Δεν χρειάζεται πάντα να έχεις κάποιο σχέδιο. Κάποιες φορές πρέπει να δείχνεις εμπιστοσύνη, να χαλαρώνεις και να περιμένεις να δεις τι θα γίνει. Άλλωστε η ίδια η ζωή έχει το δικό της. Γι’ αυτό άραξε και απόλαυσε την διαδρομή.

Της Αλεξάνδρας Πετρίδου

Προσπαθώντας να οδηγήσουμε τα πράγματα εκεί που επιθυμούμε, πολλές φορές επηρεασμένοι από άτομα ή καταστάσεις, χάνουμε τον στόχο και η αρχική επιθυμία νοθεύεται. Νομίζοντας πως προσπαθούμε για το δικό μας σωστό, καταλήγουμε σε κάτι που δε μοιάζει ακριβώς με αυτό που επιδιώκαμε. Για την ακρίβεια δε μοιάζει καθόλου. Και κάπου εκεί η απογοήτευση σου χτυπάει την πόρτα κι εσύ κερνάς καφέ. Πικρό της παρηγοριάς.

Η αλήθεια είναι ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να χάνεται ορισμένες φορές η μπάλα. Άλλωστε οδηγίες χρήσης δεν υπάρχουν. Ο καθένας ανακαλεί εμπειρίες, επιστρατεύεται δυνάμεις, καμουφλάρει αδυναμίες και πράττει. Το αποτέλεσμα αν μη τι άλλο σου χαρίζει μία ακόμα εμπειρία. Γνώση τόσο για σένα, όσο και για τον κόσμο γύρω σου.

Η ανάγκη για ύπαρξη σχεδίου που θα λειτουργήσει ως σωτήρια λέμβος σε περίπτωση ναυαγίου, πέρα από έναν καθησυχασμό, δεν σου προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Αντίθετα υπάρχει πάντα το άγχος πιθανής αποτυχίας του σχεδίου, η αμφιβολία για το που θα οδηγήσει τελικά και διάφορα άλλα που βάζουν τη ζωή σου σε καλούπι, πολλές φορές χωρίς διεξόδους διαφυγής. Είσαι αναγκασμένος από το ίδιο σου το σχέδιο να ακολουθήσεις συγκεκριμένες διαδρομές. Αγχωτικό στη σκέψη και μόνο. Έχω και καλύτερο. Σε περίπτωση αποτυχίας του αρχικού σχεδίου, υπάρχει και σχέδιο Β, γνωστό και ως Back-up plan! Πολύ μελέτη. Σε πολλές των περιπτώσεων βέβαια στέφεται με επιτυχία. Αυτό όμως προϋποθέτει να είσαι άκρως οργανωτικός και μεθοδικός τύπος. Είσαι;

Έχω όμως εναλλακτική αν δεν είσαι. Ένα σχέδιο που θα λειτουργήσει σαν μπούσουλας, προσφέρει και ασφάλεια και ευελιξία. Το προσαρμόζεις, το αλλάζεις, το φέρνεις στα μέτρα της κατάστασης ανά πάσα στιγμή. Λειτουργεί σαν οδηγός. Σε καθοδηγεί απλά, δε σε δεσμεύει. Όπως και να ‘χει η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές. Ακόμα και όταν τα σχέδια σου ναυαγούν εσύ χαμογέλα. Γιατί κάποιες από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής σου δεν έχουν έρθει ακόμα. Γι’ αυτό χαλάρωσε και προχώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here