Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για το επερχόμενο «κούρεμα» στις ασφαλιστικές οφειλές και τη θέσπιση 120 δόσεων, προκειμένου να απελευθερωθούν χιλιάδες επαγγελματίες που είναι «όμηροι» χρεών και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Η ρύθμιση αναμένεται να «ψαλιδίσει» κατά 70% -κατά μέσο όρο- τις ασφαλιστικές οφειλές και τις προσαυξήσεις και αφορά 958.000 μη μισθωτούς και ειδικότερα 584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ.

Με βάση το σχέδιο που επεξεργάζονται εδώ και μήνες στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και στο οικονομικό επιτελείο, η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και έως τις 31/12/2016. Τα ποσά των οφειλών θα επανυπολογιστούν σύμφωνα με το νέο σύστημα εισφορών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σχετικά με τις 120 δόσεις, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας, επεξεργάζεται ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης που θα περιλαμβάνει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τράπεζες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ισχύουν μέχρι σήμερα, ο διακανονισμός των 120 δόσεων θα αφορά το χρέος που θα προκύπτει μετά το «κούρεμα» της κύριας οφειλής, δηλαδή μετά τον επανυπολογισμό της, και των προσαυξήσεων.

Ιδιωτικοποιήσεις προ των πυλών

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στο άμεσο διάστημα θα αναρτηθεί η προκήρυξη για την άδεια καζίνο στο ελληνικό, ενώ ταυτόχρονα θα υπογραφεί και η σύμβαση για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Στο μεταξύ, σταθερά προχωρά και το σχέδιο για τα Ελληνικά Πετρέλαια, με το υπουργείο Εργασίας να ετοιμάζει νομοσχέδια για τον διαχωρισμό των δικτύων από το υπουργείο Ναυτιλίας, για την παραχώρηση των δραστηριοτήτων στα τέσσερα λιμάνια.

«Παγωμένο», την ίδια ώρα, δείχνει το ζήτημα της Εγνατίας Οδού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here