Η Βρετανία έγινε την Τετάρτη η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβολιο των Pfizer-BioNTech για χρήση και ανέφερε πως θα αρχίσει να διατίθεται από την επόμενη εβδομάδα.

«Η κυβέρνηση αποδέχτηκε σήμερα τη σύσταση της ανεξάρτητης ΜΗRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19 για χρήση» ανακοινώθηκε. «Το εμβόλιο θα αρχίσει να διατίθεται ανά το Ηνωμένο Βασίλειο από την επόμενη εβδομάδα».

Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, είπε πως το πρόγραμμα θα μπορούσε να αρχίσει από νωρίς την επόμενη εβδομάδα. «Είναι πολύ καλά νέα» είπε.

Σύμφωμα με την ΜΗRA, το εμβόλιο, που έχει αναφερθεί πως παρέχει προστασία 95%, είναι ασφαλές για χρήση. Οι εμβολιασμοί αναμένεται να αρχίσουν εντός ημερών σε ομάδες υψηλής προτεραιότητας. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 40 εκατ. δόσεις- αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατ. ανθρώπων, με δύο ενέσεις στον καθένα. Περίπου 10 εκατ. δόσεις αναμένεται να καταστούν σύντομα διαθέσιμες. 

Όπως υπογραμμίζει το BBC, είναι το πιο γρήγορο – όσον αφορά στο πέρασμα από το στάδιο του concept στην υλοποίηση- εμβόλιο που έχει έρθει ποτέ, καθώς χρειάστηκαν 10 μήνες για να λάβουν χώρα οι διαδικασίες που κανονικά διαρκούν μια δεκαετία. 

Παρόλα αυτά, ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να ακολουθούν τους κανόνες για τον κορονοϊό προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση- όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι μάσκες, τα τεστ σε ύποπτα κρούσματα και η καραντίνα σε αυτά. 

Το εν λόγω εμβόλιο είναι ένα εμβόλιο mRNA, που χρησιμοποιεί ένα μικρό κομμάτι γενετικού κώδικα από τον ιό για να «εκπαιδεύσει» το σώμα να αντιμετωπίζει την Covid-19 και να αναπτύσσει ανοσία. Εμβόλιο mRNA δεν έχει εγκριθεί ποτέ στο παρελθόν για χρήση σε ανθρώπους, αν και έχει λάβει χώρα χρήση του σε άτομα στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών. 

Το εμβόλιο πρέπει να αποθηκεύεται στους -70 βαθμούς Κελσίου και να μεταφέρεται σε ειδικά κουτιά με ξηρό πάγο. Όταν παραδοθεί, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 5 ημέρες σε ψυγείο. 

Υψηλότερα στη λίστα προτεραιότητας βρίσκονται αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως το προσωπικό και οι ένοικοι γηροκομείων, τα άτομα άνω των 80, οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας κ.α. Αυτοί θα λάβουν τις πρώτες δόσεις- κάποιοι πριν τα Χριστούγεννα. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο ενέσεις, με διαφορά 21 ημερών, με τη δεύτερη δόση να λειτουργεί ενισχυτικά. 

Πέραν του εμβολίου της Pfizer, έγκριση αναμένει και το εμβόλιο της Moderna, επίσης mRNA, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει και 100 εκατ. δόσεις ενός άλλου τύπου εμβολίου, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca. Το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν αβλαβή ιό, που έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να μοιάζει περισσότερο με τον ιό που προκαλεί Covid-19. Η Ρωσία χρησιμοποιεί το εμβόλιο Sputnik και οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εγκρίνει ένα άλλο, από τη CanSino Biologics. 

huffingtonpost.gr, με πληροφορίες από Reuters, BBC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here