Με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Ενέργειας ενημερώνει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε επίσης την τελική εκδοχή του masterplan για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, την ίδια ώρα που το θέμα συζητείτε αυτή τη στιγμή στο Περιφερειακό Συμβούλιο!

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του υπουργείου:

Κοινωνικό «πακέτο» ύψους 107 εκατ. ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές την περίοδο 2021-2022

Την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο το τελικό masterplan για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Κοινωνικό «πακέτο» ύψους 107 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία (50 εκατ. ευρώ για το 2021 και 56,9 εκατ. ευρώ για το 2022) για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση που συνεδρίασε χθες- μέσω τηλεδιάσκεψης- υπό την προεδρία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Το πακέτο –που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) κ. Κωστής Μουσουρούλης κατόπιν της έγκρισης της Επιτροπής-  θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους. Θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) 4 προγραμμάτων εξειδικευμένων και στοχευμένων στις λιγνιτικές περιοχές που θα ενεργοποιηθούν σταδιακά από τις αρχές του 2021.  Εντάσσεται δε στο Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2023 και ήδη «τρέχει» με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Τα 4 νέα προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης έχουν ως εξής:

1.Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας: Το Πρόγραμμα αφορά στην πρόσληψη ανέργων  από επιχειρήσεις σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με ελκυστικούς όρους και προϋποθέσεις, όπως η αυξημένη επιχορήγηση μισθού και εισφορών, απλουστευμένες προϋποθέσεις συμμετοχής, ταχύτερες διαδικασίες συμμετοχής και πληρωμής κ.α.

2. Εργασιακή Εμπειρία Νέων: Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών με 100% κάλυψη μισθού και εισφορών για την απασχόλησή τους σε τοπικές επιχειρήσεις.

3.Επιχορήγηση Μετεγκατάστασης: Επιχορήγηση της πρόσληψης ανέργων καθώς και στην κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης και διαμονής ανέργων για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό.

4.Συμβουλευτική, Κατάρτιση και Απασχόληση: Προώθηση της μέσω παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς ανέργους, όπως επαγγελματικό προσανατολισμό, ανάπτυξη και αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσω κατάρτισης καθώς και την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψή τους. Το Πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους των λιγνιτικών περιοχών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Το κοινωνικό «πακέτο» που εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή εντάσσεται στον σχεδιασμό μας για την δίκαια και ομαλή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη νέα εποχή. Είναι βασική μας μέριμνα να μην δημιουργηθεί «κενό» στην απασχόληση κατά την επόμενη διετία –έως ότου ενεργοποιηθούν όλα τα εργαλεία του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης- και γι’ αυτό μεταξύ άλλων υλοποιούμε ειδικά προγράμματα με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείo  και δρομολογούμε την αποκατάσταση των εδαφών στις λιγνιτικές περιοχές, που μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα θέσεις εργασίας»

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε επίσης την τελική εκδοχή του masterplan για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (με ενσωματωμένα τα σχόλια που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση), το οποίο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι για τις δράσεις που περιέχει το masterplan  θα δοθεί  για την περίοδο 2021-2027 χρηματοδότηση  της τάξης των 5 δις ευρώ που θα διατεθεί  από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνδυασμό με εθνικούς πόρους.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχαν –πέραν του κ. Χατζηδάκη- ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ κ. Γιάννης Τσακίρης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ κ. Κωστής Μουσουρούλης.

