Παιδιά γίνονταν οδηγοί-σύνδεσμοι, κάτοικοι έδιδαν φάρμακα και τροφή στους Μακεδονομάχους, όλος ο Νομός Κασ??οριάς με χιλιάδες κινδύνους τάχθηκε στον πλευρό του Παύλου Μελά!

Στοιχεία για τον πως βοήθησε ο λαός του νομού Καστοριάς, προκύπτουν από το ιστορικό ντοκιμαντέρ της εκπομπής «Η ΕΤ1 σε όλη την Ελλάδα». Το επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στον Μακεδονικό Αγώνα, με τίτλο: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1904-1908, ΔΙΨΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΛΛΟΤΙΝΗ

Το επεισόδιο προβλήθηκε από την ΕΤ1 στις 16/01/1989

Το επιμορφωτικό αυτό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον αγώνα των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ αγωνιστών για την απελευθέρωση των εδαφών τους. Ξεκινά με μια ιστορική αναδρομή, η οποία αναφέρεται στη θέση που κατείχε η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στους ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ κατακτητές και στη συμπεριφορά τους απέναντι στους ΕΛΛΗΝΕΣ αγωνιστές. Παράλληλα, βλέπουμε και φωτογραφίες τους, στις οποίες αναγράφονται τα ονόματα των στρατιωτών. Παρακολουθούμε πλάνο του γνωστού Μακεδονομάχου ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, ο οποίος διαδραμάτισε σοβαρό και καθοριστικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα. Στη συνέχεια, γίνονται εκτενείς αναφορές και περιγραφές στη βοήθεια που παρείχαν οι υπόλοιπες πόλεις στον αγώνα: σύσσωμες οι ελληνικές πόλεις προσέφεραν ό, τι μπορούσαν στην εξέλιξη και στην επιτυχή έκβασή του. Επίσης, συμπαραστάτες και βοηθοί υπήρξαν η ελληνική κυβέρνηση και οι έμπειροι διπλωμάτες, οι οποίοι χειρίστηκαν σοβαρά θέματα με επιτυχία και ευελιξία. Τα πλάνα των ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ αγωνιστών εναλλάσσονται με πλάνα από τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Κλείνοντας, ο αφηγητής θέτει θεμελιώδη και καίρια ζητήματα, που σχετίζονται με την ανθρώπινη ύπαρξη, το θάνατο και τον πόλεμο. 

Για να δείτε το βίντεο με το συγκλονιστικό επεισόδιο πατήσε εδώ: http://archive.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here