Η  έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας διεξήχθη σε 2.600 έφηβους, ηλικίας 15 – 16 ετών, από το 2014 έως το 2016

Oι έφηβοι που χρησιμοποιούν πολλές ώρες την τεχνολογία και τα social media κινδυνεύουν από το σύνδρομο «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής».

Είναι ένα σύνδρομο που αφορά άτομα που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες με την προσήλωση της προσοχής τους σε μία δραστηριότητα ενώ παράλληλα εμφανίζουν σωματική υπερδραστηριότητα. Συνήθως τα άτομα αυτά είναι απρόσεκτα, αδέξια κι έχουν δυσκολίες όταν καλούνται να εκπληρώσουν τις σχολικές τους υποχρεώσεις.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», οι επιπτώσεις για την ψυχική υγεία από την πολύωρη έκθεση των ατόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρέμειναν αρκετά ασαφείς για τους περισσότερους ειδικούς.

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας διαπίστωσαν ότι, τα συμπτώματα των ατόμων που πάσχουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής μπορεί να συνδέονται με την πολύωρη χρήση ψηφιακών μέσων.

«Οι σύγχρονοι χρήστες σύγχρονων ψηφιακών μέσων εξοικειώνονται με την ταχεία ανατροφοδότηση της πληροφορίας γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει την ανάπτυξη του ελέγχου των παλμών τους»,όπως υποστηρίζει ο Αμερικανός ερευνητής Άνταμ Λέβενθαλ.

Η έρευνα διεξήχθη σε 2.600 έφηβους, ηλικίας 15 – 16 ετών, από το 2014 έως το 2016.

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη 14 δραστηριότητες, όπως η κοινωνική δικτύωση, η αποστολή μηνυμάτων, οι ηλεκτρονικές αγορές,η συνομιλία μέσω βίντεο,η μουσική και η ανάγνωση του περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Από τους 114 φοιτητές που συμμετείχαν στις μισές από αυτές τις δραστηριότητες, το 9,5% εμφάνισε συμπτώματα του συνδρόμου.Το ποσοστό αυξήθηκε στο 10,5% σε όσους ασχολούνταν και με τις 14 δραστηριότητες.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here