Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την τρίμηνη επιδότηση στα καύσιμα, με τις τιμές στα πρατήρια να πατούν γκάζι και τις τσέπες των οδηγών να παίρνουν φωτιά. Μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα ορίζει τα κριτήρια, τους δικαιούχους και τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος καυσίμων, για να ανοίξει αμέσως μετά η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Επισημαίνεται ότι το μέτρο αφορά μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και για το χρονικό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

Η επιδότηση αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο, συνεπώς για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ ή 13,3 ευρώ τον μήνα και στις νησιωτικές περιοχές σε 50 ευρώ ή 16,6 ευρώ τον μήνα (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ στην ηπειρωτική και σε 35 ευρώ στη νησιωτική χώρα. Τα ποσά θα δοθούν με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass), η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για όσους δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα να βρίσκεται σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Επιδότηση θα υπάρχει και στο πετρέλαιο κίνησης αλλά μόνο για τον μήνα Απρίλιο. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές, από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ.
efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here