Μέτωπο με την Ιερή Μητρόπολη Καστοριάς ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς με αφορμή κείμενο της πρώτης για τα εγκαίνια της της Παναγίας της Γράμμουστας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται με ανακοίνωση του σε αναφορές στον εμφύλιο πόλεμο.

Η ανακοίνωση:

«Για τα δημοσιεύματα που συνοδεύουν τα θυρανοίξια της Παναγίας της Γράμμουστας

Τα θυρανοίξια του ναού της Παναγίας της Γράμμουστας, συνοδεύτηκαν από ανεπίτρεπτες ανακοινώσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς, που αναφέρονταν στον  εμφύλιο πόλεμο, με όρους που θυμίζουν τη μετεμφυλιακή Ελλάδα.

Τα πολιτικά στερεότυπα της δεκαετίας του ’50, δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα του σήμερα, παρά μόνο,  αναπαράγουν το διχαστικό μίσος του εμφυλίου. Θυμίζουμε ότι επίσημη πολιτική του ελληνικού κράτους, ήδη από το 1989, είναι η εθνική συμφιλίωση και η απαγόρευση χρήσης όρων όπως “συμμορίτες” και “συμμοριτοπόλεμος” σε επίσημα έγγραφα. Στο πλαίσιο αυτό με ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής ιδρύθηκε το πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Θεωρούμε ότι, ο ρόλος της εκκλησίας πρέπει να είναι καθαρά ενωτικός και όχι διχαστικός.

Θεωρούμε πλέον, ότι ο ελληνικός λαός στέκεται  με κριτικό πνεύμα και χωρίς προκαταλήψεις απέναντι στα ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας του ‘40. Στόχος μας, θα πρέπει να είναι η κατανόηση αυτής της τραυματικής περιόδου. Η χρήση ανιστόρητων και μεροληπτικών πληροφοριών το μόνο που καταφέρνουν, είναι να καλλιεργούν διχαστικό μίσος  και να ενισχύουν ακροδεξιά αντανακλαστικά.

Στη δύσκολη περίοδο που περνάει η πατρίδα και ο λαός μας, πρέπει να βρούμε τα σημεία εκείνα που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ»

Δείτε ΕΔΩ το επίμαχο άρθρο της Ιεράς Μητρόπολης

Η επίμαχη παράγραφος:
«…Ο Ναός της Παναγίας χτίστηκε το 1887 επί Αρχιερατείας του Μητροπολίτου Καστορίας Κυρίλλου, στα θεμέλια παλαιοτέρου Ναού, τον οποίον είχαν καταστρέψει τα στρατεύματα του Αλή Πασά, ενώ στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου η περιοχή δέχεται τη χαριστική βολή. Ο Γράμμος γίνεται ορμητήριο των ανταρτών και ο Ναός αρχηγείο, κολαστήριο και φυλακές. Μαρτυρούνται δε, δεκάδες εκτελέσεις αθώων ανθρώπων, εντός και εκτός του Ιερού Ναού. Οι κακουχίες των πολέμων αφήνουν ερείπιο τον Ναό…».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ρε αναρχο άπλυτοι Συριζο ΦΑΣΙΣΤΕΣ, δεν ξέρουμε πλέον τι είστε? Εδώ οι παπουδες μας πολέμησαν για να διώξουν τους Ανθέλληνες που μισούσαν την Θρησκεία, την Πατρίδα κ την Οικογένεια, ότι κάνετε εσείς σήμερα με τα σχολεία , την προσευχή σε αυτά, την σημαία και το μίσος στον Έλληνα που δείχνετε σε σχέση με τους λαθρομετανάστες. Τέρμα η καραμέλα παπατζίδες, άλλωστε σας πείρε ο κόσμος χαμπάρι τι ζώα είστε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here