«Τώρα η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα» είπε ο Ρέγκλινγκ, που ανακοίνωσε τη σχετική απόφαση για την καταβολή της δόσης

Η απόφαση να δοθεί από τον ESM η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, η οποία αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ήταν το “δώρο” που έφερε μαζί του στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα την αποδέσμευση 1 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πρόκειται για το εναπομένον ποσό της 4η δόσης της χρηματοδοτικής συνδρομής του ESM που εγκρίθηκε στις 27 Μαρτίου 2018. Θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για περαιτέρω εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών.

Η έγκριση της δόσης δόθηκε κατόπιν της θετικής αξιολόγησης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την πορεία της εκκαθάρισης των ληξιπροθέσμων από την ελληνική κυβέρνηση και της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών, όπως ορίζεται στο τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας της 22ας Μαρτίου 2018.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εκκαθάριση των καθυστερημένων οφειλών της στον ιδιωτικό τομέα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM κ. Klaus Regling. “Αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος ΕΜΣ και ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο (σσ: από το πρόγραμμα) τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί”.

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική βοήθεια του ESM για την Ελλάδα θα ανέρχεται σε 46,9 δισ. ευρώ, από συνολικό ποσό προγράμματος των 86 δισ. ευρώ. Ο ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει σχεδόν 189 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τους ως τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα ESM για την Ελλάδα προγραμματίζεται να λήξει στις 20 Αυγούστου 2018.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here