Διερεύνηση ευεργετικών επιδράσεων για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που καλλιεργούνται στο νομό Κοζάνης

Τις δυνατότητες επέκτασης δομών και δράσεων αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ και στο Νομό Κοζάνης συζήτησαν από κοινού ο βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης με την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και καθηγήτρια νευρολογίας και ψυχιατρικής του Α.Π.Θ. κ. Τσολάκη και τον Πρόεδρο της νεοσυσταθείσας Εταιρείας Αλτσχάιμερ Δυτικής Μακεδονίας, καρδιοχειρουργό κ. Χρήστο Βουχάρα.

Αφορμή αποτέλεσε η υπό εξέλιξη κλινική έρευνα των θετικών επιπτώσεων ειδικής κατηγορίας ελαιολάδου στη νόσο του Αλτσαχάιμερ, με πρόσφατες ανακοινώσεις από την κ. Τσολάκη και αντίστοιχη που ολοκληρώθηκε ήδη για τον κρόκο, ο κ. Κασαπίδης πρότεινε και τη διερεύνηση παρόμοιων ευεργετικών επιδράσεων και για άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και συμφωνήθηκε η από κοινού εκπόνηση σχεδίου δράσης για το σκοπό αυτό.

Προτεινόμενα να συμπεριληφθούν στο σχέδιο, είναι φυτά όπως: το τριαντάφυλλο, η λεβάντα, η μέντα, το μελισσόχορτο, το τσάι του βουνού κ.α., τα οποία καλλιεργούνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα στην Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία θα πραγματοποιηθούν ιατρικές πρωτοποριακές επιστημονικές έρευνες παγκοσμίου εμβέλειας με τη χρήση ευγενών φυτών που πρώτη φορά θα μελετηθούν στον τομέα βελτίωσης των νοητικών λειτουργιών του ανθρώπου (κρίση, μνήμη, συμπεριφορά κ.λ.π.).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here