Οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής «Παπαρρόδεια 2023» και η τελετή αδελφοποίησης της Δημοτικής Κοινότητας Δισπηλιού του Δήμου Καστοριάς και της Δημοτικής Κοινότητας Υπάτης του Δήμου Λαμιέων.

Μια από τις εμβληματικότερες και ιστορικότερες μορφές που ανέδειξε ποτέ η περιοχή της Υπάτης, ο Ταγματάρχης Πυροβολικού Ιωάννης Παπαρρόδου τιμήθηκε στις διήμερες εκδηλώσεις «Παπαρρόδεια 2023» που έλαβαν χώρα στο Δισπηλιό Καστοριάς, καθώς επίσης ο Ανθυπολοχαγός Πεζικού Άγγελος Βενετσάνος και έντεκα στρατιώτες που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά τη γερμανική εισβολή στη μάχη του Δισπηλιού Καστοριάς στις 15/4/1941.

Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις «Παπαρρόδεια 2023», για την 82η επέτειο της ηρωικής αντίστασης του Υπαταίου Ιωάννη Παπαρρόδου και των συμπολεμιστών του που συνοδεύτηκαν από την τελετή αδελφοποίησης της Δημοτικής Κοινότητας Δισπηλιού του Δήμου Καστοριάς και της Δημοτικής Κοινότητας Υπάτης του Δήμου Λαμιέων, υπενθύμισαν αλλά και ανέδειξαν όλες τις ιστορικές και δραματικές πτυχές της συγκεκριμένης περιόδου αλλά και μάχης ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς, γράφοντας με ανεξίτηλα γράμματα τα ονόματα τους στον κατάλογο των ηρώων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 με ομιλία και χορωδία σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Δισπηλιού και με την άφιξη ποδηλατοδρόμων από την Νίκη Φλώρινας, στο Ηρώο Δισπηλιού. Συνεχίστηκαν την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 με Αρχιερατικό Συλλείτουργο, Μνημόσυνο υπέρ των ηρωϊκώς πεσόντων στον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Δισπηλιού και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση  στεφάνων, στο Ηρώο Δισπηλιού.

Στις εκδηλώσεις αυτές το Δήμο Λαμιέων εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Κώστας Ξεφλούδας και τη Δημοτική Κοινότητα Υπάτης η Πρόεδρος  Βασιλική Παπανάγνου, ενώ παρέστησαν η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «Οι Αινιάνες» Μαρία Λαϊνά και μέλη του Συλλόγου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, ο Νίκος Δασκαλόπουλος πρώην Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Φθιώτιδας, ως απόγονος του Ιωάννη Παπαρρόδου και πλήθος πολιτών από την Υπάτη και το Δισπηλιό.

Το μεσημέρι της Κυριακής 7ης Μαΐου, οι ιστορικοί δεσμοί της Υπάτης με το Δισπηλιό, αφού εκεί έπεσε ηρωικά κατά τη Γερμανική εισβολή ο Υπαταίος ταγματάρχης Ιωάννης Παπαρρόδου, επισφραγίστηκαν με κάθε επισημότητα, με την τελετή αδελφοποίησης μεταξύ της Δημοτικής Κοινότητας Δισπηλιού του Δήμου Καστοριάς και της Δημοτικής Κοινότητας Υπάτης του Δήμου Λαμιέων, μετά από  ομόφωνη απόφαση των δυο Κοινοτήτων.  

Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης υπέγραψαν αρχικά οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Δισπηλιού και Υπάτης Νικόλαος Ιασωνίδης και Βασιλική Παπανάγνου και στη συνέχεια επικύρωσαν οι Δήμαρχοι Καστοριάς και Λαμιέων Ιωάννης Κορεντσίδης και Θύμιος Καραΐσκος αντίστοιχα.

Στον χαιρετισμό του κατά την τελετή αδελφοποίησης, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην προσωπικότητα και τη δράση του Ιωάννη Παπαρρόδου τόνισε χαρακτηριστικά:

«…Κυρίες και Κύριοι, Εκπροσωπώντας τον Δήμο Λαμιέων, σας μεταφέρω τον πιο θερμό χαιρετισμό και την έκφραση χαράς των πολιτών μας για αυτή την αδελφοποίηση, που σήμερα πραγματοποιείται και τυπικά.

Βεβαίως οφείλω να τονίσω ότι οι δεσμοί φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ των Δήμων Καστοριάς και Λαμίας έχουν αναπτυχθεί από τον Νοέμβριο του  έτους 2019, οπότε και ο τόπος μας ευλογήθηκε με την ενθρόνιση στη Μητρόπολη Φθιώτιδος του Ποιμενάρχη μας κ.κ. Συμεών, ο οποίος γεννήθηκε στη πόλη σας και με την έννοια αυτή δεν μπορεί παρά να νοιώθουμε την ζεστασιά της αδελφοσύνης που πηγάζει από την ευγνωμοσύνη όλων μας στα όσα μας προσφέρει το δικό σας τέκνο, χρησιμοποιώντας την ποικιλία των χαρισμάτων, με τα οποία το Πνεύμα το Άγιο Τον πλούτισε.

