Σκοπός της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού η αύξηση των αποθεμάτων σε λιγνίτη – Προετοιμασία ώστε να καλυφθεί μέρος της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος αν η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί κι άλλο – Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός απολιγνιτοποίησης, διαβεβαιώνει η διοίκηση της ΔΕΗ
Σε αναθεώρηση των πλάνων για την παραγωγή των ορυχείων λιγνίτη προχωρά η ΔΕΗ στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεναρίων διακοπής του ρωσικού αερίου.
Σήμερα η ΔΕΗ αναμένεται να παραδώσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετήσιο πλάνο παραγωγής των ορυχείων της, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει αύξηση της παραγωγής λιγνίτη σε ποσοστό 40-50%. Με την αύξηση της εξορυκτικής δραστηριότητας κατά 40-50%, η ΔΕΗ έχει στόχο να μεγιστοποιήσει τα αποθέματά της σε λιγνίτη. Κι αυτό προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει την ηλεκτροπαραγωγή με μεγαλύτερη χρήση λιγνίτη στην περίπτωση που η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί ακόμη περισσότερο ή αν διακοπεί η τροφοδοσία με ρωσικό αέριο.
Χθες ο λιγνίτης συμμετείχε στο μείγμα καυσίμου με ποσοστό μόλις 4% καθώς λειτούργησε μόνο η μονάδα 3 του Αγίου Δημητρίου.
Την προηγούμενη Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ αλλων, έως σήμερα Τρίτη η ΔΕΗ να καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Δημήτρης Τσαλέμης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού της ΡΑΕ, Μαρία Κερκίδου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.
Από τη ΔΕΗ διαβεβαιώνουν πάντως ότι δεν αλλάζει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για απολιγνιτοποίηση.
Πηγή: protothema.gr