To παράδοξο να παραμένουν πολλές νέες θέσεις εργασίες κενές, παρότι η ανεργία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καταγράφεται σε έρευνα, στην οποία αποτυπώνονται και οι πιο περιζήτητες δεξιότητες υποψηφίων.

Σύμφωνα με την Έλενα Πρασσάκη, επικεφαλής του τμήματος Marketing και Επικοινωνίας της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, ποσοστό μεγαλύτερου του 63% των θέσεων εργασίας που απαιτούν δεξιότητες διεθνώς παραμένει κενό, λόγω έλλειψης σχετικής κατάρτισης, εκτιμώντας ότι το «χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων» θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς δισεκατομμύρια συσκευές συνεχώς συνδέονται στο διαδίκτυο, απαιτώντας ακόμα υψηλότερα επίπεδα διαχείρισης τεράστιων όγκων δεδομένων και δυνατοτήτων σχεδιασμού και υλοποίησης, προκειμένου να υποστηριχθούν οι καινοτομίες σε κάθε κλάδο της βιομηχανίας του ΙΤ.

Αποτέλεσμα του χάσματος δεξιοτήτων είναι να υπάρχουν σήμερα σε διεθνές επίπεδο περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνεργοι νέοι, λόγω ακριβώς της αιτίας αυτής, με το πρόβλημα να είναι οξύ και στην Ελλάδα.

Η κυρία Έλενα Πρασσάκη σημειώνει ότι το παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Cisco, Networking Academy (NetAcad) που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Cisco, αποσκοπεί στο να εφοδιάσει τους σπουδαστές με τις κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες εργασιακές απαιτήσεις, έχοντας εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα πάνω από 7,8 εκατομμύρια σπουδαστές σε 180 χώρες.

Για να συμβεί αυτό, το δίκτυο της NetAcad περιλαμβάνει 10.400 συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα, 22.000 κατάλληλα καταρτισμένους εκπαιδευτές και πάνω από ένα εκατομμύριο ενεργούς σπουδαστές σήμερα.

Οι σπουδαστές μαθαίνουν να καινοτομούν σαν τεχνολόγοι, να σκέπτονται σαν επιχειρηματίες και να ενεργούν σαν παράγοντες κοινωνικής αλλαγής, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Πρασσάκη επισημαίνοντας αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχία του προγράμματος.

Το πρόγραμμα Netacad περιλαμβάνει μέχρι και σήμερα 20 μαθήματα σε δίκτυα, ασφάλεια & ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (cybersecurity), διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), προγραμματισμό, Linux και άλλα.

Επαγγελματικές ειδικότητες σε ζήτηση

Ο προγραμματισμός, η σχεδίαση, η εγκατάσταση και η υποστήριξη δικτύων, web εφαρμογών, η ανάπτυξη λογισμικού, η εγκατάσταση και η συντήρηση δικτύων, η ασφάλεια συστημάτων συνθέτουν τη λίστα των ψηφιακών δεξιοτήτων που βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΠΕ, αναφέρει η κυρία Πρασσάκη. Οι επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη αναζητούν επαγγελματίες: network engineers, ICT service managers, IT business analysts, systems analysts, computer network professionals, database developer, IT security specialist, web analysts, web developers, web technicians, applications programmers, web technicians, software developers, digital/web designers, ,κ.ά.

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, έχει δημιουργήσει συνθήκες στην αγορά εργασίας, όπου περισσότερες πιθανότητες απασχόλησης έχουν οι πτυχιούχοι με ισχυρές εξειδικεύσεις ή με δεξιότητες/προσόντα που τους επιτρέπουν να καλύπτουν περισσότερους τομείς (multitasking). Οι ειδικοί συστήνουν στους νέους επιστήμονες να ασχολούνται ακόμα και από την περίοδο των σπουδών τους με δραστηριότητες που ενισχύουν εξιδεικευμένες γνώσεις και δεξιότητες (hackathons, online courses, certifications κ.λπ.). Η πλειοψηφία των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα σημειώνουν, ότι οι δραστήριοι νέοι πτυχιούχοι μπορούν να βρουν εργασία χωρίς να απαιτείται προϋπηρεσία.

Πηγή: insider.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here