπως δήλωσε , θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ – Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here