Σε κατάσταση συναγερμού 100 πολεμικά αεροσκάφη από το ΝΑΤΟ – Τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης των αρχηγών κρατών της Συμμαχίας είχαν ζητήσει νωρίτερα ο Μακρόν και Τζόνσον – «Φοβερή μέρα για την Ευρώπη η 24η Φεβρουαρίου» είπε ο Όλαφ Σολτς

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε πως αύριο Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Συμμαχία θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική της πτέρυγα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

«Συγκαλέσαμε αύριο τηλεδιάσκεψη κορυφής για να αναλύσουμε την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να απαντήσουμε με ανανεωμένη αποφασιστικότητα και ακόμη μεγαλύτερη ενότητα».

«Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει γίνει θρύψαλα», κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία για να προσπαθήσει να ξαναγράψει την Ιστορία και να στερήσει από την Ουκρανία τον ελεύθερο και ανεξάρτητο δρόμο της», υπογράμμισε.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας εξήγησε ότι δεν υπάρχουν νατοϊκά στρατεύματα στη χώρα.

«Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ό,τι κάνουμε είναι αμυντικό», επεσήμανε.

Ωστόσο η Συμμαχία πρόκειται να ενισχύσει την ανατολική της πτέρυγα, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ: «Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα έρθουν ακόμη περισσότεροι (στρατιώτες), οπότε θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την παρουσία μας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας», τόνισε.

Παράλληλα το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει τα αμυντικά του σχέδια προκειμένου να διευκολυθεί η μετακίνηση των στρατευμάτων, εξήγησε ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατόν η σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας για το θέμα της Ουκρανίας.

Παράλληλα, ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί με διάγγελμά του στον γαλλικό λαό. Σημειώνεται ότι τη σύγκληση συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ ζήτησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπορίς Τζονσον.

«Μιλάμε για τον πόλεμο του Πούτιν – Φοβερή μέρα για την Ευρώπη η 24η Φεβρουαρίου» λέει ο Σολτς

«Η 24η Φεβρουαρίου είναι μια φοβερή μέρα για την Ουκρανία και για την Ευρώπη», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και κάλεσε τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά του από την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι θα επιβληθούν οι πιο σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Με την επίθεσή του στην Ουκρανία, ο Πούτιν παραβίασε για μία ακόμη φορά κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Προκαλεί οδύνη και καταστροφή στους άμεσους γείτονές του, σε έναν αδελφό λαό της Ρωσίας. Θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων. Θέτει υπό αμφισβήτηση την ειρηνευτική τάξη στην ήπειρό μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τίποτα από όλα αυτά, αυτός είναι πόλεμος του Πούτιν», δήλωσε ο καγκελάριος και εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πλήρη αλληλεγγύη της Γερμανίας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στους πολίτες της.

«Στόχος είναι να καταστεί σαφές στη Ρωσία ότι πρέπει να πληρώσουν υψηλό τίμημα για τις πράξεις τους. Ο Πούτιν έκανε ένα μεγάλο λάθος», συνέχισε ο κ. Σολτς και ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ για την Κυριακή, τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G7 και διαβουλεύσεις στο πλαίσιο ΕΕ και ΝΑΤΟ. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Είναι θετικό το γεγονός ότι είχαμε προετοιμαστεί», ανέφερε.

Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε ακόμη τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη ότι θα έχουν την απόλυτη στήριξη της Συμμαχίας. «Τους διαβεβαιώνω για την φροντίδα μας. Θα σταθούμε στο πλευρό σας», δήλωσε και επανέλαβε και εκείνος την έκκληση προς τους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία, να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here