Το Φεστιβάλ Γράμμου παρουσιάζει τα Λογοτεχνικά Πορτρέτα. Μια σειρά εκδηλώσεων για το βιβλίο και τους συγγραφείς της περιοχής. Φετινή καλεσμένη η Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου.
Γεννημένη το 1941 η καστοριανή συγγραφέας μετράει στο ενεργητικό της μέχρι σήμερα πέντε τίτλους (”Το Κουφάδι”, 2014, Κοράλλι, “Οι Σημαδούρες”, 2018, Αυτοέκδοση, ”Ο Φαροφύλακας της Λάκκας, 2020, Ελκυστής, ”Δύο νουβέλες”, 2021, Ελκυστής, ”Απ’ το πλευρό του Αδάμ, 2022, Ελκυστής). Πολλά διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Καστοριάς “ΟΔΟΣ”, όπως και πολλές μεταφράσεις πεζών και ποιημάτων από τη γερμανική και την αγγλική γλώσσα (Brecht, Rilke, Bachmann, Biermann και άλλοι, Ferlinghetti, Lea Goldberg, Walcott, Angelou και άλλοι). Τον Αύγουστο του 2018 και τον Αύγουστο του 2019 επιμελήθηκε την έκδοση των ειδικών φύλλων της “ΟΔΟΥ”, των αφιερωμένων στη Γερμανική και Ιρλανδική Ποίηση αντίστοιχα. Οι μεταφράσεις των ποιημάτων έγιναν από την ίδια. Στο περιοδικό “Οροπέδιο” δημοσιεύτηκαν επίσης μεταφράσεις της ποιητικών έργων από την αγγλική γλώσσα και άλλα κείμενά της στο περιοδικό Χάρτης.
📌Η γραφή της χαρακτηρίζεται από τις έντονες χαρακιές της μνήμης, τον τρόπο που η ιστορία και η γεωγραφία τέμνει το σώμα και εν τέλει το ίδιο το συγγραφικό μολύβι, από σκληρές αναπολήσεις και επίμονα περιστατικά που επανέρχονται ως προφητείες ή ως επινοήσεις του υποσυνείδητου.
📌Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με κείμενά τους, επιχειρώντας μια κριτική σύνοψη του έργου της συγγραφέως οι :
Σοφία Κλειούση – Φιλόλογος, Συγγραφέας
Χρήστος Γκοσλιόπουλος – Δήμαρχος Νεστορίου
Αλέξανδρος Μακρίδης – Φιλόλογος, Συγγραφέας
Συντονίζει ο Αλέξης Γούδας – Μουσικός, Φιλόλογος
📌Πρόγραμμα :
📜Παρουσίαση
📜Σοφία Κλειούση
📜Αλέξανδρος Μακρίδης
📜Χρήστος Γκοσλιόπουλος
📜Αλέξανδρος Γούδας
📜Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου
📌📜📘Στρογγυλό τραπέζι :
Ανοιχτός διάλογος για τη λογοτεχνική παραγωγή της πόλης, την πολιτική του βιβλίου και τις μελλοντικές προοπτικές του στον τόπο.
Κυριακή 11 Ιουνίου 18.00
Στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νεστορίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here