Διήμερο διασυλλογικό παιχνίδι αεροσφαίρισης (airsoft) διοργάνωσε στον Κρανιώνα Καστοριάς, το Σαββατοκύριακο 6-7 Μαΐου, ο Σύλλογος Αεροσφαίρισης Δυτικής Μακεδονίας (Σ.Α.Δ.Μ.) με την AIRSOFT WARFARE COMMUNITY

Ο σύλλογος που έχει μέλη από όλη τη Δυτική Μακεδονία, διοργάνωσε με επιτυχία το διασυλλογικό παιχνίδι airsoft με ονομασία «Κραταιών Νέμεσις», στον Κρανιώνα και τον Μαυρόκαμπο, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες, που ήταν από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως την Αθήνα, την Λάρισα, την Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και πολλά άλλα μέρη, πέρα από το να διασκεδάσουν με το χόμπι τους, να γνωρίσουν και τα μέρη μας.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα (Σάββατο) το παιχνίδι ξεκίνησε στις 15:00 και τελείωσε στις 24:00, ενώ την Κυριακή ξεκίνησε περίπου στις 10:00 και ολοκληρώθηκε στις 15:00. Ενώ, οι συμμετοχές στο παιχνίδι από τους Συλλόγους έφτασαν κοντά στις 190.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από το παιχνίδι (Thanassis Ampartzis Photography & Videography):

Κραταιών Νέμεσις

Η facebook σελίδα του συλλόγου: Σύλλογος Αεροσφαίρισης Δυτικής Μακεδονίας / ΣΑΔΜ

Η facebook σελίδα της ομάδας από την Καστοριά: North Tribe – Ομάδα Airsoft Καστοριάς 

Τι είναι η αεροσφαίριση (airsoft)

Ιστορική Αναδρομή

Ιαπωνία, αρχές δεκαετίας του ’80: Ξεκινά η κατασκευή πρωτοποριακών -για την εποχή- αεροβόλων όπλων σκοποβολής τα οποία κάνουν χρήση “green gas” για την προώθηση των βλημάτων που εκτοξεύουν. Με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσονται νέα, πλαστικά σφαιρίδια τα οποία μπορούν να εκτοξευθούν από τα όπλα αυτά χωρίς να προκαλούν τραυματισμό σε περίπτωση επαφής με το ανθρώπινο σώμα. Είναι η γέννηση του Airsoft: Τα αεροβόλα του συγκεκριμένου τύπου πλέον χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή παιχνιδιών/αγώνων στα οποία ο κάθε παίκτης προσπαθεί πλέον να πετύχει όχι καθορισμένους στόχους, αλλά τους αντίπαλους παίκτες!

Με αργούς αρχικά ρυθμούς το νέο άθλημα αρχίζει να διαδίδεται στις χώρες πέριξ της Ιαπωνίας και στη συνέχεια στην Αμερική και την Ευρώπη, όπου τυγχάνει θερμής υποδοχής. Έτσι, από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’90 και έπειτα, το Airsoft αποτελεί μία από τις πλέον αγαπημένες ασχολίες χιλιάδων παικτών ανά τον κόσμο. Στη χώρα μας, αν και με λίγη καθυστέρηση, οι πρώτες οργανωμένες ομάδες ξεκινούν να κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έκτοτε η απήχησή του αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, μετρώντας σήμερα χιλιάδες ένθερμους υποστηρικτές που ανυπομονούν για το εκάστοτε παιχνίδι του σαββατοκύριακου.

Χαρακτηριστικά

Το Airsoft αποτελεί ένα αγώνισμα εξωτερικού χώρου το οποίο εμπεριέχει στοιχεία προσομοίωσης μάχης, στρατηγικής και πολεμικών τεχνικών, χωρίς όμως να πρέπει να συγχέεται με οποιουδήποτε είδους στρατιωτική εκπαίδευση. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται αποτελούν πιστά αντίγραφα (σε οπτικό και όχι λειτουργικό επίπεδο) υπαρκτών όπλων και εκτοξεύουν (μέσω της χρήσης πεπιεσμένου αέρα) σφαιρίδια διαμετρήματος 6 χιλιοστών φτιαγμένα από πλαστικό ή βιοδιασπώμενο -φιλικό προς το περιβάλλον- υλικό. Σε αντίθεση με το Paintball, με το οποίο λανθασμένα παρομοιάζεται σε πολλές περιπτώσεις, τα σφαιρίδια δεν αφήνουν χρώμα όταν έρθουν σε επαφή με κάποιο σώμα ή αντικείμενο προσδίδοντας έτσι στο Airsoft ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του: Ανεξαρτήτως πεδίου και σεναρίου, όλα βασίζονται στην ειλικρίνεια και το σεβασμό προς τους συμπαίκτες καθώς το εάν ο εκάστοτε παίκτης θα παραδεχθεί πως ο αντίπαλός του τον πέτυχε, επαφίεται στην κρίση και το ήθος του και μόνον!

Τα όπλα που χρησιμοποιούνται στο Airsoft μπορούν να χωριστούν σε τρεις κύριες κατηγορίες:

  • Ελατηρίου: Ίσως τα πιο “απλά” όπλα από πλευράς μηχανισμών λειτουργίας. Ο χρήστης πρέπει να οπλίσει χειροκίνητα το όπλο πριν από κάθε βολή. Λόγω του χαμηλού τους κόστους, πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως τα “εισαγωγικά” όπλα για νέους παίκτες, ωστόσο, εξειδικευμένα όπλα ελατηρίου π.χ. Sniper Rifles είναι ιδιαίτερα αγαπητά μεταξύ των “βετεράνων” του αθλήματος.
  • Αερίου: Τα όπλα αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούν πεπιεσμένο αέριο για την εκτόξευση των σφαιριδίων τους καθώς και για την επαναφορά του κλείστρου. Πρόκειται ουσιαστικά για ημιαυτόματα όπλα με αρκετά ρεαλιστική ανάκρουση η ταχυβολία των οποίων εξαρτάται κυρίως από το πόσο γρήγορα μπορεί ο παίκτης να τραβήξει τη σκανδάλη.
  • Αυτόματα Ηλεκτρικά Όπλα (AEG): Η πιο δημοφιλής κατηγορία όπλων airsoft. Χρησιμοποιούν μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου για τη τροφοδοσία των μηχανισμών λειτουργίας τους παρέχοντας πλήρως αυτόματα χαρακτηριστικά τα οποία προσδίδουν ταχυβολία που πλησιάζει (σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά) αυτή των πραγματικών όπλων.

Ασφάλεια – Προστασία

Το Airsoft αποτελεί ένα απόλυτα ασφαλές άθλημα, από τη στιγμή που γίνεται χρήση ειδικού προστατευτικού εξοπλισμού (με κυριότερο και υποχρεωτικό κομμάτι τα αντιβαλλιστικά γυαλιά) και τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας που θέτει ο εκάστοτε διοργανωτής. Οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν επιπλέον προστατευτικό εξοπλισμό όπως επιγονατίδες, προστατευτικά προσώπου κ.α. με δική τους πρωτοβουλία.

Το Airsoft είναι και θα συνεχίσει να είναι ένα νόμιμο άθλημα το οποίο προσφέρει στους παίκτες στιγμές γεμάτες ενθουσιασμό και αδρεναλίνη, ενώ το πνεύμα συναδελφικότητας και αλληλεγγύης που αναπτύσσεται μεταξύ των συμπαικτών πολλές φορές εκτείνεται και πέρα από τα πλαίσια του παιχνιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here