του Μένιου Τασιόπουλου  – 

Μπορεί να φανεί υπερβολή, αλλά δεν είναι. Η Αλβανία είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που η κυβέρνησή του είναι βαθιά διαπλεκόμενη με το οργανωμένο έγκλημα. Ο πρωθυπουργός της Έντι Ράμα αποδεδειγμένα διαπλέκεται με το καρτέλ των ναρκωτικών. Εκθέσεις διεθνών οργανισμών και έρευνες της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, αλλά και των πλέον σημαντικών μυστικών υπηρεσιών στον κόσμο, συμπίπτουν σ’ αυτό το πόρισμα.

Το γεγονός αυτό αποκτάει πρόσθετη σημασία, επειδή η κατάσταση στην Αλβανία συναρτάται άμεσα με τη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια, λόγω του κομβικού γεωπολιτικού ρόλου της σ’ αυτή την περιοχή. Το αλβανικό ΑΕΠ εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος. Τα έσοδα από τα ναρκωτικά, από τη διακίνηση ανθρώπων, την πορνεία και το λαθρεμπόριο όπλων κινούν την τοπική οικονομία.

Ουσιαστικά μιλάμε για μια γκριζόμαυρη οικονομία σε ένα κράτος που είναι στο ΝΑΤΟ και διεκδικεί την ένταξή του στην ΕΕ. Η Αλβανία δεν είναι μόνο η «Κολομβία των Βαλκανίων». Είναι και η επιτομή της αυθαιρεσίας και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Τα όσα συμβαίνουν στην Χιμάρα με τη δήμευση ουσιαστικά των περιουσιών Ελλήνων που διαβιούν εκεί από πάντα είναι μόνο μία πτυχή.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις και Ελλάδα

Ο αλβανικός εθνικισμός, που εκφράζεται μέσω της κυβέρνησης Ράμα, επιδιώκει τον ξεριζωμό των Ελλήνων μειονοτικών από την περιοχή. Η Ελλάδα καταβάλει μία προσπάθεια να διευθετήσει τα διμερή προβλήματα, αλλά μέχρι τώρα έχει αποτύχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ SLpress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here