Ομαλά εξελισσόμενη χαρακτήρισε την επιχείρηση στην Ειδομένη ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας χθες στα ΜΜΕ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο “Κόκκινο” Θεσσαλονίκης για την περίπτωση κάποιοι πρόσφυγες να αρνηθούν τη μεταφορά, ανέφερε ότι «θα αντιμετωπιστούν και οι περιπτώσεις άρνησης, σίγουρα όχι με κατασταλτικά μέσα. Πρόθεσή μας είναι όλοι οι πρόσφυγες να βρίσκονται σε προσωρινούς καταυλισμούς υπό την ευθύνη του κράτους και όχι σε άτυπους καταυλισμούς ή σε… φάση χύμα», ενώ για την αυξημένη παρουσία της αστυνομίας σημείωσε πως «δείχνει τον επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα που έχει η αποχώρηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες”.

Για τον αποκλεισμό δημοσιογράφων από το σημείο της επιχείρησης, τόνισε ότι «οι αστυνομικές αρχές έκριναν ότι το να υπάρχουν δεκάδες δημοσιογράφοι και κάμερες πάνω από τους ανθρώπους σε μια σύνθετη ιστορία θα περιέπλεκε και θα καθυστερούσε την υπόθεση, παρά θα τη διευκόλυνε. Αλλά είναι προσωρινό, έχει να κάνει με την αρχική φάση της αποχώρησης. Δεν υπάρχει πρόθεση αποκλεισμού των δημοσιογράφων. Άλλωστε, ακόμη κι αν θεωρούμε ότι οι δημοσιογράφοι είναι ο βασικός φορέας της ενημέρωσης, από την εποχή που τα κινητά τηλέφωνα απέκτησαν τις σημερινές δυνατότητες δύσκολα κάποιος κάνει κάτι και να μην έρθει στη δημοσιότητα. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο».

Για τις συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας όπου θα μεταφερθούν όσοι φεύγουν από την Ειδομένη τονίζει ότι “είναι στεγασμένοι χώροι” και πως «τα κέντρα φιλοξενίας είναι ανάλογα με τις δυνατότητές μας και παράλληλα με την προσπάθειά μας να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι, γιατί δεν μας τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια. Προσπαθούμε τα χρήματα να κατευθύνονται με τον καλύτερο τρόπο. Είναι υπερβολή να λες ότι είναι η κατάσταση είναι τέλεια, αλλά είναι υπερβολή, να λες ότι είναι χάλια».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στα Γρεβενά, παρατηρεί ότι «είναι λυπηρός ο αρνητικός αυτοματισμός για το προσφυγικό. Το Συντονιστικό συζητάει με τις τοπικές αρχές και με καλή συνεννόηση όλα λύνονται. Ο σχεδιασμός είναι να υπάρχει ένας χώρος και στα Γρεβενά. Όλα βρίσκονται στα όρια της καλής συνεννόησης με την τοπική κοινωνία αλλά και τις ανάγκες της χώρας. Δεν είμαστε στη λογική τού αποφασίζουμε και διατάσσουμε».

Πηγή http://www.avgi.gr/article/6555191/g-kuritsis-prothesi-mas-oi-prosfuges-na-briskontai-se-prosorinous-xorous-kai-oxi-se-atupous-kataulismous

– See more at: http://www.kozan.gr/post/266596#sthash.RdGyTxTA.dpuf

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here