Επίδειξη πυγμής από τον Τούρκο πρόεδρο στην Κομοτηνή – Υπήρξε ή όχι «μίνι» διπλωματικό επεισόδιο; Η απόπειρα της Αθήνας να αποκλιμακώσει την ένταση αφήνει ερωτηματικά – Παραβίασε το πρωτόκολλο, μιλώντας σε σχολείο, αλλά ζήτησε σεβασμό στην ελληνική σημαία

Μια απορία πλανάται στην ατμόσφαιρα γύρω από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή: Υπήρξε ή όχι μια μίνι διπλωματική κρίση, όταν ο Ερντογάν παραβίασε επιδεικτικά τα εκ των προτέρων συμφωνηθέντα σε σχέση με το πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Ερντογάν να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος των «ομοεθνών» του, όπως αποκάλεσε τους περίπου 3.000 μουσουλμάνους της περιοχής που είχαν συρρεύσει στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής.

Η πρωτοβουλία του Ταγίπ Ερντογάν, μολονότι δεν θα μπορούσε επ’ ουδενί να εγγραφεί στις χειρονομίες καλής θέλησης προς την Ελλάδα, δεν προκάλεσε την αντίδραση εκ μέρους του Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωσαν ότι «δεν υπήρξε κανένα διπλωματικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της Τουρκίας». Στον απόηχο της τεταμένης και αν μη τι άλλο άβολης κατάστασης που δημιουργήθηκε κατά την υποδοχή του Ερντογάν στην Αθήνα, εξαιτίας των αναφορών του στην υποτιθέμενη ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, είναι φανερό ότι η ελληνική ηγεσία αποπειράται να αποκλιμακώσει ενδεχόμενες εντάσεις. «Δεν συνιστά πρόκληση το να μιλήσει σε ένα σχολείο ο κύριος Ερντογάν. Άλλωστε, στο παρελθόν Έλληνες πρωθυπουργοί έχουν μιλήσει σε σχολεία ομογενών» ανέφεραν πηγές του Μαξίμου.

«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ. Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι, στο προαύλιο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ σημειώθηκε ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη. Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε μικρόφωνο να μιλήσει, ο υφυπουργός Εξωτερικών αντέτεινε: «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ. πρόεδρε». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν δυσανασχέτησε και μετέβη σε αίθουσα του μειονοτικού σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- το κορίτσι να βάλει τα κλάματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέχεια συνομίλησε και με άλλους μαθητές του σχολείου «Τζελάλ Μπαγιάρ». Τελικώς, πριν ξεκινήσει η σύντομη ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στους συγκεντρωμένους στο προαύλιο του σχολείου απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Η αντίδραση του υφυπουργού Εξωτερικών όταν ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να απευθύνει ομιλία στο συγκεντρωμένο πλήθος, σαν να μιλά σε ανοιχτή συγκέντρωση, εξηγείται από το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν κατά πληροφορίες συμφωνήσει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα εκφωνήσει ομιλία σε ανοιχτή, δημόσια συγκέντρωση.

Σε διπλωματικό επίπεδο Αθήνα και Άγκυρα είχαν συμφωνήσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει σε όσα μέλη της μειονότητας το επιθυμούν σε συγκέντρωση εντός κλειστού χώρου και μόνο. Όταν ο, πάντα απρόβλεπτος, πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο Γιάννης Αμανατίδης αντέδρασε, προφανώς ακολουθώντας οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Όμως η παρέμβαση του κ. Αμανατίδη ουδόλως ανέτρεψε τον σχεδιασμό της τουρκικής πλευράς, αφού ο κ. Ερντογάν εκφώνησε τη σύντομη ομιλία του αμέσως μετά την παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών προς τους συγκεντρωμένους.

