ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ  ΓΟΥΝΑΣ – ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ- ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Δίνουμε μαζική απεργιακή απάντηση στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση, που θα γίνει την Κυριακή 1 Μάη τις 10:30 η ώρα π.μ. απέναντι από την Νομαρχεία

 Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, η φετινή Πρωτομαγιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τους εργαζόμενους της χώρας μας και όλου του κόσμου που δοκιμάζονται σε συνθήκες ενός νέου πολέμου, στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ  και Ρωσίας, με επίκεντρο την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία που ξεπήδησε μέσα από το σφοδρό ανταγωνισμό για το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, των αγωγών και δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, των γεωπολιτικών σφαιρών επιρροής. Εκφράζουμε την ταξική αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους από τους  πολέμους, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες εργάτες.

Διδασκόμαστε από την αιματοβαμμένη θυσία των πρωτοπόρων εργατών της τάξης μας, από το Σικάγο το 1896, στη Θεσσαλονίκη το 1936, απ’ όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης μέχρι σήμερα. Όλη αυτή η ιστορική πορεία του ταξικού εργατικού κινήματος μας διδάσκει ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς ανυποχώρητο ταξικό αγώνα κάτω από όλες τις συνθήκες ενάντια στην αντεργατική πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα στον ίδιο δρόμο. Δεν θα υποταχτούμε στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού που θέλουν να φορτώσουν στις δικές μας πλάτες τις νέες οικονομικές κρίσεις και τις επιπτώσεις του πολέμου. Να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι για τα κέρδη των λίγων.

 Ανάμεσα στις συνέπειες του πολέμου είναι και το «χτύπημα» στον κλάδο της γούνας, με την πτώση των πωλήσεων και το «πάγωμα» των παραγγελιών. Η γούνα ως εξαγωγικό προϊόν είναι εκτεθειμένη στο διεθνή ανταγωνισμό. Αναδείχθηκε και την περίοδο της πανδημίας και σήμερα ότι αυτά που παρουσίαζαν ως «πλεονεκτήματα» της Ελληνικής οικονομίας, η περιβόητη εξωστρέφεια και η «πράσινη ανάπτυξη» δεν μπορούν να διασφαλίσουν την λαϊκή ευημερία.

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γούνας ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, αυτοί που εργάζονται με φασόν, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι γουνοποιοί, θα πληρώσουν τις συνέπειες του πολέμου. Υπάρχει πείρα. Πληρώσαμε το εμπάργκο στη Ρωσία τα προηγούμενα χρόνια με περικοπές μισθών, δικαιωμάτων και εισοδήματος. Αντίστοιχα και σήμερα το ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες ήδη «προδιαγράφεται». Άλλωστε, το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει στηθεί είναι δεδομένο και προσφέρεται για να βρεθούν στον «αέρα» χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γούνας όλα τα προηγούμενα χρόνια, πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, παρά την εκτόξευση των κερδών και πάλι ζούσαν με πετσοκομμένα δικαιώματα, με ένταση της εκμετάλλευσης και της  «ευελιξίας». Πλήρωσαν την κρίση στον κλάδο με απολύσεις και μειώσεις στους μισθούς και το εισόδημα. Τώρα καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες που δημιουργεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος με απολύσεις, με αναστολές εργασιών, 4ώρα και καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Σε αυτή την κρίση δεν πλήττονται όλοι το ίδιο. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου μπορεί να βλέπουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους, που εκτοξεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια, να μειώνονται. Οι εργαζόμενοι και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι όμως καταδικάζονται στην ανεργία, την πείνα και την εξαθλίωση.

Μαζί με όλα αυτά οι εργαζόμενοι και άνεργοι έχουν να αντιμετωπίσουν την διαρκή καθίζηση του επιπέδου διαβίωσης εξαιτίας της ακρίβειας, της ραγδαίας αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που οδηγεί σε ενεργειακή φτώχεια, ο περιορισμός και η αδυναμία στο να μετακινηθεί και το «δίλημμα»για το  ποια από όλες τις βασικές ανάγκες μπορεί να πρωτοκαλύψει.

Απαιτούμε

 • Να εξασφαλιστούν οι μισθοί, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας σε περίπτωση αναστολής της παραγωγής.
 • Να μην υπάρξει καμία μεταβολή στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας.
 • Έκτακτη επιχορήγηση που να εξασφαλίζει το εισόδημα στους γουνεργάτες που εργάζονται φασόν  και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες του κλάδου.
 • Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο της γούνας, με αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό κόστος ζωής.
 • Επίδομα ανεργίας 600€ και για τους μακροχρόνια άνεργους άνευ όρων και προϋποθέσεων
 •    Ένταξη  του κλάδου στα ΒΑΕ, την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 • Μείωσης της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.
 • Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 • Έκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ταμείο ανεργίας 600 ευρώ με κάλυψη  ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για όσο διαρκεί η ανεργία τους.

                                   Τέρμα πια στις αυταπάτες

Συναδέλφισσες – οι, σε καμία περίπτωση δεν σωθήκαν οι εργαζόμενοι από τις κάθε είδους ενισχύσεις που πήραν οι επιχειρηματίες του κλάδου. Καμία υποχώρηση δεν έσωσε τις θέσεις εργασίας. Όχι άλλες θυσίες για τα δικά τους συμφέροντα.

Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας παλεύοντας για να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης, για να πάψει η εργατική δύναμη να είναι εμπόρευμα που αγοράζεται ή νοικιάζεται στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της μισθωτής σκλαβιάς. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, γιατί εμείς παράγουμε τον πλούτο.

                               Γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here