Δυτική Μακεδονία: «Καίνε» οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών

Την εκπόνηση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου για τις μετεγκαταστάσεις των Αναργύρων Φλώρινας και της Ακρινής Κοζάνης, με τη συμμετοχή της ΔΕΗ και την έκδοση απόφασης στο ΦΕΚ, μέχρι τον Φεβρουάριο για τις διαδικασίες της απαλλοτρίωσης της Ακρινής, ζήτησε η αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ειδικής συνεδρίασής του.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, θα πρέπει παράλληλα να σταματήσει η λειτουργία του αποθέτη Α5, που βρίσκεται στα όρια με τον οικισμό της Ακρινής, όπως και κάθε αλλαγή περιβαλλοντικών όρων από τη ΔΕΗ, μέχρι να δρομολογηθεί η μετεγκατάστασή της, διαφορετικά όπως τόνισε θα προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Αναφερόμενη στην επικείμενη επερώτηση των βουλευτών για την μετεγκατάσταση της Ακρινής, όπως αυτή αποφασίστηκε στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων, τόνισε ότι αυτή το μόνο που θα πετύχει είναι να δώσει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη «τη δυνατότητα να βάλλει το χρονοδιάγραμμα της μετεγκατάστασης στην επόμενη Κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο εισηγητής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Κιοσές, αφού τόνισε ότι μετά τις κατολισθήσεις των Αναργύρων η πολιτεία υποσχέθηκε να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης του οικισμού, παρόλα αυτά όπως είπε δεν έγινε τίποτε.

Μάλιστα ανέφερε ότι δεν έγινε και καμία πρόβλεψη για τα προβλήματα και των γειτονικών οικισμών, όπως του Βαλτονέρου, ενώ κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να δώσει σαφέστατο χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων.

Κριτική από την πλευρά του άσκησε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, Γιώργος Δακής, τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και προς την Περιφέρεια για όλες τις καθυστερήσεις στις μετεγκαταστάσεις των συγκεκριμένων οικισμών, κάνοντας λόγο για «ατολμία και αδυναμία».

Ταυτόχρονη προώθηση και της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης και της μετεγκατάστασης των οικισμών που πλήττονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Βήττας, γιατί όπως ανέφερε δεν αρκεί από μόνη της ούτε η αναγκαστική απαλλοτρίωση, ούτε η απόφαση της μετεγκατάστασης.

Αναφερόμενος για το θέμα της μετεγκατάστασης της Ακρινής, των Αναργύρων και των Βαλτονέρων, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Κώστας Γέρου, αφού τόνισε ότι αυτές δεν πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής σκοπιμότητας, επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα. Μάλιστα όπως ανέφερε μετά την έκδοση ΦΕΚ για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων η Περιφέρεια και η υπηρεσίες της προχώρησαν σε πολύ σύντομο χρόνο στην καταγραφή των ακινήτων και των περιουσιών των κατοίκων και μάλιστα χωρίς να διατεθεί ούτε ένα ευρώ, ώστε αυτές να αποζημιωθούν. Σε ότι αφορά την υπόθεση των Βαλτονέρων, αφού επισήμανε ότι η Περιφέρεια συμπαραστάθηκε στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων κατά της ΔΕΗ, τόνισε ότι πρέπει «τεκμηριωμένα» να γίνουν τα επόμενα βήματα.

«Πολιτικό ζήτημα, στο οποίο θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση» χαρακτήρισε αυτό της μετεγκατάστασης του οικισμού της Ακρινής, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Παναγιώτης Πλακεντάς, ενώ τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν «κινείται με τερτίπια» για να δοθεί η λύση, «ούτε αναζητά πίστωση χρόνου». Παράλληλα ζήτησε από τον παρευρισκόμενο βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμη Δημητριάδη να ενημερώσει το σώμα για τις ενέργειες που έγιναν για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, μετά τις ομόφωνες αποφάσεις της λαϊκής συνέλευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη η μετεγκατάσταση της Ακρινής ήταν «νεκρή» και όπως ανέφερε η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή «μπλοκάρει» τις διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα επισήμανε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι η εξεύρεση περίπου των 100 εκ. ευρώ που θα κοστίσουν οι απαλλοτριώσεις, ενώ όπως ανέφερε «υπάρχουν διεργασίες» ώστε να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις της ΔΕΗ.

«Δίκαιο» χαρακτήρισε το αίτημα των κατοίκων της Ακρινής ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, ενώ χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» τη στάση της ΔΕΗ, που δε δέχεται τη συμμετοχή της με το 50% για τη μετεγκατάσταση του οικισμού. Επισήμανε μάλιστα ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το θέμα της επέκτασης του ορυχείου στα υπόλοιπα 5.000 στρέμματα, εάν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης.

Αναφερόμενος για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων τόνισε ότι στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται η ψήφιση Τροπολογίας, με την οποία η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα είναι αποδέκτης του ποσού των 42,5 εκ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις του οικισμού. Μάλιστα έκανε έκκληση προς όλους να εργαστούν με «σύνεση και συνεννόηση»  για τη λύση και να μην γίνει το θέμα αντικείμενο «πολιτικής αντιπαράθεσης και καιροσκοπισμού».

Την αγωνία τους για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη «χρονοδιάγραμμα των μετεγκαταστάσεων» εξέφρασαν μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, οι πρόεδροι των τριών τοπικών κοινοτήτων, αλλά και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών συλλόγων.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here