*φωτογραφία αρχείου

Σφοδρές αντιδράσεις

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Αθλιότητα της ΝΔ για τη δίκαιη μετάβαση. Πήραν τις αποφάσεις και μετά μας κάλεσαν προσχηματικά να κάνουμε προτάσεις

Καλέστηκα χθες στο περιφερειακό συμβούλιο για να καταθέσουμε προτάσεις για το master plan της δίκαιης μετάβασης. Διαπίστωσα ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης το Υπουργείο Ενέργειας έστειλε δελτίο τύπου πως η Κυβερνητική Επιτροπή ήδη είχε εγκρίνει από την προηγούμενη ημέρα το τελικό κείμενο. Όταν το ανέφερα αρχικά ο κ. Μουσουρούλης είπε πως δεν είναι έτσι, και στη συνέχεια με μισόλογα προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δίκαιη μετάβαση είναι ανεπαρκές. Απειλεί τη Δυτική Μακεδονία με ερημοποίηση και οδηγεί ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων στην ανεργία και την ανέχεια. Οι μόνοι που έχουν να κερδίσουν είναι οι γερμανικοί κολοσσοί των φωτοβολταϊκών, όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης τον Μάιο στην εφημερίδα Bild.

Ολυμπία Τελιγιορίδου


Γιάννης Κορεντσίδης: Είναι δυσάρεστη η εξέλιξη, πείτε μας αν μπορεί να αλλάξει

ΑΡΣΥ: Φιάσκο η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τον Κ. Μουσουρούλη

Φιάσκο η παρουσίαση του master plan από τον κ. Μουσουρούλη

Σε κυβερνητική φιέστα εξελίχθηκε η παρουσίαση του master plan από τον συντονιστή του ΣΔΑΜ κ. Μουσουρούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας που έγινε χθες 26/11/20

Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του κ. Μουσουρούλη παρουσίασε ένα «σχέδιο» που όπως αποδείχτηκε, με τον πιο επίσημο τρόπο, ορθώς χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «έκθεση ιδεών». Με επιλεκτικά και ελλιπή στοιχεία προσπάθησε, αποτυχημένα, να δικαιολογήσει το κλείσιμο εργοστασίων και ορυχείων της ΔΕΗ σπέρνοντας φτώχεια και ανεργία στην Περιοχή, περεταίρω αστάθεια στο ηλεκτρικό σύστημα και ολική ενεργειακή εξάρτηση της Χώρας. Δέσμια των συμφερόντων ξένων και ντόπιων ενεργειακών ομίλων η κυβέρνηση της ΝΔ θυσιάζει τη μοναδική σχεδόν ενεργειακή πηγή της χώρας που είναι ο λιγνίτης.

Σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισοδήματος στην Περιοχή για να αντικαταστήσει αυτά που χάνονται δεν παρουσιάστηκε καμία ουσιαστική δέσμευση αποδεικνύοντας ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη  «κάτι θα βρουν να κάνουν κι αυτοί».

Τραγικές φιγούρες οι κυβερνητικοί βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας οι οποίοι έκαναν αγωνιώδεις προσπάθειες να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές αδιαφορώντας για τα πραγματικά συμφέροντα του λαού της περιοχής και της Χώρας.

Απογοήτευση έσπειραν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφού έχουν συμφωνήσει και έχουν αποδεχθεί τον «ξαφνικό θάνατο» της λιγνιτκής παραγωγής, ψάχνουν πλέον να αφήσουν κάτι στους «κληρονόμους» έτσι «εις ανάμνησιν  του τεθνεόντος».

Στο ίδιο «μήκος κύματος», με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, και οι Δήμαρχοι της Περιοχής οι οποίοι απλά προσπάθησαν να πείσουν πόσο ιδιαίτεροι είναι οι Δήμοι τους και πρέπει να πάρουν κάτι από την ανύπαρκτη πίτα αλλά δεν έφεραν ούτε μια αντίρρηση για την αποβιομηχάνιση και την ερημοποίηση της Περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε μέσω του ΥΠ.ΕΝ δελτίο τύπου της κυβερνητικής επιτροπής για τη «δίκαιη μετάβαση» στο οποίο αναφερόταν πως «έγινε αποδεκτό το master plan στην τελική του εκδοχή». Αυτό αποδεικνύει περίτρανα πόσο προσχηματική και άνευ σημασίας ήταν η διαβούλευση και οι συζητήσεις του κυρίου Μουσουρούλη με Φορείς της Περιοχής.

