Από το τμήμα Κτηνιατρικής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Ζώων του Υπ.Α.Α.Τ, η περίοδος ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας για την άνοιξη του 2017  ξεκίνησε την 20η  Ιουνίου 2017 και θα ολοκληρωθεί την 30η Σεπτεμβρίου 2017.

Κατά την συγκεκριμένη περίοδο θα γίνεται δειγματοληψία από ζωντανές αλεπούδες, οι οποίες θα συλλέγονται:

• από τα μέλη των συνεργείων δίωξης, τα οποία έχουν ήδη συσταθεί, αλλά και

• από κυνηγούς, οι οποίοι μπορούν να θανατώνουν αλεπούδες κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, διενεργώντας εξόδους χωρίς τη συνοδεία των μελών των συνεργείων δίωξης.

Στόχος είναι η συλλογή τριάντα τριών  αλεπούδων από όλη την έκταση της Π.Ε. Καστοριάς.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τη συλλογή δειγμάτων για το έτος 2017 στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων Ενεργητικής  και Παθητικής Επιτήρησης της Λύσσας, η αποζημίωση για όσους προσκομίζουν νεκρές ή θανατωμένες αλεπούδες (παθητική ή ενεργητική επιτήρηση) είναι 50€, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2017».

Αποζημίωση 50€ δικαιούνται:

• Οι κυνηγοί /φύλακες θήρας /μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων που βρίσκουν και προσκομίζουν νεκρές αλεπούδες καθ όλη τη διάρκεια του έτους (παθητική επιτήρηση της λύσσας).

• Οι κυνηγοί /φύλακες θήρας που προσκομίζουν άμεσα στην υπηρεσία μας θανατωμένες αλεπούδες σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους (ενεργητική επιτήρηση της λύσσας).

Για τη συλλογή δειγμάτων κατά την περίοδο της Ενεργητικής Επιτήρησης, οι φύλακες θήρας και οι κυνηγοί που συμμετέχουν σε συνεργεία δίωξης τα οποία έχουν συγκροτηθεί, δεν απαιτείται να έχουν άδεια θήρας σε ισχύ.

Όταν οι κυνηγοί και οι φύλακες θήρας συνδράμουν αυτόνομα (όχι ως μέλη συνεργείων δίωξης) στην προσκόμιση δειγμάτων, θα πρέπει να έχουν άδεια θήρας σε ισχύ κατά την συλλογή δειγμάτων για τη χρονική περίοδο της ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας.

Υπενθυμίζεται ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, σε εφαρμογή του προγράμματος της Παθητικής Επιτήρησης της Λύσσας, ζώα τα οποία βρίσκονται νεκρά (αλεπούδες, σκύλοι, γάτες, γουνοφόρα), πρέπει να προσκομίζονται στην υπηρεσία μας για δειγματοληψία.

Για τη διαδικασία της αποζημίωσης, μαζί με το κατάλληλα συσκευασμένο δείγμα, θα πρέπει να προσκομίζονται στις κτηνιατρικές αρχές τα ακόλουθα:

1. Έντυπο αποστολής δείγματος κατάλληλα συμπληρωμένο
2.Αίτημα πληρωμής στο οποίο αναγράφεται το ΑΦΜ και ο τραπεζικός λογαριασμός (IBAN) του αιτούντος
3.Έγγραφο που να αποδεικνύει την ιδιότητα (κυνηγός ή φύλακας θήρας ή μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης) και άδεια θήρας σε ισχύ (όποτε απαιτείται).

Οι υπεύθυνοι κτηνίατροι του προγράμματος και τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Γκόγκης Χρήστος Τμήμα Κτηνιατρικής, 6ο χλμ Καστοριάς-Μεσοποταμίας 2467071799 & 6944724539
Δημοπούλου Σμαράγδα Τμήμα Κτηνιατρικής, 6ο χλμ Καστοριάς-Μεσοποταμίας 2467076023 & 6946781792

 

Οι εφημερεύοντες κτηνίατροι, καθώς και οι εβδομαδιαίες εφημερίες για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2017, έχουν ως εξής:

  • 01 έως 07 Αυγούστου 2017 Δημοπούλου Σμαράγδα
  • έως 14 Αυγούστου 2017 Γκόγκης Χρήστος
  • έως 21 Αυγούστου 2017 Δημοπούλου Σμαράγδα
  • έως 28 Αυγούστου 2017 Γκόγκης Χρήστος
  • έως 04 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοπούλου Σμαράγδα
  • έως 11 Σεπτεμβρίου 2017 Γκόγκης Χρήστος
  •  έως 18 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοπούλου Σμαράγδα
  •  έως 25 Σεπτεμβρίου 2017 Γκόγκης Χρήστος
  • έως 30 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοπούλου Σμαράγδα

Για περισσότερες πληροφορίες Διεύθυνσης Αγροτική Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τμήμα Κτηνιατρικής, κα. Σμαράγδα Δημοπούλου, τηλ 2467076023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here