Κάθε βήμα προς την κατεύθυνση ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας και αδελφοσύνης αυτών, επισφραγίζει αυτό που ξεκίνησε πριν από τέσσερα περίπου έτη, το έτος 2019 και συνεχίζεται σε όλους τους τομείς και με διάφορες  δράσεις.

Σε αυτό εντάσσεται  η αδελφοποίηση μεταξύ των δημοτικών κοινοτήτων μας, του Δισπηλιού και της Υπάτης, χαράσσοντας μια νέα αρχή, που ελπίζω να είναι εποικοδομητική και για τα δύο μέρη.

Τις δύο κοινότητες συνδέουν κοινές ιστορικές πορείες και ηρωικά πρόσωπα, τα οποία πρωταγωνίστησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ιστορικές μάχες, και τα οποία αυτοβούλως προέταξαν το ανάστημά τους, υπερασπιζόμενοι την τιμή και την ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Ένα από αυτά, ήταν και ο Ιωάννης Παπαρρόδου.

Γεννημένος στην Υπάτη Φθιώτιδας, τον Οκτώβριο του 1904, υπηρέτησε, κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41, στην αρχή ως Διοικητής του Πρώτου Τάγματος Χιονοδρόμων, που συγκρότησε και οργάνωσε ο ίδιος και στη συνέχεια ως Διοικητής της 21ης Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού (Ο.Π), στην περιοχή Πόγραδετς. Κατά τη σύμπτυξη από το Αλβανικό μέτωπο, ως Διοικητής, τάχθηκε το 1941 στο Δισπηλιό Καστοριάς, για να επιβραδύνει την προέλαση των Γερμανών.

Επιδίδεται σε έναν αγώνα σκληρό και αδυσώπητο μέχρις εσχάτων, ενώ δεν σταματά να περιφέρεται παντού και να εμψυχώνει τους πάντες. Παρά τις προτροπές για υποχώρηση, ο ίδιος αρνείται πεισματικά. Η Μοίρα του εξουδετερώνεται από το ανηλεές σφυροκόπημα του εχθρού. Οι ελάχιστοι μαχητές που του απέμειναν τον ειδοποιούν ότι είναι περικυκλωμένος και τον προτρέπουν να φύγει για να σωθεί, λαμβάνοντας όμως την ηρωική απάντηση:

«Δεν φεύγω, θα μείνω, δεν φεύγω από ‘δώ. Το θέλω, το θέλει η Πατρίδα μου και η οικογένειά μου. Θα μείνω, γιατί επιτέλους το θέλω εγώ, ο Παπαρρόδου».

15 Απριλίου του 1941, Μεγάλη Τρίτη, ο Ιωάννης Παπαρρόδου πέφτει από τα γερμανικά πυρά. Με αφετηρία την Υπάτη και τερματισμό το Δισπηλιό, ο Ιωάννης Παπαρρόδου μπαίνει στο πάνθεον των ηρώων της Ελλάδος, οι οποίοι μπροστά στην Πατρίδα και την οικογένειά τους, δεν λογάριασαν φόβο και συμβιβασμούς.

Η Υπάτη, εξάλλου, είναι λεβεντογέννα και, γνωρίζει πολύ καλά τον πόνο και τη δυστυχία. Ένας τόπος που κουβαλάει βαρύ φορτίο, ένα φορτίο ιστορικό που το χαρακτηρίζει η ψυχή και η αυτοθυσία και που, υπενθυμίζει το χρέος μας να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη και ταυτόχρονα σηματοδοτεί και την οδό της δικαίωσης, για όλους εκείνους που προσέφεραν τις ζωές και τα νιάτα τους στο θυσιαστήριο της δόξας, για μία πατρίδα ελεύθερη και υπερήφανη.

Η Υπάτη του μαρτυρίου, που όμως οι κάτοικοί της όχι μόνο ενώθηκαν και ενώνονται σαν γροθιά, αλλά με όραμα για το μέλλον και υπευθυνότητα, με πίστη και θέληση, αναπροσαρμόστηκαν και πρωτοστατούν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Σαν να γράφτηκε για τη μαρτυρική Υπάτη μας, από τον μεγάλο Έλληνα ποιητή Άγγελο Σικελιανό, ο στίχος:

«Εδώ σηκώνετ’ όλη γη, με τους αποθαμένους,

και με τον ίδιο θάνατο πατάει τον θάνατό της»

Πιστεύουμε βαθιά, λοιπόν, πως τα κοινά σημεία και αναφορές μας, είναι αυτά που θα μας δώσουν δύναμη να προχωρήσουμε πλέον ένα βήμα μπροστά συνυπολογίζοντας και όλες τις σύγχρονες παραμέτρους, μιας και αρκετά είναι αυτά που άλλαξαν μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Είμαστε οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες έχουν πολλά να προσφέρουν και ακόμη περισσότερο εκεί που τα κεντρικά κράτη και κυβερνήσεις αδυνατούν ή δυσχεραίνουν να το κάνουν μέσα από τον δύσκαμπτο γραφειοκρατικό τους μηχανισμό.