Η «κυβερνητική επιτροπή» δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα αφού αποφάσισε πριν ακόμα γίνει η παρουσίαση του master plan και οι προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου δείχνοντας για ακόμη μια φορά πόση «βαρύτητα» δίνει στις προτάσεις των φορέων.

Η «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» υποστηρίζει σταθερά ότι πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Περιοχής μας να σηκώσει για άλλη μια φορά τη σημαία του αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης και του Κεφαλαίου για ερημοποίηση της Περιοχής και την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Κοζάνη 27/11/2020

Το Γραφείο Τύπου της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Χρήστος Παύλου: Σε παρωδία και γελοιότητα εξελίχθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Σε παρωδία και γελοιότητα εξελίχθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, η συζήτηση δήθεν για παρεμβάσεις, αλλαγές και διορθώσεις στο σχέδιο ΣΔΑΜ. Την ώρα που διεξάγονταν το Συμβούλιο, δημοσιοποιήθηκε δελτίο τύπου από το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο ξεκαθάριζε πώς η κυβερνητική επιτροπή είχε εγκρίνει ήδη από χθες το τελικό σχέδιο!!!! Τελικά η Δίκαιη Μετάβαση,για την Καστοριά και τα Γρεβενά παραμένει ΆΔΙΚΗ!!!! Οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμα και πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες.

Κύριε περιφερειάρχη, ο λαός της Καστοριάς αλλά και όλης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σας ψήφισε και σας εξέλεξε, για να τον εκπροσωπείτε και να παίρνετε δίκαιες αποφάσεις για τα τεκταινόμενα, τα προβλήματα ανεργίας και προτάσεις για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Αν εσείς μόνος σας ομολογείται ότι δεν ευθύνεσθαι για το σχέδιο ΣΔΑΜ,αλλά ότι κάποιοι άλλοι αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς, τότε για ποιό λόγο όλη αυτή η κοροϊδία της τάχα διαβούλευσης για ένα μήνα και της χθεσινής παρωδίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με ειλημμένη ήδη την απόφαση???? Έχεται λοιπόν ευθύνη και εσείς και οι βουλευτές της ΝΔ Καστοριάς και Γρεβενών και όσοι γνώριζαν από την αρχή για το σχεδιο ΣΔΑΜ και αντί να το γυρίσουν ως απαράδεκτο πίσω, το παραλάβατε και το αποδεχθήκατε !!!!
Χρήστος Παύλου, Συντονιστής Ελληνικής Λύσης Καστοριάς

θωμάς Μόσχος: Καμία παραίτηση εκλεγμένων Καστοριάς, είναι γλυκιά η καρέκλα

Ενώ βγάλανε το σχέδιο άδικης μετάβασης σε διαβούλευση δεν πρόλαβαν καν να διαβάσουνε σχόλια ώστε να αλλάξει οτιδήποτε στο σχέδιο, κανένας διάλογος, καμία διαβούλευση, πολιτική απατεωνιά λέγεται και συγκεκριμένα όταν η Μύκονος είναι επιλέξιμη για κονδύλια και όχι η Καστοριά αυτό είναι πολιτική ανικανότητα όλων των κυβερνητικών εκλεγμένων της Καστοριας, και αυτό είναι ένα ωραιο χαστούκι για να μάθει ο κόσμος ότι όταν στηρίζεις τους δήθεν νικητές των εκλογών και ότι θα έχουν πρόσβαση στην κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι έτσι είναι ακριβώς το αντίθετο… εύγε για άλλη μια φορά στους εκλεγμένους της Καστοριας που δεν μπόρεσαν να πάρουν ούτε σεντς όχι ευρώ από το σχέδιο και το καλύτερο που θα μπορουσαν να κάνουν είναι να παραιτηθούν..!!! 
#καμια_παραιτηση_εκλεγμενων_Καστοριας_ειναι_γλυκια_η_καρεκλα
Θωμάς Μόσχος, Μέλος κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here