Σε κλίμα συγκίνησης και απόλυτου σεβασμού πραγματοποιήθηκε η τελετή για τα αποκαλυπτήρια της Αναθηματικής Πλάκας στη Μνήμη των Αγνοημένων Ηρώων Οινόης των Ελληνικών  Αντάρτικων Σωμάτων του Πόντου 1914-1923, παρουσία των απογόνων των τιμώμενων Ηρώων.

Η τοποθέτηση του Μνημείου έγινε από τον Δήμο Καστοριάς σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Οινόης, μετά από πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Συγγραφέα, Ευστάθιου Πελαγίδη, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες που πολέμησαν για να προασπίσουν τον Ελληνισμό του Πόντου απέναντι στην τουρκική θηριωδία.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, ο οποίος απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Παραδίδουμε το Μνημείο αυτό στην τοπική κοινωνία προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η ηρωική δράση των προγόνων μας», ενώ, από την πλευρά του, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο καταγόμενος από την Οινόη Ομότιμος Καθηγητής, Ευστάθιος Πελαγίδης, τόνισε: «Κύριε Δήμαρχε, μας προικίσατε με το πιο πολύτιμο και βαρύτιμο φυλακτό: της Εθνικής και Τοπικής μας Ταυτότητας».

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Βουλευτής Ν.Δ., Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Ποντίων Νομού Καστοριάς, Γιάννης Αμαραντίδης. Παράλληλα, ο Προοδευτικός Σύλλογος Κυριών Καστοριάς τίμησε με μία πλακέτα τον Καθηγητή Ευστάθιο Πελαγίδη για το συγγραφικό έργο και την προσφορά του στην ιστορία του τόπου.

Η τελετή έληξε με καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο, που για πρώτη φορά πανελλαδικά μνημονεύει Ήρωες του Αντάρτικου των Ελλήνων του Πόντου.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και άτομα που στέκονται

Οι 18 Αγνοημένοι Ήρωες της Οινόης:

1. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

2. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

3. ΒΟΪΒΟΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

4. ΗΛΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

5. ΚΑΡΑΤΑΪΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

6. ΚΑΡΑΤΑΓΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

7. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

8. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

9. ΠΟΖΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

10. ΣΟΥΜΕΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

11. ΣΟΥΜΕΛΙΔΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΟΣ

12. ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

13. ΣΥΤΙΛΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

14. ΤΣΑΡΤΣΑΜΠΑΛΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

15. ΤΣΕΜΠΕΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

16. ΤΣΕΜΠΕΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

17. ΤΣΕΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

18. ΤΣΟΛΕΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και άτομα που στέκονται
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που κάθονται, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και άτομα που κάθονται

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here