Με τον όρο εξωτερική ωτίτιδα εννοούμε την οξεία λοίμωξη-φλεγμονή που εμφανίζεται στο δέρμα που καλύπτει τον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού, το κανάλι δηλαδή που συνδέει το πτερύγιο με το τύμπανο.

Η φλεγμονή αυτή είναι συνήθως βακτηριακής αιτιολογίας, με συχνότερο τη ψευδομονάδα, στρεπτόκοκκο και σταφυλόκοκκο. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται και σε μύκητες, όπως η κάντιντα, ενώ σπανιότερα και σε ιούς.

Η εξωτερική ωτίτιδα αναφέρεται και ως «αυτί του κολυμβητή», επειδή τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται τους θερινούς μήνες, καθώς η έκθεσή μας στο νερό είναι συχνότερη, οπότε ευνοείται η νόσος από τον συνδυασμό υψηλής θερμοκρασίας –υγρασίας και απώλεια του επιθηλίου του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου. Η εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να προσλάβει άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες, ωστόσο τα παιδιά και οι έφηβοι αναπτύσσουν συχνότερα τη μόλυνση καθώς επιδίδονται περισσότερο σε υδάτινες δραστηριότητες και έτσι τα αυτιά τους εκτίθενται σε διαρκή, υπερβολική υγρασία.

spirou keimeno

Συμπτώματα

  • Φαγούρα (κνησμός) και αίσθημα καύσους του έξω ακουστικού πόρου
  • Ήπιος η και έντονος πόνος σε κάθε άγγιγμα, τράβηγμα στο πτερύγιο του αυτιού
  • Οίδημα και ερυθρότητα του έξω ακουστικού πόρου
  • Αίσθημα πληρότητας (μπούκωμα) στο αυτί
  • Βαρηκοῒα και εμβοές ( βουητό) λόγο απόφραξης του έξω ακουστικού πόρου
  • Λευκές, δυσώδεις εκκρίσεις στην είσοδο του έξω ακουστικού πόρου

Πρόγνωση – Θεραπεία

Η πρόγνωση της πάθησης είναι άριστη και συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα, καθώς με τη κατάλληλη αγωγή που θα σας προτείνει ο ΩΡΛ τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ημέρες. Σημαντικό είναι να μην καθυστερήσει η έναρξη της θεραπείας προς την αποφυγή της επέκτασης της φλεγμονής σε γειτονικούς ιστούς που πιθανόν να οδηγήσουν σε σοβαρότερες επιπλοκές.

Η θεραπεία περιορίζεται σε ενστάλαξη τοπικών ωτικώναντιμικροβιακών και αντιμυκητιασικών σταγόνων η ακόμα και σε διαλύματα με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση σε συνδυασμό με μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Χρήσιμα tips

  • Αποφύγετε τα μπάνια σε μολυσμένα νερά και σε πισίνες χωρίς καλή χλωρίωση και έλεγχο του PH, καθώς και πολύωρη βύθιση της κεφαλής μέσα στο νερό.
  • Στεγνώστε καλά τα αυτιά σας μετά το κολύμπι με την άκρη της πετσέτας.
  • Χρήσιμη είναι και η ενστάλαξη 1-2 σταγόνων καθαρού οινοπνεύματος στον κάθε ακουστικό πόρο καθώς βοηθάει να απορροφηθεί το νερό και σκοτώνει τα βακτηρίδια και τους μύκητες που προκαλούν τη νόσο του κολυμβητή.
  • Αποφύγετε το ξύσιμο ή «σκάλισμα» του αυτιού με το δάχτυλο ή με άλλα αιχμηρά αντικείμενα (κλειδιά, σύρματα,στυλό,σπίρτα,οδοντογλυφίδες) που μπορεί να δημιουργήσουν μικροτραυματισμούς του ακουστικού πόρου.
  • Μεγάλη προσοχή απαιτείται στον καθαρισμό των αυτιών με τη μπατονέτα, καθώς η λανθασμένη χρήση της μπορεί να συμπιέσει τη συσσωρευμένη κυψελίδα ακόμη πιο βαθιά στον πόρο η ακόμα και να τον τραυματίσει.
  • Αν υπάρχει γνωστή ευαισθησία στα αυτιά σε σχέση με το νερό καλό θα ήταν πριν τις διακοπές να γίνεται ένας καθαρισμός από Ωτορινολαρυγγολόγο.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ  ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΒΟΥΤΙΕΣ

ΣΠΥΡΟΥ ΣΥΜΕΩΝ

ΙΑΤΡΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Αθ.Διάκου 16 και Αβέρωφ (γωνία)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Τηλ. 2467505050

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here