Υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, ναυτιλιακών πρακτορείων, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της κοντέινερ ναυτιλίας και τραπεζουπάλληλοι θα δουν σύντομα τις πρώτες αυξήσεις μισθών, καθώς υπεγράφησαν σήμερα από την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, οι υπουργικές αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Με την υπογραφή αυτή κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας 75.000 εργαζόμενων στους κλάδους των:

– Τραπεζών

– Ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων

– Γραφείων ταξιδίων και τουρισμού

– Πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης

Από το «μικροσκόπιο» του υπουργείου θα περάσουν και οι 25 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τους όρους για την επέκτασή τους. Αντιστοίχως θα ελέγχονται και όλες οι συμβάσεις που θα υπογραφούν στο εξής.

Στην επόμενη φάση φάση αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας και του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας οι συμβάσεις που αφορούν τους ξενοδοχουπάλληλους,τους εργαζόμενους στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, σε ορυχεία- λιγνιτορυχεία, τους τεχνίτες ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών και τους εργαζόμενους στις καπνοβιομηχανίες.

«Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, είναι γεγονός και θα συμβάλλει στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων.

Μία κεντρική δέσμευση της Κυβέρνησης προς τον κόσμο της εργασίας έγινε πράξη, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και τη συλλογική διεκδίκηση τους για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας», τονίζει η κα Αχτσιόγλου.

Πηγή: insider.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here