Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, η ελληνική πλευρά σπεύδει να διαψεύσει τον Γενς Στόλτενμπεργκ, για την ανακοίνωση περί έναρξης ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Με την κατηγορηματική δήλωση ότι «αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», ελληνικές διπλωματικές πηγές διαψεύδουν τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για τη δήλωσή του περί έναρξης ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η διάψευση ήρθε μέσα σε ελάχιστα λεπτά και γεννά ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε «γκάφα» ή υπήρξε κάποια σοβαρή παρανόηση που να εξηγεί την λανθασμένη εικόνα που ο ίδιος εξέπεμψε μέσω της αρχικής δήλωσής του.

Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν:
Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά
με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η  μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου

Η επίμαχη δήλωση Στόλτενμπεργκ που προηγήθηκε

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε σε επείγον τηλεγράφημά του το απόγευμα της Πέμπτης (3 Σεπτεμβρίου), ότι ο Γενικος Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε πως «η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσουν τεχνικές συνομιλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προκειμένου να εγκαθιδρύσουν μηχανισμούς αποτροπής εντάσεων».

«Σε συνέχεια των συζητήσεων που είχα με την ηγεσία της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να εισέλθουν σε τεχνικές συνομιλίες στο πλαισιο του ΝΑΤΟ, προκειμένου να εγκαθιδρύσουν μηχανισμούς αποτροπής στρατιωτικών συγκρούσεων, ώστε να περιορίσουν τους κινδύνους επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στη δήλωσή του.

Το ρεπορτάζ είναι σε εξέλιξη, καθώς  η δήλωση αυτή πλέον διαψεύδεται εκ των πραγμάτων και τα δημοσιογραφικά ερωτήματα πληθαίνουν.

Πηγή: huffingtonpost.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here