Οι πληροφορίες σου είναι πολύτιμες στην έρευνα για τις μετακινήσεις αυτού του είδους κύκνου που τα τελευταία χρόνια αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υγρότοπους.

Εάν εντοπίσεις Νανόκυκνο, είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να διαβάσεις τον κωδικό και να ενημερώσεις για την παρατήρησή σου ([email protected], κ. Σάββας Καζαντζίδης – Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών).

Tα τελευταία τρία χρόνια υλοποιείται στη Σιβηρία ανατολικά των Ουραλίων (κυρίως στη χερσόνησο Yamal) ένα πρόγραμμα δακτυλίωσης Νανόκυκνων. Σκοπός της έρευνας είναι να βρεθεί ο τόπος διαχείμασης των Νανόκυκνων που αναπαράγονται στην κεντρική Σιβηρία. Συνολικά, μέχρι τώρα έχει τοποθετηθεί λευκό πλαστικό περιλαίμιο με έναν τετραψήφιο κωδικό σε 56 πουλιά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δύο πρώτων χρόνων, τα περισσότερα πουλιά μεταναστεύουν για διαχείμαση στην νοτιο-ανατολική Κίνα. Ωστόσο, κάποια πουλιά διαχειμάζουν στο Δέλτα του Βόλγα ενώ υπάρχουν και μερικά που έρχονται στο Δέλτα Έβρου (όπως διαπιστώσαμε τον περασμένο και προπερασμένο χειμώνα) και πιθανόν πηγαίνουν και σε άλλους υγροτόπους της Θράκης ή της Μακεδονίας.

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και ιδιαίτερα στο Δέλτα Έβρου διαχειμάζουν όλο και περισσότεροι Νανόκυκνοι η προέλευση των οποίων δεν είναι απόλυτα γνωστή. Στο Δέλτα Έβρου κατά την περίοδο 2015-2017, εκτός από τα άτομα με περιλαίμιο από την κεντρική Σιβηρία έχει παρατηρηθεί ένα ακόμη άτομο με περιλαίμιο το οποίο τοποθετήθηκε στην Ολλανδία. Επίσης, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία από τις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών, ένας Νανόκυκνος που δακτυλιώθηκε στην Ολλανδία το 1994 βρέθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα στο Δέλτα Έβρου ενώ ένας Νανόκυκνος που δακτυλιώθηκε στη Ρωσία το 1992 βρέθηκε το 1997, πάλι, στο Δέλτα Έβρου.

* Η έρευνα για τους Νανόκυκνους υλοποιείται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βελγίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικολογίας και Εξέλιξης της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Στην παρακάτω εικόνα αναγράφονται τα χαρακτηριστικά του Νανόκυκνου, που θα σας βοηθήσει στο να τον ξεχωρίσετε από τον Αγριόκυκνο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here