Φίλε  Δήμαρχε,

Ο Δήμος Λαμιέων, όπως και πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της πρόσφατης πανδημίας, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα βγαλμένο πραγματικά μέσα από την κοινωνία και από την πρώτη στιγμή «ριχτήκαμε» στη δουλειά για να το υλοποιήσουμε χωρίς να χάσουμε ούτε λεπτό.

Μέσα στις πρωταρχικές προσδοκίες και εντολές των δημοτών μας είναι και η ουσιαστική εξωστρέφεια του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής μας. Είναι η τάση που θα πρέπει πλέον να πραγματωθεί με ουσιαστικές ενέργειες έτσι ώστε ο Δήμος μας, σε συνεργασία με άλλους Δήμους, τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, να αποκτήσει εκείνες τις συνεργασίες και τους δεσμούς που θα του επιτρέψουν να έχει την επιθυμητή θετική πορεία σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον.

Η αδελφοποίηση των Δημοτικών μας Κοινοτήτων, του Δισπηλιού και της Υπάτης, αποτελούν ενδεχομένως την πλέον εμφανή μορφή ευρωπαϊκής συνεργασίας, με χιλιάδες πόλεις και χωριά να δηλώνουν με υπερηφάνεια με ποιες κοινότητες έχουν αδελφοποιηθεί.

Συνεργασίες σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, όπου και οι δύο πλευρές θα έχουν μόνο να ωφεληθούν μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας, αλλά και με την επέκταση των δεσμών τους και σε κοινωνικό επίπεδο φέρνοντας σε επαφή τους ίδιους τους δημότες μας.

Εξάλλου, όλοι μας ξέρουμε ότι οι αδελφοποιήσεις ως προς το πρώτο σκέλος τους γίνονται από τις διοικήσεις των Κοινοτήτων και των Δήμων. Και  εμείς στην Κοινότητα Υπάτης  είμαστε και τυχεροί. Γιατί έχουμε Πρόεδρο τη Βίκυ Παπανάγνου που αποτελεί και τη πρωτεργάτη και πρωτοπόρο αυτής της αδελφοποίησης.     

Όμως αυτό που τις κάνει να έχουν διάρκεια είναι οι ίδιοι οι δημότες τους. Δεν μπορεί να υπάρξει αδελφοποίηση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Και, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού, με τον Εκπολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Υπάτης «Οι Αινιάνες» την Πρόεδρο Μαρία Λαϊνά, μας δείχνουν τον δρόμο προς την αγαστή και παραγωγική συνεργασία όλων μας.

Θεωρούμε λοιπόν την συγκεκριμένη ενέργεια ως τα «εγκαίνια» μιας νέας αρχής, όπου τα κύρια πρώτα χαρακτηριστικά της θα είναι η συχνότητα της επαφής μας, η ανταλλαγή απόψεων μέσα από επισκέψεις και συζητήσεις και η δημιουργία ενός κοινού προγράμματος στόχων για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προς όλους τους τομείς.

Θεωρούμε ότι τα προβλήματα αλλά κυρίως οι προβληματισμοί μας, παρ’ όλες τις όποιες μικρές ή μεγάλες διαφοροποιήσεις είναι κοινά, αλλά σίγουρα οι λύσεις βρίσκονται πιο εύκολα μέσα από την συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων.

Θα θέλαμε επίσης να θεωρήσετε, ότι η Υπάτη και, φυσικά, η Λαμία είναι πάντα η αδελφή πόλη σας, η πόλη που θα είναι πάντα ανοικτή σε εσάς και τους δημότες σας.

Μπορούμε να θυμόμαστε τη σημερινή μέρα,  την 7η Μαΐου 2023, σαν ημέρα ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δισπηλιού και της Υπάτης, αλλά και ευρύτερα, μεταξύ των δημοτών Καστοριάς και Λαμίας.

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και Κύριοι,

ευχαριστούμε για τη φιλοξενία σας στο Δισπηλιό.

Να είστε όλοι καλά και καλή αντάμωση στην Υπάτη μας.

Σας ευχαριστούμε θερμά…».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από τους εκπολιτιστικούς συλλόγους Δισπηλιού και Υπάτης.

Δείτε φωτογραφίες:

345256654-1465417724218558-2054753792087014195-n
345467074-195998899928087-2373566074844745484-n
345478907-1010974796916305-546936299689793744-n
345599317-259857613101202-6839359901205038642-n
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
14
15
16
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
33
34
35
36
52

Πηγή: lamiareport.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here