Τέλος φαίνεται να δίνεται στο παιχνίδι των… καθυστερήσεων για την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) γνωστοποίησε τις προτάσεις που θα διατυπώσει στην αυριανή τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, όπου θα παρίστανται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε εν όψει της τηλεδιάσκεψης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός θα προτείνει να εγκριθεί η συνολική τρίτη δόση και η εκταμίευση να γίνει τμηματικά σε δύο ξεχωριστούς λογαριασμούς – για την εξυπηρέτηση του χρέους και για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Η τελευταία εκταμίευση – 800 εκατ. για αποπληρωμή οφειλών σε ιδιώτες – θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι με τα χρήματα της προηγούμενης δόσης του 2016 πληρώθηκαν και μειώθηκαν κατά 80% οι παλαιότερες οφειλές

Ερωτηματικά προκαλεί πάντως η διατύπωση ότι η πρώτη εκταμίευση – των 7,7 δισ. ευρώ που προορίζονται κατά το μεγαλύτερο μέρος για αποπληρωμή ομολόγων και άλλων δανειακών υποχρεώσεων – θα γίνει “μέχρι τις 31 Ιουλίου”, ενώ οι υποχρεώσεις αυτές λήγουν από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ESM, εφ’ όσον δοθεί αύριο «πράσινο φως», θα προχωρήσει η πρώτη εκταμίευση των 7,7 δισ. πριν από τις 31 Ιουλίου 2017. Τα 6,9 δισ. ευρώ θα κατατεθούν στον ξεχωριστό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε ειδικό λογαριασμό, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ θα γίνει εφ’ όσον διαπιστωθεί ότ το ελληνικό Δημόσιο έχει μειώσει κατά 80% τις προηγούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες, με τα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν το 2016.

Τέλος, τα εναπομείναντα 800 εκατ. της τρίτης δόσης που θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αποδεσμευτούν σε μία ή περισσότερες υποδόσεις, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Στο έγγραφο του ESM αναφέρεται ότι η εκταμίευση και το μέγεθος κάθε υποδόσης θα συναρτώνται με το κατά πόσο το ελληνικό Δημόσιο έχει μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες, χρησιμοποιώντας τα ήδη εκταμιευθέντα κεφάλαια.

Πηγή: sofokleousin.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here