Συνάντηση με εκπαιδευτικούς και επίσκεψη στο τζαμί

Την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς της Θράκης -πολλοί από τους οποίους είναι αποσπασμένοι από την Τουρκία στην Ελλάδα βάσει διμερών συμφωνιών- καθώς και με μαθητές και μαθήτριες. Γονείς και παιδιά χειροκροτούσαν και επευφημούσαν ζωηρά τον κ. Ερντογάν. Ακολούθως ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε επαφές με εκπροσώπους μειονοτικών φορέων και στις 12.25 μ.μ. μαζί με τα μέλη της τουρκικής κυβερνητικής αποστολής που τον συνοδεύουν έφτασε στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ. Εκεί τον υποδέχθηκαν οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης, μικρά παιδιά του πρόσφεραν ανθοδέσμες, ενώ μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας φώναζαν ρυθμικά το όνομά του. Όταν ο Τούρκος πρόεδρος μπήκε στο τζαμί έγινε ξανά δεκτός με χειροκροτήματα και ιαχές «ηγέτη, ηγέτη» από ένα πλήθος περίπου 1.000 ατόμων.

Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από νωρίς στο τζαμί, περιμένοντας να δει τον Ταγίπ Ερντογάν. Η είσοδος στο χώρο γινόταν μόνο μετά από έλεγχο ασφαλείας με ειδικά μηχανήματα, ενώ στο σημείο βρίσκονταν τουρκογενείς δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, μεταξύ αυτών και ο Λεβέντ Σαδίκ, ο κροίσος γιος του εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της Θράκης Αχμέτ Σαδίκ, με πολυπληθή προσωπική ασφάλεια.

Γενικώς, στην πόλη της Κομοτηνής είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έχουν αποκλεισθεί δρόμοι γύρω από το τζαμί και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας πετά πάνω από το χώρο, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές διακρίνονται στα ψηλά κτήρια της περιοχής. Ο κ. Ερντογάν έφθασε αεροπορικώς από την Αθήνα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου τον υποδέχθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Η «ανάθεση αποστολής» στους τέσσερις μουσουλμάνους βουλευτές

Λίγο πριν από τις 16:00 της Παρασκευής και με καθυστέρηση σχεδόν δυόμιση ωρών σε σχέση με τα όσα προβλέπονται στο επίσημο πρόγραμμα, ξεκίνησε η ομιλία του κ. Ερντογάν στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion». – «Είχα έρθει εδώ παλαιότερα ως πρωθυπουργός και τώρα, με τη δική μου βούληση, ήρθα ξανά ως πρόεδρος, αλλά φυσικά είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μαζί με τους συμπατριώτες μου, ειδικά στη γη σας, στην ταυτότητά σας, στην προσωπικότητά σας… Τα συγχαρητήριά μου» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στους «συμπατριώτες» του, όπως τους αποκάλεσε, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας: «Χθες είχα καλές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τις αντιπροσωπείες. Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε καλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών, όπως και τότε που ήμουν πρωθυπουργός. Ήμασταν με τον Έλληνα πρόεδρο στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή μου. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε για πάντα γείτονες. Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα, η Τουρκία γειτνιάζει με την Ελλάδα. Τουρκία και Ελλάδα έχουμε περίπου 150 προβλήματα.

»Εσείς, οι 150.000 συμπατριώτες μας, είστε μία γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, έτσι σας βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στο (ελληνικό) Κοινοβούλιο. Οι τέσσερις βουλευτές μας πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να θέσουν τα προβλήματά σας. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να κάνετε» τόνισε αινιγματικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Μίλησα εχθές για κάποια προβλήματα, ίσως το παρακολουθήσατε» συνέχισε. «Εύχομαι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, πρώτα ο Θεός, να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν. Θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα μαζί με τους συμπατριώτες μας σε ολόκληρη την περιοχή, είτε πρόκειται για Τούρκους είτε για Πομάκους, νομίζω ότι θα ενισχύσει την ενότητα και την αλληλεγγύη με την Ελλάδα».

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε και πάλι ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τους Έλληνες πολίτες στη χώρα μου. Για παράδειγμα, οι Έλληνες πολίτες που είχαν πληρώσει μία περιουσία για τα ακίνητά τους, με νόμο αποζημιώθηκαν. Όλες οι αυτές περιουσίες είναι στα χέρια των νόμιμων ιδιοκτητών. Πρέπει να σας πω να έχετε πίστη, όχι φόβο στην ελευθερία της πίστης.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here